Ειδήσεις

Ισχυρό αγωνιστικό μήνυμα από τα μπλόκα των αγροτών στη Νίκαια


Πυκνώνουν τις γραμμές των μπλόκων σ’ όλη τη χώρα οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, δυναμώνοντας την αγωνιστική πίεση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους από την κυβέρνηση.

Το ισχυρό μπλόκο της Νίκαιας, που αποτελεί σημείο αναφοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, ενισχύεται με νέα τρακτέρ που φτάνουν καθημερινά εκεί από χωριά της Θεσσαλίας. Αντίστοιχα, νέα μπλόκα στήνονται και θα στηθούν και αύριο, σε μια σειρά  από περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο, είναι οι εκδηλώσεις στήριξης του αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το μεσημέρι της Κυριακής, στο μπλόκο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση συμπαράστασης κι αλληλεγγύης, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων, συνταξιούχων, ΕΒΕ, νέων και γυναικών, ενώ παρουσία δήλωσαν εκπρόσωποι από πάνω από 60 εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς της Θεσσαλίας.

Όπως γράφει ο 902.gr, στη συγκέντρωση παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. 

Εργάτες που ο χαμηλός μισθός δεν τους φτάνει για να συντηρήσουν την οικογένεια τους, σε μια περίοδο όπου η ακρίβεια σπάει κόκαλα, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, που ζουν βουτηγμένοι στα χρέη, οι γυναίκες των αγροτών, που προσπαθούν να ζήσουν στο χωριό,  στην πλειοψηφία τους ανασφάλιστες, καθώς το αγροτικό εισόδημα δεν φτάνει για να ασφαλίζονται και ο άνδρας και η γυναίκα, βρέθηκαν  από νωρίς στο μπλόκο.  Αλλά και φοιτητές και μαθητές της Λάρισας, πήγαν εκεί για να συμπαρασταθούν, να δηλώσουν την στήριξη στα δίκαια αιτήματα τους.

Με τα πανό τους, με συνθήματα  όπως «εργατιά –αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», έκαναν ξεκάθαρο πως θα είναι στο πλευρό τους, στο μακρύ και δύσκολο αγώνα για την επιβίωση τους.  Άλλωστε,  όπως και οι αγρότες, έτσι  και αυτοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι, με τις πολιτικές που θυσιάζουν τις ανάγκες τους για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι που πλαισιώνουν το μπλόκο, έχοντας στο πλευρό τους εργατικά σωματεία και μαζικούς φορείς της περιοχής, προχώρησαν  σε αποκλεισμό της ΠΑΘΕ  και πραγματοποίησαν συγκέντρωση.

Εκ μέρους της Επιτροπής του μπλόκου, τούς καλωσόρισε ο Τριαντάφυλλος Τσινούλης, ο οποίος αφού τους ευχαρίστησε, σημείωσε μεταξύ άλλων: «δίνουμε έναν αγώνα για την επιβίωση μας. Είμαστε αναγκασμένοι να παλέψουμε όχι με τη γη μας και τα καιρικά φαινόμενα,  όπως κάνουμε καθημερινά, αλλά με πάγια προβλήματα πολλών χρόνων, που μας έχουν ξανακατεβάσει στο δρόμο.  Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κοροϊδία,  με ασπιρίνη ο καρκινοπαθής δεν σώζεται».

Στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας για την επιβίωση που για μια ακόμα φορά δίνετε, στέλνοντας μήνυμα συνεχούς κι ανυποχώρητης αγωνιστικής αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική. Μια πολιτική που όπως χτυπάει άγρια τους βιοπαλαιστές αγρότες, έτσι τσακίζει βάναυσα τους εργαζόμενους, αφανίζει τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, συντρίβει τους άνεργους, οδηγεί στην πείνα και στην εξαθλίωση τους φτωχούς συνταξιούχους, σβήνει τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Αυτή την πολιτική σήμερα την εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά την ίδια εφάρμοζαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ανεξαρτήτως κόμματος και «χρώματος». Συμπαρατασσόμαστε στον αγώνα σας γιατί έχουμε κοινούς αντιπάλους, κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Η προηγούμενη πείρα έχει αποδείξει ότι η κοινή μας δράση, μάς κάνει όλους πιο δυνατούς, πιο αποτελεσματικούς».

 Ο  Έκτορας Γάζος, Πρόεδρος  της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Νομού Καρδίτσας, σημείωσε μεταξύ άλλων πως, « μαζί βρεθήκαμε στις κινητοποιήσεις για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, στις πύλες των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, , στις πλατείες.  Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα σας. Οι διαχρονικοί αγώνες σας απέναντι στις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της Ε.Ε. και της Κ.Α.Π. έχουν αποδείξει ότι οι αγώνες μπορούν να έχουν αποτέλεσμα!»

Η Στέλλα Μανταλόβα, πρόεδρος της ομάδας γυναικών Ταμασίου, σημείωσε μεταξύ άλλων πως: «είμαστε εδώ μαζί με τους άντρες και τα παιδιά μας, διεκδικώντας μιαν αξιοπρεπή ζωή. Δεν μας τρομάζει η καταστολή με τις κλούβες των ΜΑΤ»

Κλείνοντας, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επισήμανε μεταξύ άλλων πως, “με την μαζική συμμετοχή σας, ενωμένοι, καταφέραμε και ανεβήκαμε στην Εθνική Οδό. Θα συνεχίζουμε να σπάμε τον τσαμπουκά της κυβέρνησης, όσο δεν λύνει τα προβλήματα μας.  Ζητάμε να φύγουν οι δυνάμεις καταστολής.  Οι πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ ερημώνουν τα χωριά μας»

Χαιρέτισαν, επίσης, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος της  ΠΕΔ Θεσσαλίας και δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, Γιώργος Καπράνας.

Τελειώνοντας τη συγκέντρωση, ανακοινώθηκε πως τη Δευτέρα 7/2 το απόγευμα θα καθορίζονταν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα, στην συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής.

Τα αιτήματα

Μεταξύ των άμεσων διεκδικήσεων βρίσκονται τα εξής αιτήματα, που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή, να μπορέσουν να ζουν από τον μόχθο τους:

— Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

— Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%.

— Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Ενημέρωση από τον Δήμο Μουζακίου για κακοκαιρία με ανέμους, βροχές και χιόνια
Επόμενο άρθρο Αντιπεριφερειάρχης Νέων Τεχνολογιών- Μεταφορών-Επικοινωνιών ο κ. Ιωάννης Τέας