Ειδήσεις

Κυριακή των Βαΐων στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Κυριακή των Βαΐων 9 Απριλίου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Φαρσάλων.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε ότι πολλοί παρουσιάζουν τον Χριστό ως επαναστάτη ή ακόμη ως κάποιον που εκφράζει την δική τους ιδεολογία. Η αλήθεια όμως είναι ότι ο Χριστός ήρθε να ανατρέψει την ασθενούσα κατάσταση, που όλοι οι άνθρωποι, από τότε έως και σήμερα, έχουμε στη ζωή μας. Αντιστρέφουμε τα πράγματα και δημιουργούμε παρεπόμενες καταστάσεις, τις οποίες θεωρούμε έθος και ήθος, ξεχνώντας ότι το πρώτιστο στοιχείο είναι ο άνθρωπος, που είναι εικόνα του θεού και έχει τη δυνατότητα της εν Χριστώ σωτηρίας.

Η ευαγγελική περικοπή του Ευαγγελιστή Ιωάννη, αναφέρεται στο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του αναστημένου Λαζάρου, το οποίο δεν ήταν ευχαριστήριο, αλλά ευχαριστιακό και εσχατολογικό δείπνο. Ο Χριστός για να επιβεβαιώσει την κοινή μας ανάσταση, έχει συνδαιτυμόνα τον αναστημένο Λάζαρο, όπως θα έχει και εμάς “εν τη εσχάτη ημέρα “και μας προετοιμάζει για την εν Χριστώ ανάσταση.

Μετά το δείπνο, ο Χριστός φεύγει από την Βηθανία και εισέρχεται θριαμβευτικά στα Ιεροσόλυμα. Η είσοδος αυτή του Χριστού, έρχεται σε αντίθεση με το παλαιό έθος, σύμφωνα με το οποίο, όταν ο βασιλιάς εισέρχεται στις πόλεις για να στρατολογήσει ανθρώπους, εισέρχεται ιππεύοντας το περήφανο άλογό του και φορώντας τη στρατιωτική πανοπλία του. Ο Χριστός εισέρχεται στην Ιερουσαλήμ, όχι ως βασιλιάς και ελευθερωτής από τους Ρωμαίους κατακτητές, όπως τον περίμεναν οι Ιουδαίοι, αλλά “εν τη δόξη Του”, που είναι η επικείμενη σταυρική Του θυσία. Η δόξα του Χριστού είναι η ενανθρώπισή Του και η εκούσια σταυρική Του θυσία, ως έκφραση αγάπης και θυσίας για τον άνθρωπο.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι Εκείνος κάνει μια θριαμβευτική και λυτρωτική είσοδο στη ζωή του κόσμου μας. Εμείς θα καταφέρουμε να κάνουμε τη δική μας θριαμβευτική είσοδο στον κόσμο του Θεού;

Κατά την ευλογημένη περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η νηστεία, η προσευχή, η μετάνοια και ο βαθμός στον οποίο η καρδιά μας δέχτηκε την ευεργετική παρουσία του Θεού και των άλλων ανθρώπων, θα μας δώσει την δυνατότητα να συμπάσχουμε με το πάθος του Κυρίου εσχατολογικά και σωτηριολογικά.

Για να μπορέσουμε να κάνουμε μια θριαμβευτική είσοδο στην πόλη της ειρήνης και της καταλλαγής, που είναι η καρδιά μας, η οποία όπως λέει ο Ντοστογιέφσκι: “είναι ένα αλώνι, όπου γίνεται μια αιώνια πάλη του Θεού με τον διάβολο, για το ποιός θα επικρατήσει”. Εμείς πρέπει να επιλέξουμε τον Θεό ως νικητή μέσα στην καρδιά μας, ώστε να γευτούμε τη χαρά του Σταυρού και της Αναστάσεως.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας επί της Ε.Ο Καρδίτσας- Λαμίας
Επόμενο άρθρο Ένα νέο Βιβλίο-Λεύκωμα με τίτλο Η Κρανιά και οι οικισμοί της. Ιστορία-Λαογραφία-Πολιτισμός