Ειδήσεις

ΕΛΜΕ Καρδίτσας: Ο Τεμπονέρας ζει, εμπνέει, διδάσκει και οδηγεί


Πέρασαν 31 χρόνια από τη στυγνή δολοφονία του καθηγητή μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα. Χτυπημένος με λοστό στο κεφάλι, έπεσε νεκρός μέσα στο σχολικό συγκρότημα της Πάτρας που είχε πάει για να συμπαρασταθεί στους μαθητές που το είχαν καταλάβει. Δράστης της δολοφονίας ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας, δημοτικός σύμβουλος της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ. Με ομάδες «αγανακτισμένων» πολιτών η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθούσε να αντιμετωπίσει τις μαθητικές καταλήψεις που είχαν ξεσπάσει από τον Νοέμβρη του 1990 σε όλη τη χώρα ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του τότε υπουργού παιδείας Κοντογιαννόπουλου.

Το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε μεταξύ άλλων, γραπτές εισαγωγικές εξετάσεις από το γυμνάσιο στο λύκειο, μείωση αργιών, κατάργηση αδικαιολόγητων απουσιών, έλεγχο της σχολικής και εξωσχολικής ζωής των μαθητών, επιβολή ομοιόμορφης εμφάνισης, κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, περικοπές στη δωρεάν σίτιση και στέγαση, εντατικοποίηση σπουδών, περιορισμό των ετών φοίτησης στις σχολές για να ελεγχθούν οι λεγόμενοι «αιώνιοι» φοιτητές, κατάργηση του ασύλου.

Μετά τη δολοφονία του Τεμπονέρα ξεσπά λαϊκός ξεσηκωμός που ανάγκασε τον Κοντογιαννόπουλο να παραιτηθεί και την κυβέρνηση να αποσύρει το επίμαχο νομοσχέδιο.

H απόδοση φόρου τιμής στο Νίκο Τεμπονέρα 31 χρόνια μετά τη δολοφονία του δεν γίνεται για λόγους ιστορικής ανάμνησης, αλλά ως αναγκαίο καθήκον απέναντι στη ΜΝΗΜΗ, την ΙΣΤΟΡΙΑ, το ΣΗΜΕΡΑ και τη ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ.

Το Γενάρη του 1991 ο Νίκος Τεμπονέρας υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, έθεσε τον εαυτό του φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια και την παρακρατική πρακτική. Η θυσία του :

  • Τονίζει το γεγονός πως δεν υπάρχουν πανίσχυρες κυβερνήσεις.
  • Φωτίζει τα χαρακτηριστικά του αγώνα που νικά. Σκληρός, ασυμβίβαστος, ανυποχώρητος, επίμονος και μαζικός.
  • Επισημαίνει πως οι νόμοι καταργούνται με μαζικό ξεσηκωμό, διαδηλώσεις, καταλήψεις και απεργίες.
  • Διδάσκει πως οι εκπαιδευτικοί καθοδηγούν με το αγωνιστικό τους παράδειγμα, στηρίζουν και στηρίζονται από τους αγώνες των μαθητών και των φοιτητών.

Τα μέτρα που αποσύρθηκαν το 1991, επανέρχονταν με διάφορους τρόπους από όλες τις κυβερνήσεις που ακολούθησαν. Σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, μέσα στην πανδημία βρίσκει ευκαιρία για να εφαρμόσει άγρια ταξικά μέτρα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που τσακίζουν μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς.

Επιχειρείται να επιβληθεί η αξιολόγηση με αποκλειστικό σκοπό να χειραγωγηθούν οι εκπαιδευτικοί και να κατηγοριοποιηθούν σχολεία. Η ΕΒΕ και η Τράπεζα Θ(υ)εμάτων επιδιώκει την μετατροπή των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων για όλους, σε σχολεία και πανεπιστήμια για λίγους και εκλεκτούς, οδηγώντας τη νεολαία στη φτηνή κατάρτιση, στο έλεος των νόμων της αγοράς. Προσπαθεί να μετατρέψει τους εκπαιδευτικούς σε χωροφύλακες των μαθητών που θα απειλούν με τηλεκπαίδευση και απουσίες, κάθε φορά που οι μαθητές κινητοποιούνται ή επιχειρούν κατάληψη. Επιδιώκει να περάσει τα πιο αντιδραστικά μέτρα σε βάρος του δικαιώματος στην απεργία και στο συνδικαλισμό.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ, στους αγώνες του λαού και της νεολαίας

  • για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά.
  • για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών.
  • για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες.
Προηγούμενο άρθρο Παράσταση διαμαρτυρίας Συλλόγων Γονιών για τα προβλήματα στα σχολεία από την βροχόπτωση
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα rapid tests στην Καρδίτσα