Ειδήσεις

Επιτροπή Αγώνα Καθαριστριών Νοσοκομείου Καρδίτσας: Να μη γίνει καμία απόλυση εργαζομένων


Στα πλαίσια ενός κύκλου επαφών που έχουμε αναπτύξει για την ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ)του Νοσοκομείου Καρδίτσας, ενώνουμε τις φωνές μας με τους συμβασιούχους όλων των κλάδων και τομέων(επικουρικούς και ΟΑΕΔ στην υγεία, ΣΟΧ και επικουρικούς στην τοπική διοίκηση, αναπληρωτές στην εκπαίδευση), με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα σωματεία και τους συλλόγους τους, τοπικούς φορείς του νόμου  μας να πάρουν θέση, να είναι στις επάλξεις. Η υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος και η αδυναμίανα καλύψει τις ανάγκες σε υπηρεσίες υγείας λόγω πολλών ελλείψεων είναι ένα βάρος που δεν μπορούν να το σηκώσουν μόνο οι υγειονομικοί. Είναι ζήτημα που αφορά όλη την κοινωνία. Όλοι μας θέλουμε τα Νοσοκομεία να παραμείνουν  ΔΗΜΟΣΙΑ  και ΌΧΙ  Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, την ώρα που βλέπουμε η υγεία μας να γίνει όλο και περισσότερο εμπόρευμα.

Με αφορμή την προσπάθεια της διοίκησης του Νοσοκομείου να εκχωρήσει σε εργολαβική εταιρεία την καθαριότητα του Νοσοκομείου, βρισκόμαστε ξανά σε αγώνα.Σε λίγες μέρεςλήγει η σύμβαση μας, είμαστε  πάλιστον αέρα, τριάντα οικογένειες ζούμε στην αβεβαιότητα και στο φόβο. Στις υπηρεσίες του νοσοκομείου σε (καθαριότητα, σίτιση, βοηθοί θαλάμου, τεχνικήυπηρεσία, τραυματιοφορείς, νοσηλευτές, γιατροί, διοικητικό προσωπικό)εργαζόμαστε πάνω από 150 εργαζόμενοι συμβασιούχοι, κάποιοι από εμάς πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις.

Είμαστε εργαζόμενοι, που δίνουμε εδώ και χρόνια ένα δίκαιο αγώνα, για να έχουμε σταθερή δουλειά με δικαιώματα, για να μην υπάρχουν εταιρείες και εργολάβοι μέσα στα Νοσοκομεία, για να μη ζούμε κάθε τρεις και λίγο με το φόβο της απόλυσης, για να μπει τέλος στην «ομηρία», στην οποία τους έχουν καταδικάσει διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Σήμερα στο Γ.Ν. Καρδίτσας απειλούνται με απόλυση άμεσα τριάντα εργαζόμενες στην Καθαριότητα. Στην ίδια μοίρα είναι και το επικουρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων καθώς και το προσωπικό με συμβάσεις μέσω ΟΑΕΔ.
Πρόκειται για τους ίδιους εργαζόμενους, που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των υπόλοιπων εργαζόμενων και των ασθενών από την πανδημία, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα τις σοβαρές ελλείψεις και τα κενά σε προσωπικό. Καλύπτουμε ΠΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΡΚΕΙΣ  ΑΝΑΓΚΕΣ.  Πάραυτα η γραμμή της κυβέρνησης είναι να εξελίσσονται διαγωνισμοίκαι να εγκαθίσταται εργολάβοι ακόμα και τώρα που έχουμε ενεργείς συμβάσεις  με δυνατότητα  παράτασής τους.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση της ΝΔ με τις ΠΝΠ της 11/3/2020 και 14/3/2020 δίνει τη δυνατότητα να ανατίθενται υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης των δημόσιων μονάδωνυγείας σε εργολαβικές εταιρείες.Η Κυβέρνηση αντί να προχωρήσει στην άμεση ανανέωση όλων των συμβάσεων και τη μετατροπή τους σε ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, προχωρά στη μεταφορά όλων αυτών των κρίσιμων υπηρεσιών σε εργολάβους και τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές στην απόλυσή τους!

Ακόμη πιο προκλητικά παραδείγματα είναι η ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας» καθώς και η απόρριψη της πρότασης 130 σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας στο παρελθόν, τι συμβαίνει με την είσοδο εργολάβων σε αυτές τις υπηρεσίες. Γνωρίζουμε ότι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων αποτελεί υλοποίηση της στρατηγικής της Ε.Ε.για χτύπημα της μόνιμης εργασίας με όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.

 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να σταματήσει ΤΩΡΑ  η διαδικασία ανάθεσης, μπορούν να το κάνουν αλλά δεν θέλουν, με άμεση ανανέωση των συμβάσεών μας.
  • Κατάργηση των νόμων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα και του άρθρουπου «απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αόριστης διάρκειας»
  • Να μετατραπούν άμεσα σε αορίστου χρόνου όλες οι συμβάσεις των εργαζόμενων (ΣΟΧ, επικουρικό, ΟΑΕΔ) με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα,καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες – Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες.
  • Πλήρης κρατική χρηματοδότηση των Δημόσιων Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας ώστε να εξασφαλίζεται η αποκλειστικά δωρεάν και πλήρης πρόσβαση όλων.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Αριστοτέλης Σπάνιας: Η ΝΔ άλλαξε την εικόνα της οικονομίας
Επόμενο άρθρο Ασ. Σκόνδρα: Συνεχίζουμε δυναμικά για την τελική νίκη