Ειδήσεις

Γ. Κωτσός: Επιχορήγηση αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος NetMetering


Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του Νομού Καρδίτσας κ. Γιώργος Κωτσός κατέθεσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, πρόταση με μορφή επίκαιρης ερώτησης μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ο κ. Κωτσός, ζητά από τον Υπουργό ναδοθεί επιχορήγηση σε αγρότες, με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε κατασκευή εγκατάστασηςφωτοβολταϊκού συστήματος για συμψηφισμό παραγόμενης και καταναλισκόμενης ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα η ερώτηση του κ. Κωτσού:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο αγροτικός τομέας, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής, καλείται να είναι έτοιμος, δηλαδή να εκσυγχρονιστεί και να γίνει πιο ανταγωνιστικός. Η σύγχρονη γεωργία απαιτείται να είναι οικονομικά βιώσιμη και περιβαλλοντικά ασφαλής, όπως απαιτεί η διεθνής κοινότητα των καταναλωτών και όπως αποτυπώνεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαίο ο αγροτικός τομέας να αξιοποιήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αξιοποίηση των ΑΠΕ από έναν αγρότη μπορεί να γίνει με εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό.

Έτσι, ο αγροτικός κόσμος θα μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής του καθώς θα του παρέχεται η δυνατότητα να συμψηφίζεται η παραγόμενη ενέργειας από μια αγροτική εγκατάσταση, με την ενέργεια που καταναλώνεται από την ίδια ή και  διαφορετικές αγροτικές εγκαταστάσεις. Ένας αγρότης δηλαδή μπορεί με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος να καλύψει τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις αγροτικές του εγκαταστάσεις.

Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να καταφέρει ένας αγρότης να καλύψει το κατασκευαστικό κόστος του φωτοβολταϊκού συστήματος. Αν μας δίδαξε κάτι η χρονιά που μας πέρασε, αυτό είναι ότι το επάγγελμα του αγρότη, είναι ένα επάγγελμα χωρίς στέγη καθώς ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να οδηγήσουν σε μεγάλες  καταστροφές. Παράδειγμα του παραπάνω ισχυρισμού αποτελεί ο Νομός της Καρδίτσας ο οποίος υπέστη τις επιπτώσεις του μεσογειακού κυκλώνα «ΙΑΝΟΥ».

Μία τέτοιου μεγέθους καταστροφή επηρεάζει οικονομικά έναν επαγγελματία αγρότη όχι μόνο την χρονιά που υπέστη την καταστροφή, αλλά και τις επόμενες. Είναι λοιπόν αρκετά δύσκολο για τον αγροτικό κόσμο να επενδύσει σε κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος και να επωμιστεί όλο το κόστος.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ,

Προτίθεστε να δημιουργήσετε το θεσμικό πλαίσιο και να προχωρήσετε σε προκήρυξη προγράμματος επιχορήγησης – επιδότησης δημιουργώντας έτσι τα απαραίτητα επενδυτικά κίνητρα σε αγρότες για κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό ;»

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τους χρυσούς παρολυμπιονίκες Γκαβέλα και Γκαραγκάνη βράβευσε ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος
Επόμενο άρθρο Ομιλία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη