Ειδήσεις

Επιστροφή στα θρανία χωρίς μάσκες και τεστ


Σε ρυθμούς κανονικότητας έγινε, τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου, η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της Καρδίτσας καθώς, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας, δεν χρειάστηκαν ούτε μάσκες, ούτε τεστ.

Στην πόλη της Καρδίτσας, ο επίσημος αγιασμός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έγινε στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Καρδίτσας και της Δευτεροβάθμιας στο 2ο Γενικό Λύκειο.

Στις τελετές των αγιασμών χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμφιλόχιος Παπανδρέου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ενώ το παρών έδωσαν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει χωρίς μεγάλο αριθμό κενών σε εκπαιδευτικούς στα σχολεία, ειδικά δε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όπου κάθε χρόνο καταγράφονταν οι περισσότερες ελλείψεις σε δασκάλους με την έναρξη της κάθε χρονιάς.

Το πρώτο πρωινό στα σχολεία αφιερώθηκε στο να δοθούν τα βιβλία στους μαθητές και μαθήτριες τους, τα οποία βέβαια είναι τα ίδια που μοιράζονται τις τελευταίες δυο δεκαετίες. Τα νέα βιβλία που εξήγγειλε στο πρόσφατο παρελθόν το υπουργείο Παιδείας έχουν καθυστερήσει και θα φτάσουν στα σχολεία το έτος 2024-25, καθώς δεν έχε γίνει ακόμη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής η επίσημη προκήρυξη τους.

Επέκταση ωραρίου

Φέτος οι οικογένειες των μαθητών, στο 50% των σχολείων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που λειτουργούσαν πέρυσι ως ολοήμερα, θα έχουν επέκταση του ωραρίου τους ως τις 5.30 μ.μ. καθώς και σειρά νέων δραστηριοτήτων.

Επίσης επεκτείνεται φέτος η «Τράπεζα θεμάτων» και θα εφαρμοστεί σε όλες τις τάξεις του Λυκείου με επιλογή από αυτήν κατά το 50% των θεμάτων στις απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών και μαθητριών τους.  Ο θεσμός πέρυσι εφαρμόστηκε μόνο στην Α και την Β τάξη του Λυκείου και υπήρχε η δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών διαφορετικών θεμάτων. Δηλαδή οι καθηγητές κλήρωναν τρία διαφορετικά θέματα ανα ερώτημα και επέλεγαν εξ αυτών το καλύτερο ελαχιστοποιώντας την πιθανότητα να κληρωθεί τελικά ένα ασύμβατο προς την εκπαιδευτική καθημερινότητα θέμα. Ερώτημα παραμένει εάν η «Τράπεζα θεμάτων» θα εφαρμοστεί σ αυτή την μορφή της και το καλοκαίρι στις προαγωγικές εξετάσεις των τριών  3 τάξεων του Λυκείου.

Διδακτικό έτος

Κατά τα άλλα, το διδακτικό έτος 2022-2023 ξεκινά ολοκληρώνεται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά στις 15 Ιουνίου. Στα Γυμνάσια στις 30 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα και στις 15 Ιουνίου γίνονται οι προαγωγικές εξετάσεις. Στα Λύκεια, στις 19 Μαΐου τελειώνουν τα μαθήματα, στη Γ΄ Λυκείου οι προαγωγικές εξετάσεις γίνονται στις 30 Μαΐου, σε τις τάξεις Α’ και Β’ Λυκείου στις 15 Ιουνίου οι προαγωγικές εξετάσεις.

Η κλήρωση για εισαγωγή στα πειραματικά σχολεία θα διεξαχθεί στις 28 Απριλίου 2023 και οι εξετάσεις για εισαγωγή σε πρότυπα σχολεία θα διεξαχθούν στις 29 του ίδιου μήνα

Μέτρα κατά της Covid-19

Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι προαιρετική για τους/τις μαθητές/τριες σε όλες τις τάξεις, τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, καθώς και για τους επισκέπτες των σχολικών μονάδων.

Οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ- ΕΒΠ, καθώς και το διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίοι δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο με rapid-test ή PCR σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, σε ιδιωτικές κλινικές, σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη ιατρό, με δική τους δαπάνη.

Τα τεστ διενεργούνται μία φορά ανά σχολική εβδομάδα, πριν από την Τρίτη έως και σαράντα οκτώ ώρες πριν από την προσέλευση στη σχολική μονάδα.

Τι γίνεται αν οι μαθητές/τριες εμφανίσουν συμπτώματα Covid 19

Εάν ένας/μία μαθητής/τρια εκδηλώσει συμπτώματα κορονοϊού εκτός του σχολείου παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται η σχολική μονάδα με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.

Εάν ο/η μαθητής/τρια βρίσκεται στη σχολική μονάδα, λαμβάνουν χώρα εκ μέρους του υπευθύνου Covid- 19 της σχολικής μονάδας τα παρακάτω:

-Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.

-Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.

-Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.

-Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).

-Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.

-Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς.

Επιστροφή νοσούντων στο σχολείο

Ο/Η μαθητής/τρια ή ο ενήλικος μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την παρέλευση πέντε ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών. Ως ημέρα «0» (μηδέν) θεωρείται η ημέρα λήψης της θετικής εργαστηριακής διάγνωσης.

 

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Τσιάρας: Ενεργοποίηση του θεσμού της Κοινωφελούς Εργασίας ως κύριας ή εναλλακτικής ποινής
Επόμενο άρθρο Πρώτο κουδούνι στα σχολεία του Δήμου Μουζακίου και βράβευση της Αντιγόνης Ντρισμπιώτη