Ειδήσεις

Εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) καραντίνας Spodoptera frugiperda


Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας γίνονται γνωστά τα εξής:  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  ενημερώνει τους υπόχρεους (παραγωγούς, γεωπόνους του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, διακινητές, κ.α.) για την εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού (εντόμου) καραντίνας Spodoptera frugiperda  στην επικράτεια της χώρας. Συγκεκριμένα το έντομο βρέθηκε σε φερομονικές παγίδες που έχουν εγκατασταθεί στο πλαίσιο των επίσημων επισκοπήσεων της χώρας στις Περιφερειακές Ενότητες Λακωνίας, Ανατολικής Αττικής και Λασιθίου.

Το είδος Spodoptera frugiperda ανήκει στην οικογένεια Noctuidae των Λεπιδοπτέρων και είναι εξαιρετικά πολυφάγο. Έχει καταγραφεί σε περισσότερα από 350 είδη φυτών ξενιστών σε περισσότερες από 75 οικογένειες αν και προτιμά κυρίως τα φυτά της οικογένειας των αγρωστωδών (Poaceae). Πέρα από τα αγρωστώδη, σημαντικές ζημιές προκαλεί και στην βαμβακοκαλλιέργεια, τις κράμβες, τα κολοκυνθοειδή, τα φιστίκια, την μηδική, τα κρεμμύδια, τα φασόλια, τις γλυκοπατάτες, τις τομάτες και άλλα σολανώδη (μελιτζάνες, πιπεριές, καπνός) και σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά (χρυσάνθεμα, γαρύφαλλα και είδη του γένους Pelargonium ) σε όλο τον κόσμο. Η ζημιά μπορεί να μειώσει σημαντικά την παραγωγή, ιδιαίτερα όταν το Spodoptera frugiperda  απαντά σε μεγάλους πληθυσμούς.

Το Spodoptera frugiperda  δεν εμφανίζει το φαινόμενο της διάπαυσης, κατά συνέπεια οι προσβολές αυτού του επιβλαβούς οργανισμού συμβαίνουν συνεχώς καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Οι προνύμφες του εντόμου τρέφονται με  φύλλα των φυτών ξενιστών, νεαρά στελέχη, μεριστωματικούς ιστούς και  καρποφόρα όργανα των φυτών ξενιστών τους. Οι νεαρές προνύμφες καταναλώνουν την μια επιφάνεια των φύλλων και αφήνουν ανέπαφη την επιδερμίδα της άλλης πλευράς. Οι προνύμφες δεύτερης και τρίτης ηλικίας καταναλώνουν ολόκληρα τμήματα των φύλλων ξεκινώντας από την άκρη προς τον μίσχο. Οι μεγαλύτερες σε  ηλικία προνύμφες προκαλούν γενική αποφύλλωση των φυτών. Σε πολλές περιπτώσεις καταστρέφουν και τα ακραία μεριστώματα των φυτών και προσβάλουν και τα καρποφόρα όργανά τους. Για παράδειγμα καταστρέφουν τους σπάδικες του αραβόσιτου και τα καρύδια του βαμβακιού δημιουργώντας στοές διατροφής.

Τα ενήλικα έχουν την τάση, σύντομα μετά την εμφάνισή τους, πριν την έναρξη της ωοτοκίας, να πετούν και να μετακινούνται αρκετά χιλιόμετρα από την αρχική τους θέση. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενήλικα εμφανίζουν και μεταναστευτική συμπεριφορά με αποτέλεσμα την εξάπλωση και διασπορά τους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 του κανονισμού (ΕΕ)2016/2031,αποτελεί υποχρέωση των παραγωγών να γνωστοποιούν αμέσως στην αρμόδια αρχή της περιοχής τους, την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας, οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις  οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καρδίτσας,  στα τηλέφωνα: 24413 55203, 24413 55243 και 24413 55244.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή από Ιερό Ναό
Επόμενο άρθρο Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Τ.Κ. Αγίου Βησσαρίωνος