Ειδήσεις

Για το Δημοτικό Κολυμβητήριο: Πάντα πριν την επίθεση προηγείται η συκοφάντηση!


Ο Δήμαρχος Καρδίτσας, κ Τσιάκος, απαντώντας σε ερώτησή μας για την κατάσταση του δημοτικού κολυμβητηρίου σχετικά με τη συντήρηση των πεπαλαιωμένων εγκαταστάσεων και τη λειτουργία του χωρίς πιστοποιητικό πυροσπροστασίας, έκανε λόγο ότι «στο δημοτικό κολυμβητήριο κάποιοι έχουν στήσει μαγαζάκια».

Εφιστούμε την προσοχή στους δημότες, ιδιαίτερα σε όσους αθλούμενοι ή εργαζόμενοι κάνουν χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου: Οι αθλητικές υποδομές των δήμων, συνολικότερα του κράτους, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα είτε για να ιδιωτικοποιηθούν είτε για να ενισχυθεί παραπέρα η ανταποδοτικότητάτους, με χρέωση στα λαϊκά στρώματα που τις χρησιμοποιούν. Σε κάθε περίπτωση και με όποιον τρόπο επιλέξει η δημοτική αρχή, πρόκειται για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.

Τα τελευταία χρόνια, όποτε θέλουν να επιτεθούν στα λαϊκά δικαιώματα χρησιμοποιούν εκ των προτέρων επιχειρήματα με τα οποία κατηγορούν τον ίδιο το λαό.Πόσες φορές επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία…Έχουμε ακούσει από επίσημα στόματα ότι τάχα:

  • «Όλοι μαζί τα φάγαμε» οδηγώντας σε αλλεπάλληλες περικοπές δικαιωμάτων, μισθών, συντάξεων, αποζημιώσεων και πάει λέγοντας…
  • «Οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι πολλοί και επιβαρύνουν τους κρατικούς προϋπολογισμούς» με αποτέλεσμα μείωση μισθών έως και 25% κατάργηση 13&14 μισθού κ.α., τεράστιες ελλείψεις σε υγεία, εκπαίδευση, δήμους …
  • «Οι αγρότες παίρνουν τις επιδοτήσεις και κάθονται» με αποτέλεσμα στο όνομα της δήθεν «υγιούς επιχειρηματικότητας» να φορολογούνται σκληρά, να στερούνται ουσιαστικής προστασίας της παραγωγής τους με ευθύνη του κράτους, τα πακέτα της ΕΕ να κατευθύνονται στις τράπεζες, τους μεγαλέμπορους και τους βιομήχανους …
  • «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν γίνεται να βγάζουν λιγότερα από τον κατώτατο μισθό», βαφτίζοντάς τους όλους συλλήβδην φοροφυγάδες και προωθώντας το νέο εγκληματικό φορολογικόνομοσχέδιο …

Κοινή συνισταμένη των παραπάνω ψεύτικων επιχειρημάτων με αυτό του δημάρχου «για μαγαζάκια στο κολυμβητήριο» είναι ότι προσπαθούν να δικαιολογήσουν εκ των προτέρων την επίθεση που ετοιμάζουν στο λαό, στην προκειμένη περίπτωση στο δικαίωμα του λαού για δωρεάν πρόσβαση σε σύγχρονες, αναβαθμισμένες αθλητικές εγκαταστάσεις και για ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που θα έχουν γενναία κρατική χρηματοδότηση.

Σε αυτή την κατεύθυνση η δημοτικήαρχήπροσπαθεί να απαξιώσει το ρόλο των σωματείων του ερασιτεχνικούαθλητισμού, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες για την εξασφάλιση των απαραίτητων υποδομών ώστε οι δημότες, οι λαϊκές οικογένειες, τα παιδιά τους να αθλούνται μαζικά και δωρεάν σε σύγχρονες και ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις.Για αυτό έχουμε γήπεδα στα χωριά με υποτυπώδεις υποδομές και ελλιπή ασφάλεια για τους αθλούμενους, όπως απέδειξαν και τα σχετικά πρόσφατα γεγονότα. Με αυτό τον τρόπο η δημοτική αρχή αντιλαμβάνεται την ανάγκη του λαού για άθληση, ως πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας, για αυτό βαφτίζει τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία ως «μαγαζάκια».

Αποκαλύπτεται ότι είναι αποκλειστικά με την υποτιθέμενη «υγιή επιχειρηματικότητα» στον αθλητισμό, για αυτό παραχωρεί εντελώς δωρεάν τις σημαντικότερες αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου σε Ανώνυμες Εταιρείες, ενισχύοντάς τες μάλιστα και οικονομικά (ΠΑΕ και ΚΑΕ, οι οποίες έχουν προϋπολογισμούς εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, εισπράττοντας πανάκριβα εισιτήρια μέχρι και αφήνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις αθλητές απλήρωτους). Ανεξάρτητα από τα φίλαθλα συναισθήματά μας και παρά τις γνήσιες προθέσεις ορισμένων παραγόντων, αυτό είναι για τη δημοτική αρχή το μέλλον του αθλητισμού… Εδώ δεν μιλάμε για «μαγαζάκια» αλλά για επιχειρήσεις…

 

Αντί να παλέψει και να διεκδικήσει χρηματοδότηση για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία και να επωφεληθούν όλοι οι δημότες, όχι μόνο από τις ευεργετικέςιδιότητες της άθλησης αλλά και απόανακούφισηστην τσέπη τους, ξεκινάει την πάγια τακτική της επίθεσης για να χαρατσώσει επιπλέον τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενισχύοντας την ανταποδοτικότητα των παρεχόμενων εγκαταστάσεων! Αυτό αποδεικνύειπώς η δημοτική αρχή εξειδικεύει και υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική του κράτους και της κυβέρνησης.

