Ειδήσεις

Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας: Τι προβλέπει η νομοθεσία για την αποφυγή θερμικής καταπόνησης εργαζομένων


Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 Cή και σε χαμηλότερες θερμοκρασίες ανάλογα με την σχετική υγρασία (π.χ Υ.Α. Δ7/Α/οικ. 12050/2223/23-5-2011, Άρθ.23 Παρ.4, Εγκύκλιος 52903/26-5-2023). Αντίστοιχα , άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια , χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κ.λπ).Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

  • Πλήρης αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κ.λπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  • Συχνά διαλλείματα κατάλληλης διάρκειας , ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  • Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίες και της υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  • Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου νερού κοντά στην θέση εργασίας τους.
  • Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας τονίζει για ακόμη μια φορά ότι η πρόληψη και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και η έγκαιρη αποτελεσματική αντιμετώπιση της παραβατικότητας μέσω ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας σε όλη την επικράτεια οφείλει να αποτελεί προτεραιότητα του θεσμοθετημένου κοινωνικού διαλόγου στο πλαίσιο του ανώτατου Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, η τακτική και ουσιαστική λειτουργία του οποίου είναι απόλυτα απαραίτητη.

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και πρέπει να αντιμετωπίζεται έμπρακτα από το  Κράτος και την εργοδοσία ως τέτοιο.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο εάν δεν τηρείται η νομοθεσία, να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας για άμεση παρέμβαση .

Προηγούμενο άρθρο Νέα οδικά έργα στο Νομό Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Ζιάκα, Μόκκας και Παπαγεωργίου με Νέα Πορεία και Φάνη Στάθη