Ειδήσεις

Γιάννης Γεννάδιος: Ο Δήμος Καρδίτσας να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού


Για τη συνεργασία του με το συνδυασμό του Κώστα Γκαβογιάννη, αλλά και για τους στόχους και το όραμά του για το Δήμο μίλησε ο υποψήφιος δήμαρχος Καρδίτσας, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία Ευθύνης – Η Καρδίτσα μπροστά», Γιάννης Γεννάδιος σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Ηχόραμα, το μεσημέρι της Τρίτης 22 Αυγούστου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Πάμε να ξεκινήσουμε με αυτή τη συμπόρευσή σας με τον συνδυασμό «Καρδίτσα από την Αρχή» του Κώστα Γκαβογιάννη. Για ποιόν λόγο αποφασίσατε να ενώσετε τις δυνάμεις σας και ποιος είναι ο κοινός σας στόχος;

Απάντηση: Ακριβώς ο λόγος είναι αυτός που αναφέρατε στην κατάληξη της πρότασής σας. Είναι οι κοινοί στόχοι. Διαπιστώσαμε ότι η φιλοδοξία που είχαμε για κάποια αλλαγή στον Δήμο δεν διέφερε πολύ. Μπορεί να διέφερε ο τρόπος που παρουσιάζαμε ή τα μέσα που επιλέγαμε να τις παρουσιάσουμε. Αλλά διαπιστώσαμε ότι η ουσία δεν βρίσκεται μακριά. Δεν υπήρχαν τόσο μεγάλες αποκλίσεις. Επομένως, θεωρούμε ότι, εφόσον θέλουμε να χτίσουμε ένα ευρύ μέτωπο ώστε να πείσουμε την κοινωνία ότι κάτι διαφορετικό πρέπει να συμβεί, η απόφαση αυτή ήταν η ενδεδειγμένη.

Ερώτηση: Έχετε τονίσει ότι η προσέγγιση στα ζητήματα του Δήμου θα πρέπει να είναι πολυπαραγοντική και ότι σε μια πρώτη φάση ο Δήμος οφείλει να τεθεί υπό καθεστώς διαφάνειας ώστε να αποδοθεί ένα νόημα στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, να υπάρχει ένας ανοιχτός κοινωνικός διάλογος και η υφή μιας σύγχρονης διοίκησης να αντικαταστήσει το σημερινό ύφος εξουσίας. Εξηγήστε μας το σκεπτικό σας;

Απάντηση: Ενδεχομένως οι εκφράσει που έχω χρησιμοποιήσει εκεί να είναι ήπιες. Ο κόσμος το παρουσιάζει σ ΄ εμάς με πιο απότομο και σκληρό τρόπο. Είναι αλήθεια ότι αυτή τη στιγμή δεν αισθάνονται οι πολίτες ως συμμέτοχοι, ως κοινωνοί στα τεκταινόμενα του Δήμου. Υπάρχει η αντίληψη ότι ΄΄εκεί πάνω μας λένε (εννοώντας το Δημαρχείο), εκεί πάνω γίνεται κάτι το οποίο δεν το ξέρουμε. Δεν το ξέρουμε, δεν το καταλαβαίνουμε και δεν βλέπουμε να παράγεται έργο. Είναι πολύ μεγάλο θέμα στη διεθνή βιβλιογραφία αλλά και στην πολιτική πρακτική είναι η συμπόρευση κόσμου, ιδιωτών μαζί με τις δημοτικές αρχές. Υπάρχουν πάρα πολλά άρθρα που λένε ότι αν κάτι πρέπει να κάνει η Αυτοδιοίκηση στην Ευρώπη είναι να εμπλέξει ενεργητικά τους ανθρώπους, τους πολίτες στα τεκταινόμενα του Δήμου. Εδώ γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Νιώθουμε ότι υπάρχει ένα πέπλο το οποίο καλύπτει τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχή και αυτό το πέπλο είναι αδιαπέραστο για τους πολίτες.

Ερώτηση: Δίνετε ιδιαίτερη έμφαση στον στόχο της αστικής βιωσιμότητας και στην προσπάθεια μετατροπής του αστικού ιστού σε μονάδα αναζωογόνησης του περιβάλλοντος και στην ανάγκη προσαρμογής των υποδομών στις συνθήκες που διαμορφώνει η κλιματική κρίση. Μιλήστε μας για τους στόχους στον συγκεκριμένο τομέα.