Η στυγνή πραγματικότητα του αθλητισμού στη πόλη μας είναι γεγονός.Τα προβλήματα στους χώρους άθλησης της Καρδίτσας ήταν και παραμένουν μεγάλα.Εκτός από τους επαγγελματίες αθλητές, που έχουν και περισσότερες ανάγκες και δικαίως απαιτήσεις, υπάρχει και ο απλός λαϊκός κόσμος όπου επιθυμεί να αθληθεί για την δική του προσωπική υγεία. Αυτό που συναντά,όμως, είναι ελάχιστε ώρες ελεύθερες για τους δημότες στις επίσημες εγκαταστάσεις,οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ελλιπώς συντηρημένες και σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Τα παχιά λόγια του προέδρου του ΔΣ του ΔΟΠΑΚ και μέλους της δημοτικής αρχής ότι τάχα «έριξαν χρήματα» για επισκευές δεν καλύπτουν ούτε τα ελάχιστα αναγκαία για αυτό το σκοπό.

Πιο συγκεκριμένα στο χώρο του κολυμβητηρίου οι ώρες για τους δημότες είναι λιγοστές (μόνο 3 ώρες καθημερινά) για να αθληθούν και οι οποίες ουσιαστικά είναι και σε απαγορευτικό χρονικό διάστημα της ημέρας για όσους εργάζονται. Από τη πλευρά των σωματείων,μαζί με τα δυσβάσταχτα προβλήματά τους, έχουν την υποχρέωση να πληρώνουν ανταποδοτικά «ενοίκιο» στο δήμο για τη χρήση της πισίνας, προσθέτοντας μεγαλύτερη πίεση και δυσκολία, μην επιτρέπονταςνα κατεβάσουν το κόστος για μια λαϊκή οικογένεια που θέλει να αθληθεί στο χώρο του κολυμβητηρίου.

Οι εργαζόμενοι, μόνιμοι, συμβασιούχοι, 8μηνοι, καθαρίστριες, ναυαγοσώστες, φύλακες και λοιποί δεν επαρκούν για τις αυξημένες ανάγκες των εγκαταστάσεων ενώ ζουν σε καθεστώς αβεβαιότητας και ανασφάλειας για το μέλλον (λήξη συμβάσεων, αλλαγή αρμοδιοτήτων).Οι μόνιμοι υπάλληλοι συντηρητές και έμπειροι γνώστες των μηχανημάτων χλωρίωσης, θέρμανσης, κλπ. έχουν συνταξιοδοτηθεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα τυχόν προβλήματα που τακτικά δημιουργούνται να μην μπορούν να λυθούν με επάρκειααπό τους συμβασιούχους εργαζομένους χωρίς την απαραίτητη γνώση και εμπειρία

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου πρέπει να ανήκουν στο λαό και στις οικογένειές του χωρίς καμία ανταποδοτικότητα και καμία προώθηση της επιχειρηματικής τους λειτουργίας μέσα από Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή με την απευθείας παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Κάθε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση θα βρει απέναντι όλο το λαό.

Είναι επιτακτική ανάγκη  το δημοτικό γυμναστήριο, πέρα από τις απαραίτητες επισκευές,να ανακαινιστεί άμεσα εξασφαλίζοντας την απαραίτητη χρηματοδότηση, ώστε να μπορεί η χρήση του από το λαό να είναι απολύτως δωρεάν. Το ίδιο χρειάζεται για τις εγκαταστάσεις του στίβου, πρωτίστως για την ανάπτυξη αποδυτηρίων που δεν υπάρχουν, με τους αθλητές να προετοιμάζονται σε ακατάλληλους χώρους ως και στις τουαλέτες.Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσει η συντήρηση και αναβάθμιση των δημοτικών γηπέδων στα χωριά, δίνοντας έμφαση στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφάλεια όλων των αθλούμενων.

Διεκδικούμεγενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία στην κατεύθυνση να ενισχυθεί η προσφορά τους στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ελαχιστοποιώντας την ανάγκη για οικονομική συμμετοχή των μελών τους.

Καλούμε τους ίδιους τους αθλούμενους, όλο το λαό της Καρδίτσας, να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει, κόντρα σε μια πολιτική που θέλει τα πάντα εμπόρευμα για να κερδίζουν οι λίγοι.

 

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας

Κρανιάς Βασίλης

Γάζος Έκτορας

Μπούτα Πόπη

Αρχοντής Κώστας

Μακροστέργιος Θανάσης

Τέγος Άρης

Προηγούμενο άρθρο Συνέχεια με έξοδο στη Λάρισα για τον Απόλλωνα Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος