Ειδήσεις

Το 1ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Καρδίτσας στην Πορτογαλία στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus+


Το 1ο Πειραματικό ΓΕΛ Καρδίτσας, στο πλαίσιο υλοποίησης  του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο  “Jobs4Future”, υλοποίησε την τρίτη διακρατική, δια ζώσης συνάντηση και επισκέφτηκε με τρεις μαθήτριες και τρεις καθηγήτριες, το διάστημα από 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2022,την πόλη Βιλέλα της Πορτογαλίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης μαθητές/τριες και καθηγητές/τριες από τη Ρουμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σχολείο φιλοξενίας οι ομάδες των μαθητών και των εκπαιδευτικών εργάστηκαν στο θέμα του προγράμματος που αφορούσε στο εργασιακό καθεστώς στις συμμετέχουσες χώρες, στις καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές που προκύπτουν από έγκυρες μελέτες την παρούσα χρονική περίοδο, στις δεξιότητες και τα προσόντα που οφείλουν να αναπτύξουν οι νέοι της Ευρώπης για να εξασφαλίσουν την επιτυχημένη επαγγελματική αποκατάσταση τους. Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο  Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του Δήμου της Βιλέλα, όπου οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια του κέντρου για τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζονται και υλοποιούνται Ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα, στην εκπαίδευση  και στην κατάρτιση των άνεργων για την ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας της περιοχής. Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη σε μεγάλη βιομηχανία κατασκευής επίπλων όπου οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις επαγγελματικές προοπτικές που δημιουργούνται σε νέους ανθρώπους στον τομέα της κατασκευής επίπλων.

Πέραν των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, δόθηκε η ευκαιρία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να επισκεφθούν τη δημοτική πινακοθήκη της περιοχής, να γνωρίσουν τους σημαντικότερους ζωγράφους και να περιηγηθούν στους χώρους της, θαυμάζοντας τους σπουδαιότερους  πίνακες τους. Επίσης ταξιδέψαν στη χαρακτηρισμένη από την UNESΟ ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πόλη του Πόρτο, όπου και διέσχισαν τη γέφυρα Ponte D. Luis I, περιηγήθηκαν στην περιοχή της όχθης του ποταμού Δούρου, θαυμάσανε από κοντά την γοτθικού ρυθμού εκκλησία με μπαρόκ του Άγιου Φραγκίσκου και το κάστρο Guimarães.

Το πρόγραμμα συνεχίζεται με την επόμενη διακρατική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην Τραπεζούντα της Τουρκίας τον προσεχή Μάρτιο.

 

Προηγούμενο άρθρο ΕΛΜΕ: Επαναφορά των καλλιτεχνικών μαθημάτων και του σχεδίου στο πρόγραμμα του Γενικού Λυκείου
Επόμενο άρθρο Με το δεξί ξεκίνησε αγωνιστικές υποχρεώσεις ο Γ.Σ. Μουζακίου