Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα


Πέρασε ένας χρόνος από τις καταστροφικές πλημμύρες του “Ιανού” και βλέπουμε παρ’ όλες τις υποσχέσεις, τα όποια έργα έγιναν ή υπόσχονται πως θα γίνουν είναι μπαλώματα και αποκαταστάσεις.

Αποκαλύφθηκε η ηθελημένη διαχρονική ανικανότητά όλων των κρατικών φορέων (κυβερνήσεων, περιφέρειας, δήμοι, ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ) αφού δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά – εγγειοβελτιωτικά – αποστραγγιστικά και αρδευτικά έργα, γι’ αυτό αμέσως μετά ξαναζήσαμε νέες πλημμύρες, ενώ ταυτόχρονα έμειναν το καλοκαίρι απότιστες καλλιέργειες λόγο έλλειψης νερού.

Συνεπώς ο νομός σε νέα πλημμυρικά φαινόμενα θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση και από την μια θα πλημμυρίζουμε και από την άλλη δεν θα έχουμε νερό.

Αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα για την ΕΕ και τις Ελληνικές κυβερνήσεις, γιατί υπάρχει – σύμφωνα με τα λεγόμενά τους – περισσότερο όφελος για το κράτος τους να δίνουν τις όποιες αποζημιώσεις, παρά να δημιουργούν υποδομές για το λαό. Άλλωστε θα τα είχαν κατασκευάσει εδώ και χρόνια, αν ήταν να κέρδιζαν απ’ αυτά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κατασκευαστικές εταιρίες, όπως κάνουν π.χ., με τους αυτοκινητόδρομους, τα αιολικά πάρκα, κλπ.

Παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, υπάρχουν εκατοντάδες των περιπτώσεων ακόμη που περιμένουν να εξεταστούν οι ενστάσεις τους, καθώς οι αποζημιώσεις που πήραν από τον ΕΛΓΑ είναι ψίχουλα.

Επίσης μόνο το 30% των αιτήσεων που επικύρωσαν προς αποζημίωση για το πάγιο κεφαλαίο που καταστράφηκε, πήρε το 20% της αποζημίωσης, με ταβάνι το 55% της ζημιάς. Δηλαδή από τα 8 εκατ. Ευρώ ζημιάς θα αποζημιωθούν τα 4,4 εκατ. Ευρώ.

Όσο για τις φετινές καταστροφές, στο περίμενε και βλέπουμε.

Αλήθεια που είναι, οι λαλίστατοι κατά τα άλλα κυβερνητικοί και τοπικοί παράγοντες και η διοίκηση του ΕΛΓΑ ?

Είναι τόσο λαλίστατοι αυτοί, όσο και ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Κουβέντα δεν είπε για του αγροτοκτηνοτρόφους. Ήταν όμως γεναιόδωρος (όπως και οι προηγούμενοι) στο να μοιράσει πάλι εκατομμύρια στους λίγους και αγαπημένους τους επιχειρηματίες.

Άλλωστε αυτό είναι το κράτος τους, γι’ αυτούς ενδιαφέρονται.

Τι κι αν περιμένει εδώ και 2 χρόνια ο αγρότης, την προεκλογική δέσμευση της ΝΔ για αγροτικό πετρέλαιο. Τι και αν το κόστος παραγωγής και επιβίωσης έφτασε στα ύψη, με την ακρίβεια να σαρώνει τα πάντα.

Μάλλον με ατομική ευθύνη θέλει να το λύση η κυβέρνηση και αυτό, όπως και με την πανδημία, που δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο, όχι μόνο προστασίας, αλλά και θωράκισης της δημόσιας Υγείας, γιατί ετοιμάζει το νέο ΕΣΥ με παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή της. Το Νοσοκομείο έχει ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα και το μετέτρεψαν για μία νόσο. Τα ΚΥ έγιναν εμβολιαστικά κέντρα, με αποτέλεσμα τα διαγνωστικά κέντρα και πολυιατρεία να κάνουν χρυσές δουλειές.

Με το νέο ασφαλιστικό, ιδιωτικοποίησε την επικουρική μας ασφάλιση, κλέβοντας στην ουσία τον ιδρώτα μας. Αυξάνονται οι ασφαλιστικές μας εισφορές χωρίς αυτές να έχουν κανένα αντίκρισμα ούτε στις παροχές Πρόνοιας και Υγείας, αλλά ούτε και στις συντάξεις.

