Ειδήσεις

Έρευνα Νίκου Καρδούλα: Το 79% των Ελλήνων πολιτών δεν εμπιστεύεται τις πολιτικές δημοσκοπήσεις


Γράφει ο στατιστικολόγος και πολιτικός αναλυτής Νίκος Καρδούλας σε ανάρτησή του στο Facebook:

Το 79% των Ελλήνων πολιτών εμπιστεύεται λίγο ή καθόλου τις πολιτικές δημοσκοπήσεις, το 82,4% θεωρεί ότι οι πολιτικές δημοσκοπήσεις εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, ενώ το52,4% πιστεύει ότι οι πολιτικές δημοσκοπήσεις επηρεάζουν αρκετά την τελική απόφαση των πολιτών.

Με δεδομένο ότι οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων απέτυχαν στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015, στο δημοψήφισμα του 2015, στις εθνικές εκλογές τουΜαΐου του 2023, ακόμη και στοκοινό τους exitpoolστις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023, οι απαντήσεις των πολιτών στην παρούσα έρευνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν εύλογες και δικαιολογημένες.

Ταυτότητα έρευνας

Η έρευνα απευθύνθηκε μέσω δομημένου ερωτηματολογίου στο Facebookμε χορηγούμενη και πληρωμένη από εμένα διαφήμιση πανελλαδικά, διεξήχθη στις12και13Μαΐου 2026 και συμμετείχαν σε αυτή 1.846 άτομαηλικίας άνω των 17 ετών.

Το 54% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν άνδρες και το 46% γυναίκες. Τα ποσοστά των συμμετεχόντων ανά ηλικιακή ομάδα ήταν τα εξής: Ηλικιακή ομάδα 17-24 ετών 6%, 25-34 ετών 11%, 35-44 ετών 15%, 45-54 ετών 18%, 55-64 ετών 21% και άνω των 65 ετών 29%.

Τα ποσοστά των συμμετεχόντων ανά Περιφέρεια ήταν τα εξής: ΠεριφέρειαΑττικής 37%, Κεντρικής Μακεδονίας 16,5%, Θεσσαλίας 7%, Κρήτης 6%, Δυτικής Ελλάδας 5,5%, Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 5%, Πελοποννήσου 5%, Στερεάς Ελλάδας 4,5%, Νότιου Αιγαίου 3,5%, Ηπείρου 3%, Δυτικής Μακεδονίας 2,5%, Ιόνιων Νήσων 2,5% και Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου 2%.

 

Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της έρευνας απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα, όπου παρατηρείται:

 

 

 

  • Οι Έλληνες ενημερώνονται από πολιτικές δημοσκοπήσεις πολύ συχνά με ποσοστό 33,8%, συχνά με ποσοστό 24,3%, μερικές φορές με ποσοστό 17,6%, σπάνια με ποσοστό 12,4% και ποτέ με ποσοστό 11,9%.
  • Το 46,2% των πολιτών δεν εμπιστεύεται καθόλου τα αποτελέσματα των πολιτικών δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στα ΜΜΕ, το 32,8% τα εμπιστεύεται λίγο, το 14,8% τα εμπιστεύεται αρκετά και το 6,2% τα εμπιστεύεται πολύ.
  • Στο εάν οι πολιτικές δημοσκοπήσεις επηρεάζουν την τελική απόφαση των πολιτών, το 52,4% θεωρεί ότι την επηρεάζουν αρκετά, το 27,1% λίγο, το 9,5% πολύ, το 9,5% καθόλουκαι το 1,5% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.
  • Στο ερώτημα εάν οι εταιρείες δημοσκοπήσεων είναι ανεξάρτητες ή εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, το 82,4% των πολιτών πιστεύει ότιεξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, το 10,5% ότι είναι ανεξάρτητες και το 7,1% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.
  • Το 80,5% των πολιτών απαντάει με ειλικρίνεια σε πολιτικές δημοσκοπήσεις, το 13,8% ψεύδεται και το 5,7% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.
  • Το 55,6% των πολιτών δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμμετάσχετε σε έρευνα, το 40% έχει αρνηθεί και το 4,4% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.
  • Στο εάν οι ερωτήσεις που τίθενται είναι «κατευθυνόμενες» προς μια συγκεκριμένη απάντηση, το 71,4% συμφωνεί, το 19,5% δεν συμφωνεί και το 9,1% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.
  • Οι πολίτες θεωρούν ότι πιο αξιόπιστημορφή δημοσκοπήσεων είναι ηδημοσκόπηση διά ζώσης με ποσοστό 41% και ακολουθούν οι διαδικτυακές (27,6%) και οι τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις (13,3%), ενώ το 18,1% είτε δεν γνωρίζει, είτε δεν απαντά.

 

Συμπέρασμα

 

Οι προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων απέτυχαν στις παρακάτω εκλογές:

  • Στις εθνικές εκλογές του Ιανουάριο του 2015 ο μέσος όρος της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ήταν 4%, ενώ τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 8,5%.
  • Στο δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ντέρμπι μεταξύ του ΝΑΙ και του ΟΧΙ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα ήταν μια σαρωτική επικράτηση του ΟΧΙ με 61,3%.
  • Στις εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ντέρμπι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (ο μέσος όρος της διαφοράς του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ήταν 1%), ενώ τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 7,4%.
  • Στις εθνικές εκλογές το Μάϊο του 2023 ο μέσος όρος της διαφοράς της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων ήταν 6,5%, ενώ τελικά η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 20,7%.
  • Στο κοινό exitpoll όλων των εταιρειών δημοσκοπήσεων την ημέρα διεξαγωγής των εθνικών εκλογών το Μάϊο του 2023 (21/5/2023)η διαφορά της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ ήταν 14%, ενώ τελικά η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές με διαφορά 20,7%.

 

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω άστοχες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, οι απαντήσεις των πολιτών στην παρούσα έρευνα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούνεύλογες και δικαιολογημένες.

 

Δείτε την ανάρτησή του:

https://www.facebook.com/NikolaosKardoulas/posts/pfbid02tkCpihYqsrGXd67BPwbgCj1i8SNBtXDVKYpSN38bd2UaQCdkaew7hGM6PQsHtRdYl

 

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Στατιστικολόγος, Πολιτικός Αναλυτής, Συνταγματάρχης ε.α. και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ το 2023 στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας

 

Προηγούμενο άρθρο Ο Αντώνη Καλομοιράκης στο Ηχόραμα 100,8: Οι κωμωδίες του Σακελλάριου έχουν διαμορφώσει το συλλογικό, ελληνικό DNA - «Ο Φίλος μου ο Λευτεράκης» έρχεται αυτή την Παρασκευή στην Καρδίτσα
Επόμενο άρθρο Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Έκφρασης και Ψυχικής Ενδυνάμωσης Εφήβων στο Μουσικό Σχολείο Καρδίτσας με την Έλενα Παπαρίζου