Ειδήσεις

Εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου


   Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Σάββατο 24 Ιουνίου 2023, επί τη εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Παληουρίου.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης, σε ένα κείμενό του για τη γέννηση του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, έγραφε ότι εμείς οι άνθρωποι, δεν μπορούμε να ομιλούμε για τους Αγίους, γιατί δεν μπορούμε να τους κατανοήσουμε. Για τους Αγίους μπορούν να ομιλούν μόνο οι Άγιοι, οι οποίοι μετέχουν στην αγιότητα και εμείς ακολουθούμε τους Αγίους της Εκκλησίας, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε το μυστήριο του αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Ο ευαγγελιστής Λουκάς μας αναφέρει ,ότι ο Ζαχαρίας, ο πατέρας του Τιμίου Προδρόμου, μπήκε στα άγια του ναού του Σολομώντος για να προσφέρει λατρεία στον Θεό και του αποκαλύφθηκε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο οποίος του είπε, ότι με τη γυναίκα του Ελισάβετ θα γεννήσουν υιό, που θα ονομαστεί Ιωάννης. Επειδή ο Ζαχαρίας αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Αρχαγγέλου, αφού ήταν πολύ ηλικιωμένοι και η Ελισάβετ ήταν στείρα, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ του είπε, ότι από εκείνη τη στιγμή δεν θα ξαναμιλήσει, έως ότου κατανοήσει το μέγεθος της παρουσίας του Θεού στη ζωή του.

Οι Πατέρες λένε ότι από την αφωνία του πατέρα, γεννήθηκε ” φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ “, ο Τίμιος Πρόδρομος, που υπέδειξε τον Ιησού Χριστό ως σωτήρα του κόσμου. Λένε επίσης, ότι με τη γέννηση του Τιμίου Προδρόμου από την στείρα Ελισάβετ με θεία παρέμβαση, προοιωνίζεται η εκ Παρθένου γέννηση του ασάρκου Λόγου του Θεού, του Ιησού Χριστού.

Ονομάστηκε Ιωάννης που σημαίνει “χαρά και δώρο του Θεού στους ανθρώπους” και με την ονοματοδοσία του λύνεται η αφωνία του Ζαχαρία και προφητεύει περί του υιού του, ότι θα ζήσει στην έρημο και ότι θα προετοιμάσει τον λαό για την έλευση του Ιησού Χριστού. Ο Τίμιος Πρόδρομος, που προετοίμασε τον δρόμο του Χριστού, αφιερώθηκε από την στιγμή της συλλήψεώς του και μέχρι το τέλος της ζωής του, στην υπηρεσία του σαρκωθέντος Λόγου του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε, ότι στην ορθόδοξη εκκλησία ,γιορτάζουμε την γενέθλιο ημέρα μόνο τριών προσώπων: του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, της Παναγίας μητέρας Του και του Τιμίου Προδρόμου, γιατί κανονικά για τους Χριστιανούς γενέθλιος ημέρα είναι η ημέρα που αποχωρούν από αυτόν τον κόσμο και εισέρχονται στη βασιλεία του Θεού.

Γιορτάζουμε όμως την ημέρα της γέννησης της Παναγίας και του Τιμίου Προδρόμου, γιατί αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στον Θεό και συνέβαλαν καθοριστικά στην έλευση του Ιησού Χριστού στον κόσμο. Ο Τίμιος Πρόδρομος είναι για όλους μας μια πρόκληση με την ζωή του, που την χαρακτηρίζει η ταπείνωση, η ευπρέπεια και η αφιέρωση στον Θεό, αλλά και μια πρόσκληση αγιότητος, ώστε κι εμείς ακολουθώντας το παράδειγμά του, να χαριτωνόμαστε και να αγιαστούμε.

 

Προηγούμενο άρθρο ΑλλΑΓή_στην_ΠΡάΞΗ: Με όραμα και σχέδιο - Του Ξυλομένου Κωνσταντίνου
Επόμενο άρθρο Ρυθμίσεις κυκλοφορίας και διακοπή κυκλοφορίας, πλησίον του οικισμού Γιαννουσέϊκα