Ειδήσεις

Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών: Τεράστια επίθεση στο σύνολο της περιοχής των Αγράφων


Στις 24 Φεβρουαρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Συνδέσμου των Απανταχού Καροπλεσιτών στην Αθήνα, μαζική συγκέντρωση, στην οποία συμμετείχαν πολλοί συντοπίτες μας, οι οποίοι κατάγονται από την περιοχή των θεσσαλικών και των ευρυτανικών Αγράφων. Στη συγκέντρωση, παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αμαράντου Αντ. Παπαδάκος. Βασικό αντικείμενό της, ήταν η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τα σχέδια εγκατάστασης γιγάντιων αιολικών εργοστασίων στις κορυφές των βουνών μας. Αυτήν την περίοδο, συντελείται μια τεράστια επίθεση στο σύνολο της περιοχής των Αγράφων:

  • στα νότια και ανατολικά Άγραφα, δρομολογείται η εγκατάσταση ολόκληρης σειράς αιολικών εργοστασίων από την περιοχή δυτικά του οδικού άξονα Ε65 έως τη Βουλγάρα και το Καπροβούνι (πάνω από τα χωριά Μολόχα και Αμάραντος Καρδίτσας), και συνεχίζοντας προς την περιοχή Βράχας-Φουρνά Ευρυτανίας, φτάνοντας μέχρι τα Κοκκάλια και τη Σαράνταινα Ευρυτανίας, αλλά και έως τη Γραμμένη Οξιά Φθιώτιδας.
  • στα βόρεια Άγραφα, έχει ισοπεδωθεί το πέρασμα του Τύμπανου προς το εσωτερικό της Αργιθέας, με την εγκατάσταση αιολικού εργοστασίου και υποσταθμού ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αμεσότατα κίνδυνο, βρίσκεται αυτή τη στιγμή η κορυφή της Καζάρμας –απειλούμενη με άμεση έναρξη εργασιών εγκατάστασης εννιά και πλέον γιγάντιων ανεμογεννητριών– αλλά και η ψηλότερη κορυφή των Αγράφων, η Καράβα.
  • στα δυτικά Άγραφα, σχεδιάζεται η κατάληψη του συνόλου της περιοχής –στη Βαλαώρα και στη λίμνη Κρεμαστών– με την εγκατάσταση τεράστιων φωτοβολταϊκών μονάδων.

Παράλληλα, κάθε ποτάμι των Αγράφων βομβαρδίζεται με πλήθος αιτήσεων για εγκατάσταση υδροϋλεκτρικών φραγμάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως π.χ. στο Καροπλέσι, τέτοιου είδους καταστροφή έχει ήδη συντελεστεί. Αλλού όμως –όπως π.χ. στον Καριτσιώτη ποταμό και στο Ανθοχώρι (περιοχή Λίμνης Πλαστήρα)–  τέτοια έργα έχουν ανακοπεί προς στιγμήν κάτω από την πίεση των αγώνων για την προστασία των Αγράφων. Οι αγώνες αυτοί, από τις απαρχές τους έως σήμερα, κατάφεραν να ματαιωθούν αρκετά μεγάλα εγκλήματα σε κορυφογραμμές (π.χ. Νιάλα, Βοϊδολίβαδο) και ποτάμια, κάτι που αρχικά φάνταζε σε πολλούς ακατόρθωτο, ανέφικτο. Έχουν συμβάλει στην επανενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών και πολιτιστικών συλλόγων και έχουν αναδείξει την ιστορική και οικολογική σημασία της περιοχής μας. Όσες διώξεις και αν έχουν ασκηθεί σε συναγωνιστές μας, δεν θα καταφέρουν να εκφοβίσουν τον κόσμο του αγώνα.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα, η Επιτροπή Αγώνα Αγραφιωτών προτίθεται να προχωρήσει και να συμβάλει σε κινητοποιήσεις κατά των εγκληματικών σχεδίων που έχουν καταστρωθεί και συνεχίζουν να καταστρώνονται. Καλούμε τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους κατοίκους και καταγόμενους των χωριών να συμμετέχουν ενεργά στη διοργάνωση ενημερωτικών συναντήσεων και σε κινητοποιήσεις στις έδρες των αρμόδιων θεσμικών φορέων, στα χωριά και στα ίδια τα βουνά.

Επαγρύπνηση.

Προηγούμενο άρθρο Ποιμαντική επίσκεψη στα σχολεία της πόλεώς μας
Επόμενο άρθρο ΑΣΚ: Επιστροφή στη δράση με εκτός έδρας αποστολή στο Λαύριο