Απάντηση: Ας πούμε, γνωρίζουμε ότι στη Δημοτική Πινακοθήκη υπήρχαν εκτεταμένες ζημιές από την επέλαση του Ιανού. Δεν κάνουμε καμία κριτική, δεν γυρνάμε στον Ιανό. Αλλά τι θέλουμε να πούμε; Να τα εξειδικεύσουμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μια μελέτη, είναι ένα «φρέσκο» κτίριο του 2002, πλημμυρικής τρωτότητας και θα πρέπει επιτέλους και στο ελληνικό δημόσιο και ειδικά στην Αυτοδιοίκηση, να μπούνε ειδικά συστήματα κτηριακής πληροφορίας. Να αντλούν την πληροφορία με αισθητήρες. Υπάρχουν στη βιβλιογραφία τα πάντα. Έτσι ώστε να αντιλαμβανόμαστε τα πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε ένα ειδικό κτίριο με πάρα πολλά πολύτιμα εκθέματα και να το αφήνουμε εκτεθειμένο στο έλεος του καιρού.

Όσο για την αστική βιωσιμότητα, παρότι είμαστε μια μικρή πόλη, πρέπει να προσέξουμε τις μετακινήσεις. Πρέπει οι μετακινήσεις να μην αφήνουν ισχυρό αποτύπωμα άνθρακα. Μπορεί αυτά να ακούγονται πολύ γενικά αλλά μπορούν να εξειδικευτούν πάρα πολύ. Είναι μεγάλης σημασίας θέμα για την καθημερινότητα του πολίτη να μην παρατηρούμε εκπομπές, ας πούμε κοντά στο εμπορικό κέντρο, στο άγαλμα του Καραϊσκάκη, ίδιες με τις εκπομπές στην Ομόνοια. Δεν μπορεί μια μικρή πόλη να μην προσφέρει ποιότητα ζωής και να δυσκολεύεται η μετακίνηση στο βαθμό που δυσκολεύεται η μετακίνηση στη Θεσσαλονίκη. Όλα αυτά πρέπει να τα μελετήσει μια νέα, κατά την άποψή μας, Δημοτική Αρχή.

Ερώτηση: Ως συνδυασμός, στέκεστε ιδιαίτερα στον κόσμο της παραγωγής και της επιχειρηματικότητας  αλλά και στους νέους και τονίζετε πως και οι δύο ομάδες αυτές υποεκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ποια είναι η στόχευσή σας σε αυτή την κατεύθυνση;

Απάντηση: Ακριβώς. Ειδικά για τους νέους έχουμε διαπιστώσει τη δυσκολία του να ενταχθούν στη ζωή την αυτοδιοικητική της πόλης. Το έχουμε καταλάβει και από τις κρούσεις που κάναμε. Όντως, υπάρχει μια δυσκολία.

Ως προς την επιχειρηματικότητα, όμως, πρέπει να δοθεί μια ιδιαίτερη βαρύτητα η οποία δεν έχει δοθεί καθόλου. Πρέπει να υπάρξει ειδικό πρόγραμμα στήριξης των προϊόντων. Ξέρουμε ότι εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε, ο Δήμος σε συνέργεια με την Περιφέρεια, να βοηθήσουμε στη μεταποίηση ώστε να υπάρχει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα των παραγωγών. Πρέπει να βοηθήσουμε παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους. Θα το πούμε έξω από τα δόντια, πολλές φορές μας έχουν έρθει παραγωγοί  και μας έχουν πει ΄΄Δεν μπορώ να μπω στο ράφι από το μεγάλο σούπερ μάρκετ. Μου ζητάει πολλά λεφτά ή μου παίρνει το προϊόν με πολύ χαμηλή τιμή και το πουλάει πολύ ακριβά σε μια μη συμφέρουσα τιμή και μη ανταγωνιστική΄΄. Πρέπει ο Δήμος να σκεφτεί, μέσω κυρίως ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τρόπους ώστε να βρει διέξοδο ο επιχειρηματικός κόσμος. Έτσι ώστε ειδικά οι παραγωγοί της γης αλλά και ο επιχειρηματίας, ακόμα και του τριτογενή τομέα, να μπορέσουν να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα προϊόντά τους.

Ερώτηση: Ολοκληρώνοντας αυτή τη σκιαγράφηση του οράματός σας για τους βασικούς τομείς δράσης του Δήμου Καρδίτσας, πάμε τώρα στις υποδομές του αθλητισμού, του πολιτισμού και του τουρισμού. Πως θα κινηθείτε σε αυτούς τους άξονες; Τι θα πρέπει να αλλάξει;

Απάντηση: Το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει τουλάχιστον η καθημερινότητα. Πριν φύγουμε από τα μεγάλα έργα. Ας πούμε, η κατάσταση στην περιοχή του Ταυρωπού, στην περιοχή της τέρμα Τρικάλων, που υπάρχουν και σχολεία, πιο πολύ η συνολική, δεν θα μείνω μόνο στο γήπεδο, περιοχή πιο πολύ μοιάζει με ζούγκλα παρά με ένα αστικό τοπίο.

Θα πρέπει, λοιπόν, ως πρώτο μέλημά μας να είναι η καθημερινότητα. Δηλαδή, θα πρέπει να συντηρηθούν καλύτερα όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις, τα γήπεδα και κυρίως τα γήπεδα στις Κοινότητες. Μην ξεχνάμε τα χωριά μας. Επίσης εκεί οι συνθήκες δεν είναι τιμητικές τόσο για τη Δημοτική Αρχή όσο και για όλους μας που βιώνουμε μια τέτοια κατάσταση.

Πρώτο, λοιπόν, μέτρο, που άμεσα θα πρέπει να κάνει τις εκατό πρώτες μέρες, ας πούμε, η Δημοτική Αρχή είναι να καταστρώσει ένα σχέδιο. Εάν όντως δεν υπάρχει το προσωπικό να το κάνει αυτό, πρέπει να επινοηθούν άλλοι τρόποι. Ας πούμε, να μελετηθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια εργολαβία που επιτέλους να βάλει μια σειρά.

Μην ξεχνάμε ότι εάν ο Δήμος δεν τραβήξει μπροστά, εάν ο Δήμος δεν πείσει τον κόσμο, δεν τα καθαρίσει, μετά τζάμπα θα γκρινιάζει ότι και ο κόσμος δεν τα σέβεται. Είναι όπως το αυγό και η κότα. Περιμένει ο Δήμος, λέει ΄΄σεβαστείτε εσείς και μην τα χαλάτε΄΄, οι δημότες λένε ότι ΄΄εμείς έτσι και αλλιώς τα βρίσκουμε βρώμικα, δεν τα σεβόμαστε΄΄ και είναι ένας φαύλος κύκλος ο σημερινός. Θα πρέπει, λοιπόν, ως πρώτο βήμα, σίγουρα αυτή η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

Δεύτερον, θα πρέπει να αναζητηθούν κονδύλια τόσο από το ΕΣΠΑ, στο βαθμό που είναι επιλέξιμες οι δαπάνες, όσο και από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ώστε κάποιες εγκαταστάσεις να βελτιστοποιηθούν, να γίνουν πιο σύγχρονες.

Και, τέλος, αυτό που έχει μεγάλη σημασία, αλλά δεν είναι αποκλειστικά θέμα του Δήμου, είναι η ανάγκη για ένα Κλειστό Κολυμβητήριο. Έχουμε λύσει το θέμα, με τη συνέργεια του Δήμου και της Περιφέρεια, του μεγάλου Κλειστού γηπέδου, και είδαμε πόσο χρήσιμο είναι για την περιοχή μας. Πρέπει να γίνει μια αντίστοιχη ενέργεια για να αποκτήσουνε επιτέλους ένα Κλειστό Κολυμβητήριο ακόμη. Αυτές οι εγκαταστάσεις οι πεπαλαιωμένες, βγαίνουν προβλήματα και ακόμα και αν υπάρχουν, δεν φθάνουν στη  τελική ανάλυση για να καλύψουν τις ανάγκες στην πράξη, όλου του Νομού.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο είναι το συνολικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες;

Απάντηση: Πρώτα από όλα, για τον αυτονόητο λόγο ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή.  Όλοι αναγνωρίζουμε, ακόμα και άνθρωποι που μιλάμε και που για τον οποιοδήποτε λόγο θα επιλέξουν να στηρίξουν τη σημερινή Δημοτική Αρχή, ότι θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές. Ακόμα και οι φίλοι μου, που λένε ότι θα στηρίξουν τη Δημοτική Αρχή, ελπίζουνε ότι θα αναγεννηθεί και θα κάνει κάτι καλύτερο. Εμείς λέμε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μιλάμε για μια κατάσταση που έχει ξεφύγει και στα δύο επίπεδα. Και στην καθημερινότητα του πολίτη του που υποβαθμίζεται, κυρίως στις γειτονιές και στις Κοινότητες, αλλά και σε επίπεδο μελετών. Έχουν τρέξει μόνον μία  ή δύο μελέτες που ήδη υπήρχαν, δεν έχουν γίνει καινούργιες και δεν ξέρουμε πως θα αντιμετωπίσουμε τα επερχόμενα ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο.

Λέμε, λοιπόν, ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και την καθημερινότητα αλλά και ένα ευρύτερο σχέδιο ώστε να καταφέρει ο Δήμος Καρδίτσας να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού, ολόκληρης της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σε τελική ανάλυση ο Δήμος Καρδίτσας δεν είναι κάτι ξεχωριστό από την Ευρώπη. Δεν είναι δύσκολο να πούμε ότι πρέπει επιτέλους να γίνουμε ένας ευρωπαϊκός Δήμος. Πρέπει να το διεκδικήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Κοιλάδα των Τεμπών το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Κάτω Κτημένης