Ειδήσεις

ΕΟΑΣΚ: Νέες πλημμύρες, στο ίδιο έργο θεατές


Γι’ ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες των εγκληματικών πολιτικών και διαχρονικών ευθυνών των κρατικών φορέων (κυβερνήσεις, περιφέρειας, Δήμοι, ΓΟΕΒ – ΤΟΕΒ).

Πέρασαν 6 μήνες από τις καταστροφικές πλημμύρες του “Ιανού” και βλέπουμε να πλημμύρισαν πάλι χιλιάδες στρέμματα, με ζημιές σε σιτηρά, τριφύλλια, κηπευτικά κλπ. και οι οικονομικές συνέπειες είναι μεγάλες, δίνοντας νέο πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής.

Παρ’ όλες τις υποσχέσεις, τα όποια έργα, προχωρούν με αργούς ρυθμούς και αυτά ως μπαλώματα και αποκαταστάσεις μπορούν να χαρακτηριστούν. Άλλωστε οι καταστροφικές πλημμύρες άφησαν πολλές πληγές στον νομό μας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν τις κλείνουν.

Αποκαλύφθηκε, για άλλη μια φορά, η ανυπαρξία σε πολλές περιοχές αντιπλημμυρικών – εγγειοβελτιωτικών – αποστραγγιστικών και άλλων έργων.

Επίσης παρά τις υποσχέσεις για 100% δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή, υπάρχουν εκατοντάδες των περιπτώσεων ακόμη και ολοκληρωτικής ζημιάς σε παραγωγούς που δεν έχουν συγκομίσει και πουλήσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι για παράδειγμα, καθώς και αποζημιώσεις που δόθηκαν από τον ΕΛΓΑ αλλά δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής, πολλή περισσότερο το χαμένο εισόδημα.

Αλήθεια τι γίνεται με τις ενστάσεις που έκαναν οι συνάδελφοι, πέρασε τουλάχιστον ένας μήνας και ακόμα περιμένουν τις ανακοινώσεις και την αποκατάσταση των αδικιών. Που είναι, οι λαλίστατοι κατά τα άλλα κυβερνητικοί παράγοντες και η διοίκηση του ΕΛΓΑ ?

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) έχει θέσει και διεκδικήσει επανειλημμένα το θέμα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού. Όμως όλες οι κυβερνήσεις καθώς και οι άλλοι φορείς δίνουν απλώς υποσχέσεις, αφήνοντας τον αγροτοκτηνοτροφικό πληθυσμό της περιοχής μας αβοήθητο.
Καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, τους Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε χωριό, να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας και να συνεχίσουμε τον αγώνα για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που μας καταστρέφει.

Γιατί μπορεί λόγο κορονοϊού να φοράμε μάσκες και να παίρνουμε μέτρα προστασίας αλλά δεν μένουμε σιωπηλοί και ταυτόχρονα αγωνιζόμαστε.

Γι’ αυτό την Τρίτη 23 Μάρτη και ώρα 6.30’ μμ παίρνουμε μέρος στην κινητοποίηση έξω από την Αντιπεριφέρεια της Καρδίτσας μαζί με τις επιτροπές πληγέντων και τα άλλα σωματεία και φορείς να διεκδικήσουμε:
-Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα ανάλογα έργα υποδομής για την εξασφάλιση της άρδευσης. Να υλοποιηθεί άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας που θα εκπονηθεί με ευθύνη του κράτους, με γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Επίσης:

– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες και να προχωρήσουν σε γρήγορη και δίκαιη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. Πάγιο αίτημα της ΕΟΑΣΚ και του αγροτικού κινήματος, να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την ζημιά στην παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους χωρίς καθυστερήσεις, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τρίτη
Επόμενο άρθρο Έκτακτη ειδική συνεδρίαση για το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας