Ειδήσεις

Γιάννης Γεννάδιος: Η οικονομική κατάρρευση του Δήμου Καρδίτσας (ή αλλιώς απάντηση στο λιβελογράφημα του κ. Β. Τσιάκου)


Αξιότιμε κ. Διευθυντή, Αναλύοντας τα στοιχεία εγγράφου της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Καρδίτσας, παρέθεσα δημοσίως στο προχθεσινό σας φύλλο την οικονομική κατάσταση του Δήμου Καρδίτσας. Οι ατιμολόγητες δαπάνες του δήμου ανέρχονται στα 2.000.000 ευρώ, πέραν του 1.000.000 ευρώ που ήδη κατανάλωσε η διοίκηση στο βωμό της ρουσφετολογικής της πολιτικής. Όταν είδα τον τίτλο του κ. Β. Τσιάκου, «… απάντηση περί της οικονομικής κατάστασης του δήμου» πίστεψα ότι παρά την αδυναμία του να χειρίζεται οικονομικά ζητήματα, θα επιχειρούσε υποτυπωδώς να ανατρέψει τα επιχειρήματα μου. Φευ! Αντί επιχειρημάτων παρατίθενται κουβέντες καφενείου.

Ο κ. Β. Τσιάκος δεν αρνείται σε κανένα σημείο την οικτρή οικονομική κατάσταση την οποία επέβαλε στον Δήμο Καρδίτσας. Εκτός από τις ατιμολόγητες δαπάνες, δεν απαντά στα ερωτήματα σχετικά με τις μισθώσεις των μηχανημάτων του Ιανού και με τα τιμολόγια που κόπηκαν δύο χρόνια αργότερα. Εάν σε αυτά τα ποσά συνυπολογίσουμε το οριστικό κλείσιμο του ΕΣΠΑ και τα ασύλληπτα ποσά που χάνει ο δήμος στις 31/12/2023, αντιλαμβανόμαστε ότι η αδιαφορία της διοίκησης για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια πέραν των αναθέσεων, έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ στους δημότες. Έχει κοστίσει εκατομμύρια ευρώ σε μια καθημαγμένη τοπική οικονομία.

Στο ίδιο κείμενο ισχυρίζεται ότι κρυφή μου ελπίδα αποτέλεσε η προσδοκία να πνιγούν συνδημότες μας. Αναμένω κάποια κουβέντα μου, κάποια απόδειξη επί αυτού του ισχυρισμού. Ειδάλλως πρόκειται για συκοφαντία και επίδειξη μηδενικού ήθους εκ μέρους του δημάρχου, ώστε να περάσει στη συνείδηση των δημοτών το μήνυμα ότι ο ίδιος διαθέτει τον δυναμισμό να λέει ότι θέλει. Δε χρειάζεται προσπάθεια· τη δυνατότητα να λέει ότι θέλει χωρίς γνώση και επιχειρήματα την έχει κερδίσει με το σπαθί του.

Για παράδειγμα, επιμένει ότι ο δήμος δεν οφείλει να παρεμβαίνει εντός των οικισμών ώστε να διευθετεί τα νερά, ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης στην Περιφέρεια. Εάν δεν ήταν ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης που οδήγησε στην έλλειψη αντιπλημμυρικού σχεδιασμού θα επρόκειτο για τραγωδία· εδώ όμως πρόκειται για κωμωδία: Μέμφεται ως δήμαρχος τον εαυτό του επειδή ο ίδιος ως αντιπεριφεριάρχης δεν θωράκισε την περιοχή μας επί εννέα περίπου χρόνια! Έτσι, ως δήμαρχος πλέον αποποιείται την ευθύνη των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων ισχυριζόμενος στα σοβαρά ότι εντός των οικισμών την ευθύνη για τη διευθέτηση των νερών έχει η Περιφέρεια. Αρχικά πίστευα ότι ο ισχυρισμός του κ. Β. Τσιάκου ήταν μέρος μιας θεμιτής προπαγάνδας. Τείνω όμως να πιστέψω ότι ο δήμαρχος δεν έχει αφομοιώσει ακόμα τις αρμοδιότητές του. Και μιας και μαθαίνει με αργό ρυθμό χρειάζεται μια ακόμα θητεία, μήπως και αποφασίσει να μειώσει την προσπάθεια των προσωπικών εξυπηρετήσεων, ώστε να μάθει τις αρμοδιότητές του και να παρέμβει επιτέλους εντός των οικισμών.

Τέλος, ο κ. Β. Τσιάκος γράφει και ξαναγράφει ότι έχω διατελέσει αντιδήμαρχος, προσπαθώντας να μου αποδώσει ένα -κατά τον ίδιο κακό- παρελθόν. Δεν αντιλαμβάνεται ότι εάν θεωρηθώ «φθαρμένος» ως απλό μέλος διοικήσεων, στον ίδιο που διατελεί σε προσωποπαγείς θέσεις ευθύνης επί 13 χρόνια, έχοντας οδηγήσει την περιοχή μας σε πρωτοφανή συρρίκνωση έναντι των τριών περιφερειακών ενοτήτων της Θεσσαλίας που αναπτύσσονται ραγδαία, πόση φθορά αναλογεί; Έχει αναλογιστεί ότι με τις προσωπικές του επιλογές έχει «μικρύνει» η περιοχή μας; Ότι τα οικονομικά μεγέθη δείχνουν ύφεση αντί για ανάπτυξη; Ότι ο δήμος έχει μετατραπεί σε ένα συνοικιακό γραφείο που αποδίδει αποζημιώσεις αντί να παράγει πολιτικές; Και τέλος πάντων, τι είναι αυτό που έχει ξεχάσει επί 13 χρόνια ο κ. Τσιάκος και πρέπει να το κάνει στα επόμενα πέντε; Και δεν μπορεί μάλιστα να το κάνει κανείς άλλος; Από κανένα κόμμα; Και για ποιον λόγο οι δημότες πρέπει να υπομένουν επί εικοσαετία την ίδια αποτυχημένη συνταγή;

Εδώ δεν αναμένουμε απαντήσεις. Ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Σε αντίθεση με τα οικονομικά ζητήματα που θέσαμε, για τα οποία πράγματι περιμένουμε απαντήσεις. Και αν δεν καταδεχτεί να απαντήσει σε εμάς θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να απαντήσει στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας.

Γράφει ο Γιάννης Γεννάδιος, Υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας

Προηγούμενο άρθρο Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών κοντά στους πληγέντες της Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Η Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας αποκτά ένα έργο του Αριστομένη Κατσούλα