Ειδήσεις

Ενημέρωση του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα για την επερχόμενη κακοκαιρία


Έχοντας υπ’ όψη: α) τις προβλέψεις της ΕΜΥ για νέα κακοκαιρία από αύριο Δευτέρα (25/9/2023) και για 4 ημέρες, με τοπικές ισχυρές βροχοπτώσεις στην Θεσσαλία, μεταξύ αυτών και στη Λίμνη Πλαστήρα.

Β) τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και τις συσκέψεις ,

Γ) το γεγονός ότι οι καταστροφές από το ακραίο καιρικό φαινόμενο Daniel, έχει προξενήσει σημαντικές ζημιές στην περιοχή καθιστώντας την ευάλωτη.

Κατόπιν τούτων, συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Λίμνης Πλαστήρα, με την συμμετοχή του δημάρχου και των αντιδημάρχων, του διοικητή της Π.Υ. Καρδίτσας, του διοικητή του Α.Τ. Λίμνης Πλαστήρα, παρουσία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Τριαντόπουλου, της Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κ. Σ.Ζαχαράκη, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού, κα.,

Το ΣΤΟΠΠ αποφάσισε μεταξύ των άλλων λήψη διοικητικών, επιχειρησιακών και άλλων μέτρων, εξασφάλιση μηχανημάτων, προσωπικό σε επιφυλακή όλες τις ώρες, επιτήρηση φαινομένου και επέμβαση όπου κριθεί αναγκαίο, κ.α. Μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε η ενημέρωση δημοτών και επισκεπτών Λίμνης Πλαστήρα ως εξής:

1) Απόλυτη προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η υγεία των μονίμων κατοίκων και επισκεπτών της Λίμνης Πλαστήρα. Για το λόγο αυτό ειδοποιούνται δημόσια και κατ’ ιδίαν, οι κάτοικοι που τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν κόκκινα και κίτρινα στο Μορφοβούνι, το Μοσχάτο και τις άλλες κοινότητες, ότι είναι υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν άμεσα τα σπίτια, αν δεν το έκαμαν ήδη από την πρώτη στιγμή που το επισήμαναν οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ.

2) Όσοι κάτοικοι διαμένουν στο νοητό κύκλο κατολισθαίνουσας περιοχής, συνιστάται η προληπτική  απομάκρυνση από τα σπίτια για το 4ήμερο της κακοκαιρίας.

3) Για τις ανάγκες φιλοξενίας τους υπάρχει πρόβλεψη στον Ξενώνα Μορφοβουνίου, ή και αλλού αν χρειαστεί, με ευθύνη φιλοξενίας του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα.

4) Δημότες και επισκέπτες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις χωρίς σοβαρό λόγο μετακινήσεις, διότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού από καταπτώσεις ή καθιζήσεις του εδάφους.

5) Απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και πεζών από τμήματα του δρόμου που έχουν σημανθεί με προειδοποιητικές ταινίες κινδύνου, ιδιαίτερα στο Μορφοβούνι και τις άλλες κατολισθαίνουσες περιοχές.

6) Παρακαλούνται οι κάτοικοι να λάβουν όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τις έντονες βροχοπτώσεις, καθώς και η πιστή τήρηση των οδηγιών αι αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας και του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και άλλων αρμόδιων Αρχών. Περισσότερες οδηγίες για αυτοπροστασία από έντονα καιρικά φαινόμενα, στην ιστοσελίδα της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας,  www.civilprotection.gov.gr

7) Για την μεταβολή των έκτακτων καιρικών φαινομένων ενημέρωση δίνεται στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ στην ιστοσελίδα της www.emy.gr

8) Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, επικοινωνείτε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες: Αστυνομία στο «100», Πυροσβεστική στο «199», ΕΚΑΒ στο «166», αριθμός επείγουσας ανάγκης «112».

9) Σε κάθε περίπτωσης ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης: Το τηλεφωνικό κέντρο είναι 2441352200 στη διάθεση των πολιτών, το Γραφείο Αναφοράς για ζημιές και άλλα αιτήματα αποκατάστασης, 2441352231 (υπεύθυνος κ. Βασίλης Σιάτρας).  Επιπλέον γραμμές εξυπηρέτησης: 24413/52219 και 24413/52230.

10) Η δημοτική αρχή όπως και στον «Ιανό» είναι έμπρακτα δίπλα στον πολίτη, με ανοιχτά τα προσωπικά τηλέφωνα του δημάρχου και των αντιδημάρχων, ως εξής:

Δήμαρχος Παναγιώτης Νάνος, 6977783314

Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας: Απόστολος Θέος: 6988164949

Αντιδήμαρχος Νευρόπολης: Τσιαμαντάς Στέφανος: 6988165353

Αντιδήμαρχος Πλαστήρα: Μηλίτσης Αλέκος: 6944220846

Αντιδήμαρχος Διοικητικής Μέριμνας: Ξηροφώτου Βασιλική: 6979202818

Όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί από την δοκιμασία.

Παναγιώτης Νάνος – Δήμαρχος Λίμνης Πλαστήρα

Προηγούμενο άρθρο Λόγω της επερχόμενης κακοκαιρίας οι προγραμματισμένες αυτοψίες σε κατοικίες του Παλαμά δεν θα πραγματοποιηθούν
Επόμενο άρθρο Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Μουζακίου ενόψει της κακοκαιρίας