Ειδήσεις

Επιχείρηση απομάκρυνσης των κορακοειδών από το Παυσίλυπο


Για την τελευταία παρέμβαση καταστροφής των φωλιών των κορακοειδών στο Παυσίλυπο και το τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού Περικλής Μπίρτσας. Ο κ. Μπίρτσας ήταν καλεσμένος, την Παρασκευή 5 Απριλίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην κατεύθυνση της μείωσης του πληθυσμού των χαβαρονιών που έχουν κατακλύσει το Παυαίλυπο.

Διότι, πέρα από τις κραυγές των ζώων, και τη διασπορά των απορριμμάτων,, υπάρχει πάντα η πιθανότητα επιθετικής συμπεριφοράς σε άλλα ζώα ή και ανθρώπου ή ακόμα και η πιθανότητα πρόκλησης ζημιών σε οχήματα ή όπουδήποτε αλλού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Μπίρτσα στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Έχει γίνει εφαρμογή της μεθόδου τρεις φορές

«Ελπίζω να πάνε όλα καλά με τα κορακοειδή, με τα χαβαρόνια, τα οποία τα αγαπάμε, απλώς δεν θέλουμε να βρίσκονται τόσα πολλά κοντά μας.

Αυτή η παρέμβαση για την καταστροφή των φωλιών ήταν σχεδιασμένη και είχαμε λάβει ήδη τις σχετικές άδειες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την αρμόδια Διεύθυνση εδώ και πολύ καιρό.

Έτσι, λοιπόν, μέχρι τώρα έχει γίνει εφαρμογή της μεθόδου τρεις φορές. Μία έγινε καταστροφή των ανενεργών φωλιών μέσα στο Φεβρουάριο, μετά ξεκινήσαμε στις αρχές Μαρτίου, μία πρώτη καταστροφή των φωλιών και μία δεύτερη που διήρκησε περισσότερο και ολοκληρώθηκε χθες (την περασμένη Πέμπτη) στο Παυσίλυπο.

Αυτό που αναμένουμε είναι να δημιουργήσουμε ένα φιλόξενο περιβάλλον στο Παυσίλυπο για τα χαβαρόνια.

Να θεωρήσουν ότι δεν είναι ασφαλής ο χώρος για να φτιάξουν τις φωλιές τους.

Και αυτό δεν το κάνουμε γιατί δεν αγαπάμε τα άγρια ζώα, απλώς τα άγρια ζώα τα αγαπάμε μέχρι εκεί που δεν μας προκαλούν ζημιές.

Και αυτά, δυστυχώς, τα πουλιά, στον αριθμό που βρίσκονται, μας προκαλούν ζημιές».

 

Ανησυχεί η αναπαραγωγική περίοδος των χαβαρονιών

«Ήδη, βλέπουμε μια κάμψη στον αριθμό των ζευγαριών που είχαν εποικίσει, ειδικά στο Παυσίλυπο όπου είχαμε φθάσει στο σημείο να έχουμε μέχρι και 1.200, 1.300, κατ ΄ εκτίμηση κάποια στιγμή έφθασε και τα 1.400 ο πληθυσμός των χαβαρονιών στο Παυσίλυπο.

Φανταστείτε, τι θα γινόταν όταν έφτιαχναν 600, 700 φωλιές!

Εμείς, αμέσως μόλις διαπιστώσαμε την ύπαρξη φωλιών, αμέσως σε συνεννόηση με τον Δήμο Καρδίτσας και με πρωτοβουλία του τελευταίου, καταστράφηκαν πάνω από 400 φωλιές πρώτη φορά και είχαν παραμείνει περίπου 100.

Αμέσως μόλις τέλειωσε η πρώτη φάση, τα κορακοειδή άρχισαν να ξαναφτιάχνουν τις φωλιές από τα υπολείμματα των κλαδιών των φωλιών των προηγούμενων που βρίσκονταν εκεί.

Έτσι, λοιπόν, πολύ γρήγορα φθάσαμε σε έναν μεγάλο αριθμό φωλιών.

Το μεσημέρι της Πέμπτης που κάναμε αυτοψία, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης προσπάθειας, διαπιστώσαμε ότι έχουν παραμείνει στο Παυσίλυπο περισσότερες από 80, 90 φωλιές τουλάχιστον. Και από σήμερα το πρωί (της περασμένης Παρασκευής) άρχισαν πάλι τη διαδικασία για να χτίζουν τις φωλιές.

Παρατηρήσαμε το εξής φαινόμενο. Για μια φωλιά πια, να αγωνίζονται δέκα με δεκαπέντε ζευγάρια χαβαρονιών για το ποιο θα την καταλάβει, ποιο θα κάνει τα αβγά του εκεί δηλαδή.

Οπότε δημιουργήθηκε, και αυτό θέλουμε, ένας ανταγωνισμός και να μείνουν κάποια εδώ γιατί δεν μπορούμε να τα διώξουμε όλα και κάποια να φύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές.

Σε ποιες περιοχές; Δεν γνωρίζουμε».

 

Ποια αναμένεται να είναι η συνέχεια

«Δεν θα σταματήσει η αναπαραγωγική διαδικασία των ατόμων που θα συνεχίσουν να επιλέγουν αυτό τον τόπο.

Υποθέτω ότι θα υπάρξει και μία τέταρτη περίοδος ίσως την επόμενη εβδομάδα, χωρίς να το γνωρίζω ακόμα αυτό, καταστροφής των πουλιών έτσι ώστε να προχωράμε βήμα-βήμα.

Βέβαια, όλες αυτές οι προσπάθειες έχουν και τα ανάλογα έξοδα. Δεν είναι κάτι το οποίο είναι ούτε εύκολο, ούτε φθηνό.

Αλλά, παρόλα αυτά, γίνεται η προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε την ησυχία των επισκεπτών του Παυσιλύπου αλλά και την υγεία τους, όπως και όλων των κατοίκων της Καρδίτσας».

 

Είναι μια διαρκής προσπάθεια

«Εμείς θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια διότι είναι μια διαρκής προσπάθεια από τη στιγμή που θεώρησαν ασφαλές το περιβάλλον της Καρδίτσα τα χαβαρόνια και αν δεν κάναμε κάτι, ολοένα και περισσότερο θα έρχονταν, σε μεγαλύτερους αριθμούς και θα δημιουργούσαν πρόβλημα όχι μόνο στο Παυσίλυπο αλλά και σε άλλες περιοχές, αστικές και περιαστικές».

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Υποχρέωση των ιδιοκτητών ο καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων από την εαρινή βλάστηση
Επόμενο άρθρο Με το Δ.Σ. της ΕΝΟΑΘΕ Ο Περιφερειάρχης