Ξεκίνησε η σχολική χρονιά και σε δυο σχολεία σε Παλαμά και Κοσκινά τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ. Απαιτούμε να φτιάξουν αμέσως σχολεία.

Όπως απαιτούμε την προστασία των παιδιών μας στα σχολεία. Μέτρα που θα τα προστατεύουν όπως και εμάς από την πανδημία και δεν θα γίνουν πηγή μόλυνσης για όλους. 15 μαθητές το ανώτερο σε κάθε τμήμα, μέτρα για την ασφαλή μεταφορά τους για να μην στοιβάζονται σαν σαρδέλες σε αυτοκίνητα και λεωφορεία μαζί με άλλες ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού με άμεσο κίνδυνο τη μόλυνση όλων.

Αλλά αυτή είναι η κανονικότητά τους, αυτά προβλέπει η ανάπτυξή τους.

Γι’ αυτό πήγαμε σήμερα στη ΔΕΗ και κάναμε κινητοποίηση. Γι’ αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια αγώνες, όπως και πρόσφατα, τι άλλο θα μπορούσαμε άλλωστε να κάνουμε; Τι να κάνουμε δηλαδή, να κάτσουμε σπίτι και να περιμένουμε το «τέλος του βιοπαλαιστή αγρότη»?

Άλλα μας δίδαξε τόσα χρόνια ο πρωτοπόρος αγωνιστής και ηγέτης του αγροτικού κινήματος, συνάδελφος Βαγγέλης Μπούτας που έφυγε από την ζωή πριν ένα χρόνο. Τον τιμάμε και τον θυμόμαστε συνεχίζοντας στο δρόμο του αγώνα ως την τελική δικαίωση, που μας άφησε κληρονομιά.

Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι, έχουμε διαχρονικά απέναντί μας όλες τις κυβερνήσεις.

Γιατί η κυβέρνηση σήμερα καθώς και οι προηγούμενες, δεν προχώρησαν στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ; Γιατί δεν καταργούνε τους κόφτες του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωνόμαστε στο 100% της πραγματικής ζημιάς από πάσα αιτία και νόσο; Γιατί δε προχωρά στην άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, παρά μας εμπαίζει με υποσχέσεις και μεγάλα λόγια.

Γιατί η κυβέρνηση δε προχωρά στην δημιουργία ελάχιστων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα που παράγουμε; Γιατί πουλάμε κάτω του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα οι τιμές στο ράφι είναι απλησίαστες για τους εργαζόμενους, και για εμάς; Γιατί η κυβέρνηση την ίδια στιγμή μπορεί και δίνει εγγυημένη τιμή στα κέρδη του Μπόμπολα από τα διόδια; Ζητάμε κατώτερες εγγυημένες τιμές, για να μπορούμε να καλύπτουμε το κόστος παραγωγής και να μπορούμε να βγάζουμε ένα μεροκάματο.

Άλλωστε οι όποιες αποζημιώσεις καταφέραμε να πάρουμε και υπόσχονται πως θα δώσουν ή τα όποια έργα, κανένας δε μας τα χάρισε, ούτε ήταν δεδομένο ότι θα τα κερδίζαμε, αν δεν τα διεκδικούσαμε δυναμικά. Η μαζική συμμετοχή του λαού της Καρδίτσας στις 5 Οκτώβρη πέρυσι με πρωτοβουλία της ΕΟΑΣΚ, έπαιξε καταλυτικό ρόλο, με το πλαίσιο πάλης και τα αιτήματα.

Πρέπει να κατανοήσουμε, πως και τα ελάχιστα δεν μας τα χαρίζουν, είναι θέμα διεκδίκησης – αγώνα – πάλης, εν τέλει είναι ζήτημα συσχετισμού δύναμης.

Θέλει γερούς και μαζικούς Αγροτικούς Συλλόγους, που να λειτουργούν δημοκρατικά και να παίρνουν πρωτοβουλίες για όλα τα ζητήματα που μας απασχολούν.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφεράλων για τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες
Επόμενο άρθρο Σπουδαία εκδήλωση στους Σοφάδες για τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες