Ειδήσεις

Έργα ενίσχυσης του δικτύου ενέργειας στην Καρδίτσα


Έπεσαν οι υπογραφές σε ένα από τα μεγαλύτερα πρότζεκτ, που δρομολογείται στην Ελλάδα και προβλέπει την αναβάθμιση, κατασκευή και υπογειοποίηση του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Γενικότερα, οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν έργα ασφάλειας του δικτύου ηλεκτροδότησης σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 3 δισ. ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 2,4 δισ.) και χωρίζεται σε 37 τμήματα (έργα) τα οποία περιλαμβάνουν ολόκληρη τη χώρα. Η διάρκεια των εργασιών ανέρχεται σε 48 μήνες  (4 χρόνια). Ο Διαχειριστής υπέγραψε 37 συμβάσεις με τους αναδόχους των τμημάτων και σύντομα αναμένεται η εκκίνηση των εργασιών, που έχουν στόχο την ενίσχυση του δικτύου.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς ανάπτυξης και συντήρησης του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των δράσεων “RRF: Αντικατάσταση μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας ΧΤ με smart meters”, “Αναβάθμιση του εναέριου δικτύου σε δασικές περιοχές”, “Αναβαθμίσεις του δικτύου με στόχο την ενίσχυση ανθεκτικότητας και την προστασία περιβάλλοντος”.

Επιπλέον, εκτός από παρεμβάσεις επί του δικτύου, όπως την αναβάθμιση των γραμμών, εντοπισμό και διόρθωση βλαβών, και υπογοιποίηση καλωδίων, προβλέπεται και η αντικατάσταση των παλαιών μετρητών με νέους ψηφιακούς, smart meters «έξυπνους μετρητές».

Τα έργα που αφορούν τη Θεσσαλία

Η σύμβαση χωρίζεται σε 37 επί μέρους τμήματα όπου αναδείχθηκε ο ανάδοχος για το κάθε ένα ξεχωριστά.

Αναλυτικότερα, για τη Θεσσαλία:

Βόλος: Ανάδοχος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΕ. Αρχικός προϋπολογισμός 33, 5 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ, (27 εκατ. Ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Επτά προσφορές. Ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης 22/09/2022. Προσφορά αναδόχου 17 εκατ. Χωρίς ΦΠΑ.

Λάρισα: Ανάδοχος ΣΧΣ ΑΤΕΕ. Αρχικός προϋπολογισμός 44, 6 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ (36 εκατ. χωρίς ΦΠΑ). Πέντε προσφορές. Ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης 26/08/2022. Προσφορά αναδόχου 18,7 εκατ. Χωρίς ΦΠΑ.

Τρίκαλα-Καρδίτσα: Ανάδοχος INTRAKAT. Αρχικός προϋπολογισμός 49, 6 εκατ. ευρώ ποσό με ΦΠΑ ( 40 εκατ. Ευρώ ποσό χωρίς ΦΠΑ). Πέντε προσφορές. Ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης 05/08/2022. Προσφορά αναδόχου 22,4 εκατ. Χωρίς ΦΠΑ.

ΠΗΓΗ: ypodomes.com

Προηγούμενο άρθρο Ξεκινά την Πέμπτη το διήμερο Συνέδριο, με θέμα Εναλλακτικός και Βιώσιμος Τουρισμός στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας