Ειδήσεις

Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Κάτω Κτημένης


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και της ιεράς Παρακλήσεως προς την Υπεραγία Θεοτόκο στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Τ.Κ. Κάτω Κτημένης.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι η Θεοτόκος είναι ένα εξέχον και κεντρικό πρόσωπο, που μας διδάσκει με την ζωή Της και με την συμμετοχή Της στο σχέδιο της θείας Οικονομίας για την σωτηρία του ανθρώπου και μας προσκαλεί στην εν Χριστώ ζωή. Όπως αναφέρουν οι Πατέρες της Εκκλησίας, διαρκώς μας αποκαλύπτεται το μυστήριο της Παναγίας, δηλαδή το γεγονός εκείνο, που μας μυσταγωγεί και μας διδάσκει για την εν Χριστώ ζωή και σωτηρία.

Οι ιερές ακολουθίες και οι Παρακλήσεις, στις οποίες συμμετέχουμε αυτό το διάστημα, με τα αναγνώσματα και την υμνολογία, μας προετοιμάζουν για το γεγονός της ενδόξου Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου.

Σε έναν ύμνο που ψάλλεται για το πρόσωπο της Παναγίας, αναφέρεται ως “ενδοξοτέρα των ουρανών” και ως “η ωραία” της πίστεώς μας, με την έννοια της καλής και αγαθής, η οποία πορεύεται προς τους ουρανούς, ενώ αποτελεί πρόσωπο της υλικής καταστάσεως. Για εμάς τους Χριστιανούς, η Παναγία είναι οδηγός και κανόνας της εν Χριστώ ζωής, για να αγιαζόμαστε μέσα στην Εκκλησία ,με την αγάπη μας προς τον Ιησού Χριστό και την προσπάθειά μας να ομοιάσουμε σε Αυτόν.

Η Θεοτόκος που με τον αγώνα Της αναδείχτηκε στο τελειότερο δημιούργημα του Θεού, καθοδηγήθηκε από την θεία Χάρη ,αγωνίστηκε στη ζωή της να ομοιάσει στον Θεό και πέτυχε την κατά Χάριν θέωση ,αφού ενοίκησε μέσα της ο Υιός και Λόγος του Θεού και προσέλαβε από Αυτήν την ανθρώπινη φύση. Αφού με την ενοίκηση του Παναγίου Πνεύματος, η Παναγία καθαρίστηκε από το προπατορικό αμάρτημα και καθαγιάστηκε, είναι η μόνη που δεν περιμένει την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου, γιατί έχει ήδη κριθεί.

Με την Κοίμηση και την Μετάστασή της θεώθηκε κατά Χάριν και συμμετέχει στην Δόξα του Υιού της, γιατί όσο ζούσε, ξεπέρασε τον αρνητικό τρόπο ζωής των άλλων ανθρώπων και εφάρμοζε το θέλημα του Θεού. Ο Υιός και Θεός Της, Την υποδέχτηκε και Την παρέλαβε στην αιωνιότητα της Βασιλείας του Θεού και όπως συνέβη αυτό στην Θεοτόκο με τον βιολογικό θάνατό Της, το ίδιο θα συμβεί σε κάθε άνθρωπο που ζει κατά Χριστόν.

Η Παναγία αναδείχτηκε ως το δεύτερο πρόσωπο μετά την Αγία Τριάδα, στην οποία προσφεύγουμε, για να ζητήσουμε την εκπλήρωση των αιτημάτων μας και Εκείνη κατά την κρίση του Υιού Της Ιησού Χριστού, προσφέρει στους ανθρώπους όσα έχουν πραγματικά ανάγκη.

 

Προηγούμενο άρθρο Γιάννης Γεννάδιος: Ο Δήμος Καρδίτσας να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ολόκληρου του Νομού
Επόμενο άρθρο Τεράστια Ντρισμπιώτη: Χάλκινο μετάλλιο στα 35χλμ βάδην στο παγκόσμιο πρωτάθλημα