Ειδήσεις

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους πληγέντες σεισμοπαθείς


Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, για προβλήματα των πληγέντων από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Τετάρτη 19/5/2021.  Η επερώτηση έχει ως εξής:

Πέρασαν πάνω από 2 μήνες από τον καταστροφικό σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021, όμως οι σεισμόπληκτες οικογένειες σε πολλά χωριά των Δήμων Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδόνας, Μετέωρων, Κιλελέρ, Τεμπών και Παλαμά, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με τις μεγάλες πληγές του σεισμού. Επιπλέον σε πολλά απ’ αυτά τα χωριά, οι αγρότες δέχτηκαν πρόσφατα ακόμα ένα καίριο πλήγμα στις καλλιέργειες από τον παγετό.

 • Με ευθύνη κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων, δεν έχει λυθεί ακόμα το πρόβλημα της προσωρινής στέγασης για αρκετές οικογένειες, καθώς δεν έχουν δοθεί οι οικίσκοι – κοντέινερ ή τροχόσπιτα που έχουν αιτηθεί, με αποτέλεσμα να μένουν σε πρόχειρα παραπήγματα ή σε σπίτια επικίνδυνα. Συγκεκριμένα εκκρεμούν ακόμα στα χωριά του Δήμου Ελασσόνας: Μεσοχώρι 9 οικίσκοι, Πραιτώρι 2 οικίσκοι, Αμούρι 1 οικίσκος, Μαγούλα 3 τροχόσπιτα, Βερδικούσια 1 τροχόσπιτο, Παλιόκαστρο 1 τροχόσπιτο.
 • Επίσης πολλά κοντέινερ και τροχόσπιτα σε όλους τους σεισμόπληκτους οικισμούς, στερούνται βασικού εξοπλισμού (κλιματιστικά, νεροχύτες), δεν έχουν εξωτερικό στέγαστρο με αποτέλεσμα να βάζουν νερά όταν βρέχει, ενώ δεν έχουν εγκατασταθεί ειδικά κοντέινερ σε κανένα οικισμό για να κάνουν κάποιες εργασίες οι κάτοικοι (πλύσιμο ρούχων, κλπ).
 • Συνεχίζουν να υπάρχουν αρκετές ενστάσεις σεισμόπληκτων για τα αποτελέσματα των ελέγχων, όπου μια σειρά επικίνδυνα σπίτια έχουν χαρακτηριστεί «πράσινα».
 • Από το επίδομα των 600 ευρώ έχουν αποκλειστεί εκατοντάδες οικογένειες, ενώ απ’ αυτούς που εντάχθηκαν αρκετοί δεν το έχουν λάβει ακόμα. Οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 – 6.000 ευρώ για επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές, καθυστερούν πολύ και φυσικά δεν έχει καταβληθεί σε κανέναν.
 • Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται από τις πληγείσες επιχειρήσεις (μικρομάγαζα, καφενεία, παντοπωλεία, σταβλικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, κ.ά.), για την αποκατάσταση των ζημιών τους, δυσχεραίνουν έως και απαγορεύουν τους πληγέντες να πάρουν κάποια αποζημίωση.
 • Σχεδόν δύο μήνες μετά τον σεισμό, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμους, για την απομάκρυνση των μπάζων από τα πεσμένα σπίτια και την κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
 • Η αποκατάσταση των περισσότερων σχολείων στους Δήμους Ελασσόνας, Τυρνάβου, Λάρισας, Φαρκαδόνας, από τις καταστροφές που έχουν υποστεί δεν προχωρά. Επιπλέον, δεν έχουν διατεθεί χώροι-κοντέινερ αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν στους καταυλισμούς.
 • Ενώ στελέχη της κυβέρνησης, της περιφέρειας και των δήμων, δήλωναν ότι ο πληθυσμός των σεισμόπληκτων χωριών έπρεπε να εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα για την covid-19, μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, θεωρούμε ότι η επίλυση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων από την κυβέρνηση, την περιφέρεια και τους δήμους, πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας απαντήσει ποιες ενέργειες έκανε ή θα κάνει για:

 

 1. Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα στέγασης όσων οικογενειών δεν έχουν παραλάβει ακόμα κοντέινερ-οικίσκο ή τροχόσπιτο, με τον απαραίτητο εξοπλισμό με την ευθύνη της κυβέρνησης και της περιφέρειας;
 2. Να φτιαχτούν στέγαστρα πάνω από τα κοντέινερ ώστε να μην βάζουν νερά από βροχή ή να προστατεύουν κάπως από την ζέστη; Την τοποθέτηση από 2 κοντέινερ σε κάθε μία από τις δομές σεισμόπληκτων, ένα για διάβασμα για τους μαθητές και ένα για γενική χρήση (π.χ πλυσταριό);
 3. Να δοθεί σε όσες σεισμόπληκτες οικογένειες δεν έχουν λάβει ακόμα το βοήθημα των 600 ευρώ, αλλά και σε όσες έχουν αποκλειστεί ή δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση; Άμεση και πλήρη αποζημίωση σε όλους τους πληγέντες για τις ζημιές σε οικοσκευή;
 4. Να καταβληθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών σε πρώτη και δεύτερη κατοικία, από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς τις προϋποθέσεις που καθιστούν αδύνατη την όποια επισκευή – ανακατασκευή από τους ιδιοκτήτες. Το ίδιο για τον εξοπλισμό, τα εμπορεύματα και τις ζημιές των επαγγελματιών και γεωργοκτηνοτρόφων, με κοινωνικά κριτήρια. Για τον μηδενισμό χρεών από δάνεια στις καταστραμμένες κατοικίες για αγορά πρώτης κατοικίας;
 5. Την αναστολή πληρωμών σε ρεύμα, ύδρευση, τηλεφωνία, για όσους υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, γεωργοκτηντροφικές εγκαταστάσεις, μέχρι να αποκατασταθούν; Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλος επιτηδεύματος;

 

 1. Να προχωρήσουν άμεσα οι κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων σπιτιών και άλλων κτιρίων και η απομάκρυνση των μπάζων με ευθύνη και χρηματοδότηση κρατική;
 2. Άμεση επισκευή όλων των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές και ανέγερση νέων γι’ αυτά που κρίθηκαν κατεδαφιστέα. Προκάτ αίθουσες ως προσωρινή λύση όπου χρειάζεται.
 3. Άμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα, των Κ.Υ Τυρνάβου, Ελασσόνας και Φαρκαδόνας, για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες των σεισμοπαθών. Παρουσία κινητών μονάδων υγείας στα σεισμόπληκτα χωριά;
 4. Άμεσο εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των κατοίκων των σεισμόπληκτων περιοχών που δεν έχουν εμβολιασθεί;
 5. Για την ταχύτατη ολοκλήρωση των εκτιμήσεων των ζημιών στις καλλιέργειες από τον πρόσφατο παγετό και για γρήγορη αποζημίωση των αγροτών στο 100% γι’ αυτές. Να δοθούν προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, να παγώσουν οι δανειακές υποχρεώσεις και οι ασφαλιστικές εισφορές τους, οι οποίες μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρήματα που θα λάβουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση. Να γίνει αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στους κτηνοτρόφους για τη μεγάλη απώλεια παραγωγής γάλακτος λόγω παγετού;

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μέρα ανοιχτών θυρών την Τρίτη στο Μουσείο Πόλης
Επόμενο άρθρο Συμμετοχή του Μουσικού Σχολείου Καρδίτσας στο 1ο Πανθεσσαλικό Μαθητικό e-Συνέδριο