Ειδήσεις
Tags |

ΕΛΜΕ και Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας: Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια


Η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας χαιρετίζουν τους  μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας, την περασμένη Πέμπτη 18/1. Το πανεκπαιδευτικό κίνημα, έστειλε τα πρώτα του μηνύματα: το σχέδιο εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης δεν θα περάσει!

Συνεχίζουμε και αυτή την Πέμπτη 25/1 με συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 12μμ. ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει στάση εργασίας 11πμ-2μμ. Στη συγκέντρωση θα συμμετέχουν και οι φοιτητές του ΔΕΞΥΣ(Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου & Σχεδιασμού) και της Κτηνιατρικής Σχολής.

Καλούμε να συμμετέχουν στη συγκέντρωση το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, σωματεία, εργαζόμενους και τους αγρότες (ΕΟΑΣΚ) που ξεκινούν κινητοποιήσεις από την Τετάρτη 24/1. Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση  Πανεκπαιδευτικού Παλλαϊκού Μετώπου για την υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, για την ανατροπή της αντιεκπαιδευτικής κυβερνητικής  πολιτικής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα. Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία και στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο. Ενισχύεται η παράδοση της εκπαίδευσης στις ορέξεις και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Με το νομοσχέδιο για την ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανοίγει ο δρόμος και για την καθιέρωση του «εθνικού απολυτηρίου» με περισσότερες «πανελλαδικές εξετάσεις» σε όλες τις τάξεις του. Όσοι/ες λίγοι/ες μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά θα αγοράζουν σπουδές, πτυχίο και μέλλον …χωρίς κόπο, ενώ οι πολλοί/ες θα συνεχίσουν να περνάνε τον ατελείωτο εξεταστικό μαραθώνιο της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) και της Τράπεζας Θεμάτων.

Ξέρουμε πολύ καλά τί θα σημάνει αυτό το νομοσχέδιο για τα Δημόσια ΑΕΙ. Άνοιγμα του δρόμου για επιβολή διδάκτρων, για οριστική κατάργηση των δικαιωμάτων σε σίτιση – στέγαση και συνολικά στις δωρεάν σπουδές, για λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Προώθηση διαγραφών, πειθαρχικά, χτύπημα του συνδικαλισμού, ποινικοποίηση κάθε πτυχής της δράσης της νεολαίας επειδή προβάλλει ριζοσπαστικές, αγωνιστικές ιδέες.

Παρά τους ποταμούς της αντιδραστικής προπαγάνδας που παρουσιάζει το μαύρο-άσπρο, το σύστημα και η κυβέρνησή του ξεκαθαρίζουν σε όλους τους τόνους τους πραγματικούς στόχους τους. Νεολαία χωρίς σπουδές, χωρίς δικαίωμα πάλης και διεκδίκησης. Νεολαία υποταγμένη για πάντα στον εργασιακό μεσαίωνα.

Απέναντι σε αυτήν την αντιδραστική έφοδο φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικοί και όλος ο εργαζόμενος λαός χρειάζεται να υψώσουν τείχος αντίστασης και μαζικής πάλης. Να μην περάσει το νομοσχέδιο που φέρνει σκλαβιά στα δικαιώματα και στη ζωή της νεολαίας!

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 – όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Ενιαία πτυχία που να εμπεριέχουν όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα, ενάντια στον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση
  • Δουλειά για όλους/ες – δουλειά με δικαιώματα.

 

Προηγούμενο άρθρο Ραντεβού με ιστορία και ΑΕΚ!
Επόμενο άρθρο Επιστροφή Τσιώτα στον Απόλλωνα Καρδίτσας