Ειδήσεις

ΕΛΜΕ: Να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια και με όλα τα μέσα προστασίας!


Μέσα σε μια βδομάδα (3/1-7/1) είχαμε αύξηση νοσηλειών στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας κατά 87% ( από 23 σε 43). Την Παρασκευή 7/1 έχουμε 300 κρούσματα στην περιοχή της Καρδίτσας παρότι μεσολαβούσε η αργία των Θεοφανίων.

Μέσα στις γιορτές δεν υπήρχε οικογένεια στην Καρδίτσα που να μην έχει τουλάχιστον ένα άτομο θετικό στο κορωνοϊό.

Μ’ άλλα λόγια η πανδημία καλπάζει, σπάει ρεκόρ την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εφαρμόζει πρωτοκόλλα (50%+1) «ανοσίας αγέλης», ανοίγοντας τα σχολεία, με τα ίδια σχεδόν μέτρα με τα οποία έκλεισαν. Όσοι ζουν και εργάζονται μέσα στα σχολεία γνωρίζουν πολύ καλά, πώς αυτά λειτουργούν όλους αυτούς τους μήνες.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του νομού μας ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, από τις 13 Σεπτεμβρίου που ξεκίνησε η σχολική χρονιά, ανέρχεται σε 664. Από αυτά τα 591 εντοπίστηκαν σε μαθητές και μαθήτριες, τα 62 σε εκπαιδευτικούς και τα 11 σε λοιπό προσωπικό. Σαφέστατα ο ιός μεταφέρθηκε μέσα στα σπίτια, σε γονείς και ηλικιωμένους.!

Σημειώνουμε μάλιστα ότι οι περισσότεροι καθηγητές, που υπηρετούν στην περιοχή είναι μέσης ηλικίας άνω των 50 ετών. Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι εμβολιασμένοι, είναι απολύτως λογικό να φοβούνται καθώς το 15% των ευρισκομένων σε εντατικές είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Παράλληλα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών ευπαθών ομάδων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παντελή έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας τους, δείχνει το ανάλγητο πρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ αφού αντιμετωπίζονται ως αόρατοι και γι’ αυτό δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για εκείνους.

Η κυβέρνηση μάλιστα όχι μόνο δε προχώρησε σε αραίωση των τμημάτων αλλά προχώρησε σε συγχωνεύσεις με συνέπεια να υπάρχουν τμήματα στην Καρδίτσα ακόμα και με 28 μαθητές/τριες ενώ στα τμήματα της πόλης είναι συνηθισμένος αριθμός από 25-27 μαθητές/τριες.

Ουσιαστικά καμιά από τις προτάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος δεν έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Παιδείας όπως: η πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας, τα δωρεάν rapid τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους με ευθύνη του ΕΟΔΥ, η προστασία των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, η αποσυμφόρηση στα ΜΜΜ, με τα οποία μετακινούνται μαθητές/τριες και η δωρεάν χορήγηση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες υψηλής προστασίας και αντισηπτικά).

Οφείλουμε κατηγορηματικά να δηλώσουμε για μία ακόμη φορά ότι είμαστε οι τελευταίοι που επιθυμούμε να έχουμε ξανά κλειστά σχολεία! Οφείλουμε όμως να εξασφαλίσουμε  και  την ασφαλή επαναλειτουργία  τους με την λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων που θα εγγυώνται την προστασία της υγείας για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα! Για μας κανείς και καμία εργαζόμενος/η, μαθητής/τρια, εκπαιδευτικός δεν είναι αναλώσιμος/η!

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο απαιτούμε:

  • Να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών στους 15 κατ’ ανώτατο όριο ανά τμήμα! Να αποσυρθούν τώρα οι συγχωνεύσεις που επιβλήθηκαν!
  • Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών και μόνιμου προσωπικού καθαριστών και καθαριστριών στα σχολεία
  • Να γίνονται δωρεάν όλα τα απαραίτητα διαγνωστικά τεστ Rapid και PCR για όλους: μαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
  • Να χορηγηθούν δωρεάν ασφαλή μέσα προφύλαξης (χειρουργικές μάσκες, FFP2, αντισηπτικά κλπ)
  • Να δοθούν πληρωμένες αναρρωτικές άδειες σε ευπαθείς ομάδες, εγκύους κλπ χωρίς περικοπή της κανονικής άδειας. Να δοθούν οι άδειες ειδικού σκοπού. Κανείς στη δουλειά με ασθένεια.
  • Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα θεμάτων, οι εξετάσεις τύπου Pisa, και η ΕΒΕ, και να μειωθεί δραστικά η ύλη για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

 

Προηγούμενο άρθρο Νίκος Καρδούλας: 16.700 ζωές σώθηκαν χάρη στα εμβόλια covid-19 και όσο αυξάνονται μειώνονται οι θάνατοι
Επόμενο άρθρο Αποτελέσματα δημαιρεσιών στο Δήμο Μουζακίου