Ειδήσεις

Ενημερωτική – βιωματική δράση για τη διαχείριση του θυμού


Στις σύγχρονες τάσεις της Φυσικής Αγωγής γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν οι όποιες κοινωνικές ανισότητες και όλοι οι μαθητές να είναι κοινωνικά αποδεκτοί. Στην κατεύθυνση αυτή συμβάλλουν ποικίλες δράσεις και προγράμματα που αναδεικνύουν τα ιδιαίτερα ταλέντα των μαθητών και συγχρόνως προωθούν σημαντικές αξίες και αρχές, όπως η συνεργασία, ο σεβασμός προς τον άλλο, η αλληλεγγύη, η κοινωνική προσφορά.

Μέσα σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η δράση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 26/2/2024 στο Δημοτικό Σχολείο Ματαράγκας από την Ειδική Παιδαγωγό του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων. Η δράση παρουσιάστηκε τμηματικά σε δύο φάσεις.

Αρχικά στις  τάξεις Α,Β,Γ και στη συνέχεια στις τάξεις Δ,Ε,ΣΤ  σε επικοινωνία έπειτα με τον Διευθυντή του Σχολείου.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν και συζήτησαν τα θέματα του υγιούς  ανταγωνισμού και της ομαδικότητας  προσπαθώντας με ήπιους τρόπους να διαχειρίζονται το θυμό τους.

Στο σύγχρονο, λοιπόν, σχολικό περιβάλλον όλοι μας καλούμαστε καθημερινά να προάγουμε θετικές ηθικο-κοινωνικές συμπεριφορές και να μειώνουμε τη πιθανότητα εμφάνισης αρνητικών – παραβατικών συμπεριφορών. Το περιβάλλον της Φυσικής Αγωγής είναι πράγματι ιδανικό για κάτι τέτοιο, καθώς δίνει έμφαση στη χαρά του παιχνιδιού, στην αξία της συμμετοχής του μαθητή σε αυτό και στην προσπάθειά του να βελτιωθεί και να ευχαριστηθεί. Δεν προάγει τον ανταγωνισμό και την ιδέα «της νίκης με κάθε τρόπο και κάθε μέσο», αλλά τον υγιή και θεμιτό συναγωνισμό, τον σεβασμό στους συμπαίκτες, στους αντιπάλους, στους κανόνες και τελικά τον σεβασμό στον ίδιο του τον ΕΑΥΤΟ. Μαθαίνεις πολλά για τον εαυτό σου και όταν κερδίζεις και αλλά και όταν χάνεις. Μάλιστα, όπως είπε κάποτε και ο Ουαλός ποιητής George Herbert «Καμιά φορά, το καλύτερο κέρδος είναι να χάσεις». Επίσης οι μαθητές προσπάθησαν μέσα από το παραμύθι «Ο Καρχαρίας και ο Λαγός» γραμμένο από τους Χριστοφόρη Λέανδρο και Στεργίου Ειρήνη να κατανοήσουν την αξία του υγιούς ανταγωνισμού και να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να τους μεταδώσει μηνύματα σχετικά με τις αξίες στη ζωή.

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ο Σύλλογος Διδασκόντων, ο Διευθυντής κ. Δημήτριος Κουτρομάνος  και οι Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι κα Σοφία Αλειφτήρα και κ. Χρήστος Κατσιαντώνης θέλουμε να συγχαρούμε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που με κάθε προσπάθεια επιφέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη λειτουργία του σχολείου. Μας κάνατε περήφανους και με την αγωνιστικότητά σας και με την άψογη συμπεριφορά που επιδείξατε. Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια! Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα παραμύθια δεν αποκαλύπτουν στα παιδιά ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παιδιά ξέρουν ότι υπάρχουν δράκοι. Τα παραμύθια λένε στα παιδιά ότι οι δράκοι μπορούν να ητττηθούν.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Σοφάδων εντάσσεται στο «Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο+ (ΕΚΤ+).

 

 

Προηγούμενο άρθρο Oλοκλήρωση επιμορφωτικού προγράμματος κατάρτισης φοιτητών τομέα της Επιχειρηματικής Ευφυΐας
Επόμενο άρθρο Kοπή πίτας του Συλλόγου Εργαζομένων Ο.Τ.Α. Ν. Καρδίτσας