Ειδήσεις

Επίσκεψη του Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


 Ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κ. Xiao Junzheng, συνοδευόμενος από τον Μορφωτικό Ακόλουθο, κ. Tian Lei, επισκέφθηκαν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου την Παρασκευή 8 Ιουλίου του 2022.

Τον υποδέχτηκαν ο Πρύτανης, Καθηγητής Ζήσης Μαμούρης, η Αντιπρύτανις  Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιωάννα Λαλιώτου και η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγήτρια Wang Xiaohong.

Ο Πρύτανης ενημέρωσε τον Πρέσβη για την στενή συνεργασία που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με Κινεζικά Πανεπιστήμια σε πολλά επίπεδα. Η Αντιπρύτανις Έρευνας και Διά Βίου Εκπαίδευσης, κ. Λαλιώτου αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την δημιουργία διεθνών προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών αλλά και για τα διεθνή μεταπτυχιακά προγράμματα που προσφέρει ήδη το Π.Θ.

Διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με πολλά Κινεζικά Πανεπιστήμια δραστηριοποιούνται αυτή τη στιγμή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο πλαίσιο των διεθνών του σχέσεων.Οι δύο πλευρές εστίασαν επίσης στο διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων μαθητών για την εκμάθηση κινεζικών στο Ινστιτούτου Κομφούκιος, τονίζοντας ότι, από το πρώτο κιόλας εξάμηνο λειτουργίας του, περισσότεροι από 400 μαθητές σε όλη την Θεσσαλία έχουν εγγραφεί σε διάφορα επίπεδα κινεζικής γλώσσας του Ινστιτούτου.

Ο Πρέσβης παρακολούθησε δύο διαλέξεις κινεζικής όπερας και κουζίνας και αμέσως μετάακολούθησε ξενάγηση του Πρέσβη στο κτίριο Τσικρίκη όπου εδρεύει το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από την Κινέζα Διευθύντρια του Ινστιτούτου, Καθ. Wang Xiaohong. Η κ. Wangέκανε μια σύντομη εισαγωγή για το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Π.Θ. στον Πρέσβη, με τις πληροφορίες για την έναρξη λειτουργίας και το προσωπικό του απασχολεί το Ινστιτούτοκαι στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δράσεις του Ινστιτούτου. Αναφέρθηκε στο πλήθος των μαθημάτων Κινεζικής γλώσσας διαφόρων επιπέδων, που προσφέρονται στο Ινστιτούτο αλλά και στις ποικίλες πολιτιστικέςκαι ερευνητικές εκδηλώσειςπου διοργανώνει. Τέλοςπαρουσίασε τις δράσεις που προγραμματίζονται στο Ινστιτούτο για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Το Ινστιτούτο Κομφούκιος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα χρησιμεύσει ως γέφυρα μεταξύ Κίνας και Ελλάδας, και ένα παράθυρο για να κατανοήσουν οι Έλληνες την Κίνα, που είναι και ο σκοπός για μελλοντικές εκδηλώσεις.

Ο Πρέσβης είχε επίσης μια ευχάριστη συνομιλία με τους Έλληνες καθηγητές που διδάσκουν την Κινεζική γλώσσα στο Ινστιτούτο Κομφούκιος, εκτίμησε το έργο τους και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το έργο που επιτελούν.

Τέλος ο Πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτή την πλούσια επίσκεψη στοΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ένα από τα πιο αναγνωρισμένα διεθνή πανεπιστήμια της Ελλάδας. Εξέφρασε τη δέσμευση της κινεζικής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ των Ελλάδας και Κίνας στους τομείς της έρευνας και της εκπαίδευσης, καθώς και την υποστήριξή της σε όλες τις δράσεις και πρωτοβουλίες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το Ινστιτούτο Κομφούκιος και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γενικότερα.

Προηγούμενο άρθρο Ποιοτικό πόσιμο νερό σε 40 Τοπικές Κοινότητες
Επόμενο άρθρο Νέα διοίκηση στον ιστορικό Σύλλογο ΓΣ Μουζακίου & Περιχώρων