Ειδήσεις

Μέρα ανοιχτών θυρών την Τρίτη στο Μουσείο Πόλης


Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, το Μουσείο Πόλης του Δήμου Καρδίτσας/ΔΟΠΑΚ ανοίγει την Τρίτη 18/5, 10.00-14.00 μ.μ. τις πύλες του μετά από έναν χρόνο, δίνοντας στο κοινό της πόλης μια σπάνια ευκαιρία: να δει και να μοιραστεί την ιστορία αντικειμένων που σχετίζονται με την στρατιωτική ιστορία του 19ου αιώνα στην περιοχή της Καρδίτσας.

Στην ιδιαίτερη αυτή ξενάγηση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά και να μάθει τη διαδρομή διαφόρων αντικειμένων όπως όπλα, παλάσκες και φυλαχτά της περιόδου της ελληνικής επανάστασης του 1821, αλλά και δύο πρόσφατων σπάνιων αποκτημάτων που αποτελούν δωρεά των «Φίλων του μουσείου πόλης». Πρόκειται συγκεκριμένα για φύλλο γερμανικής εφημερίδας με ημερομηνία 23 Ιουνίου 1822, το οποίο αναφέρεται σε συμπλοκές του οθωμανικού στρατού με σώμα αρματολών κοντά στο Φανάρι Καρδίτσας καθώς και μια καρτ ποστάλ που εικονίζει τον Σπυρίδωνα Μερκούρη (1856-1939), δήμαρχο Αθηναίων και παππού της Μελίνας, η οποία φέρει τη σημείωση «Ο επαναστάτης της Θεσσαλίας του 1878».

Η μέρα ανοιχτών θυρών (Open Day) διοργανώνεται σε συνεργασία με τους «Φίλους του Μουσείου Πόλης», το σωματείο που από την ίδρυσή του, το 2005,  στηρίζει σταθερά και ενεργά όλες τις προσπάθειες του μουσείου. Μια από τις πτυχές της δράσης του είναι και ο εμπλουτισμός των συλλογών του μουσείου μέσα από την αγορά αντικειμένων από οίκους δημοπρασιών. Πρόκειται συνήθως για χαρτώο υλικό (φωτογραφίες, καρτ ποστάλ, χάρτες, αρχειακά τεκμήρια κ.ά.), αντικείμενα τα οποία το μουσείο αδυνατεί να αποκτήσει για οικονομικούς αλλά και γραφειοκρατικούς λόγους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην καραντίνα οι «Φίλοι» αγόρασαν ή πέτυχαν τη δωρεά του εντυπωσιακού αριθμού των 53 αντικειμένων, διοχετεύοντας σχεδόν αποκλειστικά τους διαθέσιμους πόρους και την ενέργειά τους σ’ αυτή τη μορφή δράσης, λόγω της αναστολής εκδηλώσεων και άλλων μορφών εξωστρεφούς δράσης. Συνολικά από την ίδρυση του σωματείου, οι δωρεές τους προς το μουσείο ξεπερνούν τα 100 αντικείμενα, όλα σπάνια και ιδιαίτερα σημαντικά για την ανασύσταση της ιστορίας την πόλης της Καρδίτσας από τα μέσα του 19ου αιώνα ως σήμερα.

Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται ανά μισή ώρα από τις 10.00 π.μ. ως τις 14.00 μ.μ. και οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να ενημερώσουν προηγουμένως τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά το μουσείο για κράτηση, (2441025301, 6907147774, mouseiopolis@dimoskarditsas.gov.gr). Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι εξαιρετικά περιορισμένος, ενώ θα τηρηθούν αυστηρά όλα τα μέτρα προστασίας από τον κωρονοϊό.

 

Προηγούμενο άρθρο Συγχαίρουμε την αθλήτρια του βάδην Αντιγόνη Ντρισμπιώτη
Επόμενο άρθρο Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τους πληγέντες σεισμοπαθείς