Ειδήσεις

Ενημέρωση από τον Δήμο Μουζακίου για κακοκαιρία με ανέμους, βροχές και χιόνια


Από τον Δήμο Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών ανακοινώνεται ότι έχει εκδοθεί Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, με ισχύ από σήμερα το απόγευμα (Δευτέρα 07-02-2022) έως τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (09-02-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους εντάσεως 8 με 10 μποφόρ, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις σε κεντρικά και βόρεια και την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.

Ο Δήμος Μουζακίου – Αντιδημαρχία Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών, συνεργάζεται ήδη με τους τοπικούς, περιφερειακούς κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις αντιμετώπισης κινδύνων από έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ έχει τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας – επιφυλακής για πιθανή εκδήλωση προβλημάτων σε τοπικό επίπεδο.

Παρακαλούνται οι δημότες μας να λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ για τον ασφαλή σχεδιασμό των επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων τους.

Συνιστούμε δε, περιορισμό των μετακινήσεων εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μεριμνώντας έγκαιρα για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα καλούνται οι δημότες:

– Να βεβαιωθούν ότι οι υδρορροές και τα φρεάτια έξω από το σπίτι τους δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

– Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

– Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους αλλά και προληπτικά.

-Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αλλά και προληπτικά (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

-Να προφυλαχτούν αμέσως σε περίπτωση χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε.  Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

-Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Θυελλώδεις άνεμοι:

–  Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

– Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.

– Να ασφαλίσουν  τις πόρτες και τα παράθυρα.

– Να αποφύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.

– Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (γλάστρες, σπασμένα τζάμια κ.λπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Επίσης, οι δημότες καλούνται κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας:

– Να ακολουθούν τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κ.α.

– Να ακολουθούν τις οδηγίες του Προειδοποιητικού Μηνύματος 112, εφόσον αποσταλεί στα κινητά τηλέφωνα.

Σημειώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού, την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr) και στο λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου οι πολίτες μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Σε περιπτώσεις ανάγκης, οι δημότες μας να  επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Αστυνομία τηλ. 100 – Πυροσβεστική τηλ. 199 – Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης 112 – ΕΚΑΒ 166) και με τον Δήμο Μουζακίου στα τηλέφωνα:

24453 – 50102 Κιν.: 6980388947 (Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών κ. Ηλίας Τρυφέρης).

24453 – 50105 Κιν.: 6947839011 (Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Πολίτη κ. Γιώργος Φούντας).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο ΠΑΚ Θεσσαλίας: Ανεπαρκή και εκτός πραγματικότητας τα μέτρα στήριξης του ΥΠΑΑΤ για τους αγρότες
Επόμενο άρθρο Ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα από τα μπλόκα των αγροτών στη Νίκαια