Ειδήσεις

Ένα νέο Βιβλίο-Λεύκωμα με τίτλο Η Κρανιά και οι οικισμοί της. Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός


Στις 17 Απριλίου 2023 και ώρα 19.00  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Κρανιάς ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού σε συνεργασία με το Δήμο Μουζακίου και την Τοπική Κοινότητα Κρανέας παρουσιάζουν το νέο βιβλίο της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά με τίτλο «Η Κρανιά και οι οικισμοί της.  Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός», σελ. 400 (Α4), έγχρωμο, σκληρόδετο, Εκδόσεις Φάος-Εκτυπώσεις Ηλίας Καρκαλέτσος, με χορηγούς έκδοσης το Δήμο Μουζακίου και τους Ιπποκράτη και Νίκο Κουτσιανά, υπευθύνους της Εταιρείας Αγροσυστήματα Α.Ε. Γεωργικά εφόδια.

Μέσα από το Βιβλίο-Λεύκωμα που μας παραδίνει η συγγραφέας οι αναγνώστες και κύρια οι ερευνητές της Τοπικής Ιστορίας και Λαογραφίας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύτιμα ιστορικά, λαογραφικά και πολιτιστικάστοιχεία που αφορούν στο παρελθόν της Κρανιάς και των οικισμών της (Άγιοι Ανάργυροι, Λυκοβιάνη, Καλύβια Χαμουζάμπεη, Καλύβια Μαρτζινέλο και Κανάλια Καλύβια. Ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κρανέας θα έχουν την ευκαιρία ν’ ανακαλύψουν τα ίχνη των προγόνων τους και τη διαδρομή τους διαχρονικά από το 1348 ως τις μέρες μας.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βασίλειος Αναγνωστόπουλος στον πρόλογό του ανάμεσα στ’ άλλα λέει:«Το Λεύκωμα της Κρανιάς» ανήκει στις υποδειγματικές εργασίες για τον πλούτο στοιχείων που έχει συγκεντρώσει η συγγραφέας και τη δόμησή τους σε σώμα, χρήσιμο για τον τόπο, τους κατοίκους του χωριού και την Τοπική Ιστορία. Καθρέφτης, όπου καθρεφτίζονται οικεία πρόσωπα μα και πρόγονοι μακρινοί, θεματοφύλακες της εθνικής ταυτότητας».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, ο Βάιος Καμινιώτης Εντεταλμένος Διδάσκων Λαογραφίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο Παναγιώτης Κολέλης, Συγγραφέας και η Λίτσα Παπανικολάου, Φιλόλογος-Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ. Την εκδήλωση παρουσίασης θα συντονίσει η Κατερίνα Σταθοπούλου, φιλόλογος ενώ αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει ο ηθοποιός Μάκης Χάρμπας. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η πρόεδρος του Μορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ουρανία Κατσίκα, ο Δήμαρχος Μουζακίου Θεοφάνης Στάθης, και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευάγγελος Καραμπέκος.

 

Το Βιβλίο-Λεύκωμα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό των κατοίκων της Κρανιάς και Αγίων Αναργύρων από το 1919 ως τις μέρες μας.

 

Προηγούμενο άρθρο Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων
Επόμενο άρθρο Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζονται οι εγγραφές στον Πλαστήριο δρόμο