Ειδήσεις

Γιάννης Τσιούτρας (Γραμματέας ΕΟΑΣΚ) στο Ηχόραμα 100,8: Ζητάμε την ικανοποίηση όλων των πληγέντων


Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τα προβλήματα που τους βγάζουν στο δρόμο του αγώνα και τις διεκδικήσεις τους μίλησε στο Ηχόραμα 100,8 ο Γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) Γιάννης Τσιούτρας.

Από το μπλόκο των αγροτών στον κόμβο του Ε65, ο κ. Τσιούτρας εμφανίστηκε τηλεφωνικά, την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη τονίζοντας τα παρακάτω:

Ερώτηση: Ο αγώνας μόλις άρχισε. Μιλήστε μας για τα όλα όσα συνέβησαν την πρώτη μέρα των κινητοποιήσεων και για τα νεότερα που υπάρχουν. Πως συνεχίζετε τον αγώνα;

Απάντηση: «Η διάθεση του κόσμου είναι μεγάλη και πιστεύουμε ότι είναι η απάντηση στα χθεσινά (την Τετάρτη) επεισόδια της βίας και της τρομοκρατίας γιατί αυτά πάνε χέρι-χέρι με την αντιλαϊκή πολιτική. Όταν δεν μπορείς να δώσεις λύση, χρησιμοποιείς όλα αυτά τα μέσα. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.

Κοινά είναι τα προβλήματα. Τις λύσεις περιμένουμε. Θα επιμείνουμε. Εμείς αυτό επιδιώκουμε. Γιατί βλέπουμε και την κυβέρνηση, από τη μία στιγμή στην άλλη, τώρα ανακάλυψε ότι έχουμε προβλήματα;

Ναι αλλά τα προβλήματα, όμως, τα δημιούργησε. Αυτή και διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις.

Εμείς περιμένουμε όλοι να μας πει συγκεκριμένα λόγια σε συγκεκριμένα ζητήματα που έχουμε θέσεις, όπως πότε θα γίνουν οι αποκαταστάσεις, πότε θα καλυφθούν στο 100% οι ζημιές που πάθαμε. Σε όλο το φάσμα των ζημιών που έχουμε. Από τα σπίτια, από καλλιέργειες, από πάγιο κεφάλαιο, στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, γενικότερα με ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Να γίνει το αρδευτικό που είναι κατεστραμμένο για ποτίσουμε το χωράφι, οι υποδομές που χρειάζονται γενικότερα. Με τη νέα ΚΑΠ και τη μείωση στο εισόδημα συνολικότερα στην εφαρμογή της. Είναι το κόστος, το αγροτικό πετρέλαιο.

Συνεπώς, αυτά είναι. Πάνω σε αυτά, θα απαντήσει;

Εμείς γι ΄ αυτό είμαστε εδώ. Είμαστε, σε επίπεδο Θεσσαλίας, σε εξέλιξη και τα άλλα τα μπλόκα.

Επόμενος στόχος για εμάς εδώ είναι να συντονιστούμε σε πανθεσσαλικό, σε πανελλαδικό επίπεδο που συνεδριάσαμε τον Δεκέμβρη και αποφασίσαμε να βγούμε αυτή την περίοδο οργανωμένα και συντεταγμένα.

Αλλά έχουμε ακόμα και υπομονή και θέληση και διάθεση και αυτό φαίνεται και από τη συμμετοχή του κόσμου.

Εδώ θα είμαστε να περιμένουμε τις απαντήσεις.

Ερώτηση: Και σίγουρα το θέμα είναι να κατανοήσει η πολιτεία και οι αρμόδιοι ότι τα ζητήματα που σας απασχολούν, όχι απλά οδηγούν σε αφανισμό έναν ολόκληρο κόσμο, τον αγροτικό, που είναι ο αιμοδότης της εθνικής οικονομίας, αλλά θα ερημώσουν τα χωριά, θα ερημώσει η ύπαιθρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Απάντηση: Αυτοί, αν θέλουνε, την ακρίβεια που έχουμε, τη δημιουργούνε. Γιατί από τη μία πλευρά να είμαστε «αιμοδότες» και μετά να έχεις υψηλό κόστος, χαμηλές τιμές και να φθάνεις και στην κατανάλωση πανάκριβα, αυτές οι πολιτικές τα δημιουργούν όλα αυτά.

Και αυτά πάνε χέρι-χέρι. Γιατί εδώ δεν μας αφήνουν να είμαστε με τα τρακτέρ μας πάνω στην Ε65; Εξυπηρετούν τα συμφέροντα ουσιαστικά αυτών που έχουν στα χέρια τους, με δικό μας κόπο και ιδρώτα και αίμα, τα διόδια.

Έτσι ακριβώς γίνεται και με αυτούς που έχουν στα χέρια τους, αυτή τη στιγμή, τα μέσα παραγωγής, τα εφόδια, οι βιομηχανίες που μας αγοράζουν πάμφθηνα, εκεί είναι.

Εμείς πρέπει να στραφούμε ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και σε αυτούς που έχουμε αντιπάλους που μας κλέβουν τον ιδρώτα.

Εκεί είναι που πρέπει να συνειδητοποιήσει και ο αγρότης ποιόν έχει πραγματικό αντίπαλο και όχι ο ένας με τον άλλο όπως πολλές φορές φθάνουμε μεταξύ μας να λέμε γιατί οι προκαταβολές δίνονται έτσι, γιατί οι ζημιές είναι αλλιώς, και θέλουν να μας διαχωρίσουν.

Εμείς καλούμε και τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους αφού, όπως είπατε και εσείς, κοινά είναι και τα προβλήματα γιατί ζούμε σε μια περιοχή όπου έτσι και αλλιώς το αγροτικό εισόδημα έχει να κάνει με τα γενικότερα εισοδήματα της περιοχής μας.

Τους καλούμε να έρχονται εδώ, να συζητάμε, να συναποφασίζουμε όπως κάνουμε και εμείς εδώ αφού τα προβλήματα είναι κοινά.

Ερώτηση: Και όλα τα προβλήματα, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, έχουν λάβει ακόμα δραματικές διαστάσεις. Υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι σε χωριά του Παλαμά που ζούνε μέσα στην υγρασία και όχι μόνο.

Απάντηση: Και σε άλλα χωριά. