Ειδήσεις

Εντάχθηκε στον πυλώνα Πράσινη μετάβαση του Ταμείου ανάκαμψης το έργο: Υποδομές αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας


Η Δ.Ε.Υ.Α. Μουζακίου, συνάπτοντας προγραμματική σύμβαση με το Δήμο Μουζακίου, υπέβαλλε πρόταση σε πρόσκληση του ΥΠΕΝ («Υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων και λυματολάσπης στην επεξεργασία λυμάτων» του Πυλώνα Ανάκαμψης 1 «Πράσινη Μετάβαση», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης), με τίτλο: «Υποδομές αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Γελάνθης και Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου» συνολικού προϋπολογισμού 3.866.654,00 € + ΦΠΑ24% = 4.794.650,96 €.

Μετά από συνεχείς προωθητικές ενέργειες του Δημάρχου Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνη Στάθη και καθοριστική παρέμβαση του συντοπίτη Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα, το μεγάλο έργο εντάχθηκε στη Δράση: «Επεξεργασία και καθαρισμός αστικών λυμάτων, περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών» του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η πρόταση περιλαμβάνει τα κάτωθι υποέργα :

  • Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης, Λαζαρίνας του Δήμου Μουζακίου με προϋπολογισμό 3.687.397,00 € πλέον ΦΠΑ24%
  • Δαπάνη κάλυψης κόστους διαχείρισης κόστους ΑΕΚΚ με προϋπολογισμό 203.078,00 € πλέον ΦΠΑ24%
  • Δαπάνες ΟΚΩ – Ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας με προϋπολογισμό 9.179,00 € πλέον ΦΠΑ24%.

Τα ανωτέρω υποέργα αφορούν στην κατασκευή λειτουργικών και αυτοτελών δικτύων ακαθάρτων στους δυο οικισμούς, καθώς και τους αγωγούς μεταφοράς και διάθεσης των λυμάτων στον Βιολογικό Καθαρισμό του Δήμου Μουζακίου.

Η εργολαβία που θα δημοπρατηθεί, μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων γραφειοκρατικών διαδικασιών προετοιμασίας της, θα περιλαμβάνει:

  • Κατασκευή δύο αντλιοστασίων ακαθάρτων.
  • Κατασκευή 403 ιδιωτικών συνδέσεων (208 για την Γελάνθη και 195 για την Λαζαρίνα).
  • Ηλεκτροδότηση αντλιοστασίων ακαθάρτων Γελάνθης και Λαζαρίνας.

Στην κατασκευή των δικτύων ακαθάρτων συμπεριλαμβάνονται οι συνδέσεις των οικοδομών με τα κεντρικά δίκτυα μαζί με τα αντίστοιχα φρεάτια για κάθε οικοδομή, ώστε να συνδέσουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων τις εσωτερικές τους εγκαταστάσεις αποχέτευσης.

Δήλωση δημάρχου

Σε δήλωσή του για την ευχάριστη εξέλιξη, ο Δήμαρχος Δ. Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης επισήμανε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος που το συγκεκριμένο σημαντικό έργο των υποδομών αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας βαίνει προς υλοποίηση, καθώς,εξυπηρετεί απόλυτα το σχεδιασμό της Δημοτικής Διοίκησής μας για εκτέλεση έργων στις Τοπικές Κοινότητες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Ειδικότερα, το έργο θα έχει θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο για όλη την περιοχή και συγκεκριμένα:

  • Θα καταργηθούν οι απορροφητικοί βόθροι των δύο οικισμών και θα προστατευθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, αποκομίζοντας τεράστιο περιβαλλοντικό όφελος για την περιοχή.
  • Θα αναβαθμιστούν οι συνθήκες ζωής των κατοίκων των δύο Κοινοτήτων.
  • Με την προσθήκη των οικισμών Γελάνθης και Λαζαρίνας στο δημοτικό δίκτυο επεξεργασίας και διαχείρισης λυμάτων – λυματολάσπης, διασφαλίζεται σημαντική αύξηση του εισερχόμενου φορτίου στο Βιολογικό Καθαρισμό Μουζακίου στο επίπεδο σχεδιασμού του, εξασφαλίζοντας τις βέλτιστες συνθήκες, όταν τεθεί σε λειτουργία. Εδώ θέλω να υπογραμμίσω ότι σύντομα θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση προς τους δημότες για τη λειτουργία του Βιολογικού και την εξέλιξη όλων των σχετικών τεχνικών και κατασκευαστικών παρεμβάσεων που έγιναν στοΜαυρομμάτι και στο Μουζάκι μέχρι σήμερα.

Η ένταξη των υποδομών αποχέτευσης ακαθάρτων Γελάνθης – Λαζαρίνας στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι αδιαμφισβήτητα μια πολύ μεγάλη επιτυχία του Δήμου μας στην οποία συνέβαλλε τα μέγιστα ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα ως Δημοτική αρχή. Επίσης, ευχαριστούμε τον Υπουργό Ενέργειας – Περιβάλλοντος κ. Κώστα Σκρέκα για τη θετική ανταπόκρισή του στο αίτημα του Δήμου. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εργασιών που προβλέπονται (με τον Φ.Π.Α.), φτάνει στα 4,8 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια, με υπομονή και πίστη στις δυνάμεις μας, διεκδικούσαμε συστηματικά τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και τελικά οι προσπάθειές μας έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα προς όφελος βέβαια των συνδημοτών. Ο αγώνας για να γίνει ο Δήμος Μουζακίου πρότυπο αυτοδιοικητικής λειτουργίας και ανάπτυξης συνεχίζεται. Τα καλύτερα έπονται».

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Οι πολίτες θα επιλέξουν Σταθερότητα με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη
Επόμενο άρθρο Γυναικεία Επιχειρηματικότητα & Ευκαιρίες Ανάπτυξης