Ειδήσεις

Φώτης Λαμπρινίδης (Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος) στο Ηχόραμα 100,8: Σχέδιο προσαρμογής της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή


Για το σχέδιο προσαρμογής της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή μίλησε αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8 Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτης Λαμπρινίδης. Ο κ. Λαμπρινίδης ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη και αναφέρθηκε διεξοδικά στους στόχους του Σχεδίου (η διαβούλευση ολοκληρώθηκε στις 11 Μαρτίου και θα επανέλθει εκ νέου για έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο) και το τι ακριβώς περιλαμβάνει.

Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Λαμπρινίδη στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Δράσεις και μέτρα ύψους 139.940.000 ευρώ περιλαμβάνει το σχέδιο για την προσαρμογή της Θεσσαλίας στην κλιματική αλλαγή και, όπως τονίσατε στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί ένα επιπλέον εργαλείο ενίσχυσης και ελέγχου της περιβαλλοντικής πολιτικής και των προδιαγραφών άσκησής της, απέναντι στην προσαρμογή στις συνθήκες κλιματικής κρίσης. Πόσο σημαντικό είναι αυτό το σχέδιο;

Απάντηση: Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο περάσαμε με θετική άποψη την εισήγηση των υπηρεσιών μας όσον αφορά την έγκριση της Στρατηγικής Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Σχέδιο που προαναφέρατε.

Αφορά στο Σχέδιο Προσαρμογής της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην Κλιματική Αλλαγή.

Δεν είναι απλά κάτι επίκαιρο, δεν είναι απλά κάτι που μας χτυπάει την πόρτα, είναι κάτι που πλέον είναι η καθημερινότητά μας γιατί, όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι μας, η Θεσσαλία, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα  της προηγούμενης χρονιάς, βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης για τις αναγκαιότητες της κλιματικής προσαρμογής.

Αυτό ήταν το κύριο σκεπτικό με βάση το οποίο κινήθηκε και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Πρέπει να πούμε ότι τα συγκεκριμένα Σχέδια είναι 13 συνολικά στον αριθμό. Αφορούν το καθένα μία Περιφέρεια της χώρας.

Το Σχέδιο της Θεσσαλίας βρίσκεται, όπως πολύ ορθά είπατε, σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται, ως κοινωνική διαβούλευση, στις 11 Μαρτίου (Σημείωση: ολοκληρώθηκες) και κατόπιν θα έχουμε το ολοκληρωμένο Σχέδιο Προσαρμογής από το Υπουργείο για να έρθει πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο για μια τελική συζήτηση και απόφαση.

Ερώτηση: Ποια είναι η στόχευση αυτού του Σχεδίου;

Απάντηση: Ο βασικός στόχος, ιδιαίτερα του Περιφερειακού Σχεδίου Θεσσαλίας για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, είναι η ανθεκτικότητα της Περιφέρειάς μας. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Η ανθεκτικότητα όσον αφορά τις κατασκευές, η ανθεκτικότητα όσον αφορά τα έργα και τις δραστηριότητες, η ανθεκτικότητα όσον αφορά το νομοθετικό πλαίσιο και τις απαιτήσεις που χρειάζονται πλέον για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Η ανθεκτικότητα, τέλος, ως αναγκαιότητα για τη συνειδητοποίηση από τον πληθυσμό της Περιφέρειάς μας του τι πρέπει να γίνει και πως πρέπει να γίνει στα θέματα της κλιματικής προσαρμογής.

Ερώτηση: Και είναι, επίσης, ένα πολύ σημαντικό θέμα το υδατικό ζήτημα της Θεσσαλίας και η προστασία περιοχών και πολιτών από τα φαινόμενα λειψυδρίας και ξηρασίας. Η Θεσσαλία έχει ήδη βιώσει σκληρά τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, παραμένει λαβωμένη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που την έπληξαν, και ως Περιφερειακή Αρχή έχετε συνεχώς να διαχειριστείτε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Πόσο σημαντικό είναι, λοιπόν, στα πλαίσια αυτά, να αναπροσαρμοστεί ο σχεδιασμός, να τεθούν νέες προτεραιότητες.

Απάντηση: Βεβαίως. Όσον αφορά το υδατικό πρόβλημα που αναφέρατε, είναι ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα. Από εκεί ξεκινούν τα πάντα.

Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλία βίωσε και τις δύο αντίθετες όψεις, αλλά του ίδιου προβλήματος, την περσινή χρονιά.

Και τις ξηρασίες αλλά και τις πλημμύρες. Εξίσου με έντονο τρόπο και εξίσου με καταστροφικό τρόπο. Με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η τρωτότητα της περιοχής μας.

Άρα, λοιπόν, το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται ενιαία είτε μιλάμε για την ύδρευση είτε μιλάμε για την άρδευση είτε για την αποχέτευση είτε για την απορροή των υδάτων. Μιλάμε για μια συνολική αντιμετώπιση και προσέγγιση.

Η Περιφερειακή Αρχή έχει διατυπώσει εναλλακτική πρόταση που αφορά κυρίως την αντιμετώπιση του πλημμυρικού φαινομένου αλλά και την αναγκαιότητα για άρδευση με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλα, καταρχήν στα παλιά της όρια, η οποία θα αποτελέσει, αν θέλετε, τον κρίκο της αλυσίδας μέσα από τον οποίο θα αντιμετωπίζονται συνολικά τα προβλήματα τα υδατικά του διαμερίσματος της Θεσσαλίας.

Ερώτηση: Ποιες άλλες είναι οι κύριες προτεραιότητές σας στο πεδίο των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων σας;

Απάντηση: Είναι μια ολόκληρη «βεντάλια». Αυτή τη στιγμή με «τσιγκλάτε», θα έλεγα, αλλά πραγματικά είτε μιλάμε για τον αέρα και την αέρια ρύπανση είτε μιλάμε για τα ύδατα είτε μιλάμε για τα απορρίμματα και τα λύματα είτε μιλάμε για την προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, νομίζω πως όλοι καταλαβαίνουν ότι πρόκειται για μια τεράστια σφαίρα ζητημάτων τα οποία έχουν να κάνουν με την προστασία και την επέκταση όλων των περιβαλλοντικών διαστάσεων.

Για την προστασία του περιβάλλοντος και όχι απλώς τη διατήρησή του αλλά και την ενίσχυση και τον εμπλουτισμό του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του ΚΚΕ με μέλη της Πρωτοβουλίας Πολιτών για το Υδατικό Ζήτημα της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Ξεφάντωσαν το περασμένο Σάββατο στο αποκριάτικο πάρτυ του Fashion City Outlet και ετοιμάζονται για νέο ξεφάντωμα αυτό το