Ειδήσεις

Σπουδαία εκδήλωση στους Σοφάδες για τους Θεσσαλούς Νεομάρτυρες


Μια σπουδαία εκδήλωση με θέμα «Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: Οι Θεσσαλοί νεομάρτυρες»  θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021 στις 7.00 μ.μ στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου Σοφάδων. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821  και διοργανώνεται από το Δήμο Σοφάδων, την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όπου καταξιωμένοι ομιλητές θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τη συμβολή των Θεσσαλών Νεομαρτύρων στον απελευθερωτικό αγώνα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κκ Τιμόθεος, ο Δήμαρχος Σοφάδων κ. Θάνος Σκάρλος και η πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Σοφάδων κ. Κατερίνα Σταθοπούλου, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την σπουδαιότητα και τη μοναδικότητα της.

Ο κ. Σκάρλος

«Κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, είναι συνδεδεμένη με την Επανάσταση του 1821. Η περιοχή μας έδωσε στον αγώνα ηγετικές φυσιογνωμίες και καθοριστικούς αγώνες για την επίτευξη του στόχου για την ελευθερία.  Έχουμε ιστορικό καθήκον και υποχρέωση να προστατεύουμε την τόσο ακριβά πληρωμένη με αίμα και θυσία κληρονομιά. Η εκδήλωση της Κυριακής δεν αποτελεί μόνο ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στους   αγωνιστές, αλλά τονίζει την προσήλωσή μας στα ιδανικά της ελευθερίας, της πίστης και της αγάπης μας προς την πατρίδα.

Σε μια εποχή που υπάρχουν αλλαγές και αβεβαιότητα, οι σύγχρονοι Έλληνες πρέπει να αποδεικνύουν στην πράξη ότι εμπνέονται σταθερά από τις αξίες που όπλισαν τους αγωνιστές της ανεξαρτησίας.

200 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821 ο Δήμος Σοφάδων σε συνεργασία με την Ιερα Μητρόπολη Θεσαλλιωτιδος και Φαναριοφερσάλων και το Μορφωτικό Σύλλογο Σοφάδων μετέχει στον εορτασμό με προσεκτικά επιλεγμένες ποιοτικές εκδηλώσεις, που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν, αναδεικνύουν τη συνέχεια του έθνους και προβάλουν τον εορτασμό σαν ορόσημο για τη νέα εποχή.

Τα ιστορικά στοιχεία για τον βίο και το μαρτύριο των περισσοτέρων Νεομαρτύρων είναι ανεπαρκή, πόσο μάλλον για των Θεσσαλών με αποτέλεσμα ο ακριβής αριθμός τους να μην είναι υπολογίσιμος.

Στην εκδήλωση της Κυριακής, καταξιωμένοι ομιλητές θα επιχειρήσουν να φωτίσουν επαρκώς πτυχές της ιστορίας με βαρύνουσα σημασία στο πολυσύνθετο αφήγημα της Επανάστασης του 1821, όπως τον καθοριστικό ρόλο της εκκλησίας, αλλά και να καταγράψουν την ομολογούμενη ψυχική πηγή δύναμης που είναι η Ορθόδοξη Πίστη που αποτυπώνεται με σαφήνεια τόσο σε επίσημα επαναστατικά κείμενα όσο και σε προσωπικές μαρτυρίες  αγωνιστών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι μεταξύ άλλων  η γνωστοποίηση του βίου και του μαρτυρίου των Θεσσαλών Νεομαρτύρων της περιόδου της Τουρκοκρατίας, όπως  και η ανάδειξη της συμβολής τους στη διατήρηση της Ελληνορθόδοξης συνείδησης των Ελλήνων»

Η κ. Σταθοπούλου

Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για μας η μεγάλη αγκαλιά της Ιεράς μας Μητρόπολης που από την πρώτη ώρα υποστήριξε αυτή την εκδήλωση. Το θέμα είναι Αγώνες ελευθερίας, μαρτυρίες πίστης: οι θεσσαλοί νεομαρτύρες». Για πρώτη φορά σε επίπεδο Θεσσαλίας θα έρθουν στην επιφάνεια όλα αυτά τα στοιχεία από τρεις εξαίρετους επιστήμονες.

Πρόκειται για τους:

Δρ Ευαγγελία Βουλγαράκη, ΕΔΙΠ στο Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τίτλος Ομιλίας: «Πίστη και Επανάσταση»

Δρ Γρηγόρης Στουρνάρας, Αρχαιολόγος – Διδάκτωρ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

Τίτλος Ομιλίας: «Οι εξ Αγαρηνών νεομάρτυρες»

Δρ Φανή Λυτάρη, Διδάκτωρ Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων – συνεργάτης της «Μητροπολιτικής Ακαδημίας Θεολογικών και Ιστορικών Μελετών Αγίων Μετεώρων»

Τίτλος Ομιλίας: «Οι νεομάρτυρες στη μεταβυζαντινή τέχνη»

Να αναφέρουμε πως κάποιοι από τους Νεομάρτυρες που θα αναφερθούν από τους ομιλητές είναι:

Ο Άγιος Κωνσταντίνος εκ Καππούας

Ο Άγιος Σεραφείμ

Ο Άγιος Δαμιανός εξ Αγράφων

Ο Άγιος Μιχαήλ εξ Αγράφων

Ο Άγιος Γεώργιος ο νεομάρτυρας εκ Ραψάνης

Ο Άγιος Γεδεών ο Καρακαλληνός από Γλαφυρά ή Γλαφυρές Μαγνησίας

Ο Άγιος Νικόλαος ο νεομάρτυρας εκ Μετσόβου, ως ιδιαίτερη περίπτωση Αγίου που απεικονίστηκε από ζωγράφους στα Μετέωρα

Για την ομιλία που αφορά τους πρώην μουσουλμάνους που τιμώνται ως Αγιοι θα γίνει αναφορά στους εξής (εκτός του Αγίου Κωνσταντίνου εκ Καππούας)

Άγιος Κωνσταντίνος εξ Αγαρηνών

Άγιος Αλέξανδρος ο Δερβίσης

Άγιος Αχμέτ ο Κάλφας

Άγιος Ιωάννης ο Βραχωρίτης ο εξ Αγαρηνών

Ο Μητροπολίτης

Κάθε χρόνο στη Μητρόπολή μας, την πρώτη Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, εφέτος συμπίπτει 19 Σεπτεμβρίου, έχουμε την τιμή και τη μνήμη της Συνάξεως των 8 τοπικών μας Αγίων της Ιεράς μας Μητρόπολης. Έχουμε την πολύ σπουδαία συγκυρία της εκδήλωσης στους Σοφάδες για την προσφορά αυτών των Αγίων.

Νεομάρτυρες είναι αυτοί που από το 1453 με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης έως και την απελευθέρωση, 400 ή 500 χρόνια μετά σε κάποιες περιοχές, μαρτύρησαν για την πίστη τους στον Χριστό και την αγάπη τους για την πατρίδα. Δημιούργησαν τις προϋποθέσεις το δούλον γένος να παραμείνει σταθερό εις την πίστη του αλλά και τις προϋποθέσεις για ξεσηκωμό. Και γι΄αυτό τους τιμούμε. Παρακαλώ όλους να είναι παρόντες σε αυτή τη σπουδαία φιλολογική ιστορική εκδήλωση.

Προηγούμενο άρθρο ΕΟΑΣΚ: Κανένας σχεδιασμός για αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα
Επόμενο άρθρο Το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο επισκέφθηκαν οι νέοι του Κέντρου Ορίζοντες