Ειδήσεις

Ομιλία για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με τον καθηγητή Ιωάννη Μάζη


Άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ήταν η ομιλία του Καθηγητή  Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ιωάννη  Μάζη  το πρωί της Κυριακής στους Σοφάδες.

Ο κ. Μάζης αναφέρθηκε στις «Γεωπολιτικές σχέσεις στη Μεσόγειο υπό το φως των νέων εξελίξεων» προσεγγίζοντας γεωπολιτικά ζητήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνο, όπως διαμορφώνονται από τις    συνθήκες που διαρκώς μεταβάλλονται.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Σοφάδων με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών νομού Καρδίτσας.

Ο καθηγητής  στην εισήγηση του, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις και στην, ιστορική όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία που η Ελλάδα υπέγραψε με τη Γαλλία,  υπογραμμίζοντας το πώς όλες αυτές οι εξελίξεις επηρεάζουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Ο ίδιος χαρακτήρισε κρίσιμη την περίοδο για τον Ελληνισμό, αποδίδοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση που προχώρησε με θάρρος στην υπογραφή της συμφωνίας.

Ο κ. Μάζης, ανέλυσε τις βασικές αρχές της γεωπολιτικής, το διεθνές σύστημα ασφαλείας και τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως και διέπουν τις αποφάσεις όλων των κρατών και των παραγόντων διαμόρφωσης της διεθνούς πολιτικής.

Επισήμανε ότι οι εξελίξεις σήμερα  ξεκινούν από την αρκτική ζώνη και την τήξη των πάγων. Αν ο ρυθμός συνεχιστεί με τα σημερινά δεδομένα εκτίμησε ότι σε 25 περίπου χρόνια η περιοχή του αρκτικού κύκλου θα είναι εμπορικά αξιοποιήσιμη. Η Ρωσία στην περιοχή διαθέτει τεράστια ακτογραμμή και θα έχει την ευκαιρία να αξιοποιήσει σωρεία λιμένων με πρόσβαση στον Ατλαντικό και Ειρηνικό ωκεανό με όφελος τρις εκατομμυρίων ευρώ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον καθηγητή στο βάθος του αρκτικού κύκλου βρίσκεται σχεδόν το 44% των υδρογονανθράκων παγκοσμίως και το μισό από αυτό δικαιούται η Ρωσία. Από την άλλη, η ΗΠΑ διαθέτουν ακτογραμμή μόνο μέσω της Αλάσκας.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, στην διαφαινόμενη προβολή ισχύος οι Αγγλοσαξονικές δυνάμεις όφειλαν να κάνουν «ανάσχεση» και ως εκ τούτου προέκυψε το πρόγραμμα AUKUS (τριμερή συμφωνία ΗΠΑ, Αγγλίας, Αυστραλίας) με δυσαρεστημένη τη Γαλλία που απώλεσε συμβόλαια δις ευρώ για πωλήσεις στην Αυστραλία.

Σύμφωνα με τον κ. Μάζη η Γαλλία ήταν αποφασισμένη ακόμη και για έξοδο από το ΝΑΤΟ και της δόθηκε ως αντιστάθμισμα ο έλεγχος της Μεσογείου (συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας).

 

Προηγούμενο άρθρο Γ. Κωτσός: Επιχορήγηση αγροτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος NetMetering
Επόμενο άρθρο Επιτυχημένη η πρώτη μέρα της 49ης εθελοντικής αιμοδοσίας στον Παλαμά