Ειδήσεις

ΕΛΜΕ: Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων και του σχεδίου στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου


Το 2020, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, που θεσμοθετούσε αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα γυμνασίων και λυκείων, είχαμε τον εξοβελισμό μαθημάτων ειδικοτήτων.  Ανάμεσά τους ήταν και τα μαθήματα Καλλιτεχνικής Παιδείας. Θέση του κλάδου ήταν η επαναφορά των μαθημάτων αυτών στα σχολεία.

Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί των καλλιτεχνικών εικαστικών μαθημάτων κινητοποιούνται την Τρίτη 10-1-23, αναδεικνύοντας το θέμα της έξωσης της Τέχνης από το Λύκειο και διεκδικώντας την επανένταξη των μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Καρδίτσας βρίσκεται στο πλευρό των καθηγητών Εικαστικών μαθημάτων, που αγωνίζονται για να επανέλθουν η Καλλιτεχνική Παιδεία και το Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου και καταγγέλλει την κοροϊδία της ανύπαρκτης ουσιαστικά ενισχυτικής διδασκαλίας στα μαθήματα του σχεδίου για τους υποψήφιους των ΑΕΙ.

Η προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να εξωραΐσει την τραγική πραγματικότητα στην οποία έχει περιέλθει η διδασκαλία του σχεδίου για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων, καταρρίπτεται από τα στοιχεία της Ένωσης Καθηγητών Εικαστικών Μαθημάτων, σύμφωνα με τα οποία οι μισοί περίπου μαθητές θα μείνουν ακάλυπτοι. Η περιστασιακή, μερική και καθυστερημένη κάλυψη των διδακτικών αναγκών τους από την ενισχυτική διδασκαλία δεν καλύπτει ούτε όλους τους μαθητές ούτε όλες τις περιοχές κι αυτό προς όφελος των ιδιωτικών φροντιστηρίων.

Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με τους συναδέλφους των Καλλιτεχνικών μαθημάτων, για την επαναφορά των μαθημάτων αυτών, καθώς και με τους συναδέλφους όλων των ειδικοτήτων, των οποίων τα μαθήματα εξοβελίστηκαν από τα ωρολόγια προγράμματα.

Τέλος, απαιτούμε να αποσυρθεί άμεσα το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά στο προσοντολόγιο για τον δημόσιο τομέα και εξισώνει εργασιακά και μισθολογικά τα αναγνωρισμένα από το ΥΠΠΟΑ – πτυχία των αποφοίτων των δραματικών σχολών, ωδείων, σχολών χορού και κινηματογράφου με το απολυτήριο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Προηγούμενο άρθρο 16 δράσεις προστασίας και ανάδειξης των περιοχών Natura στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας στην Πορτογαλία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+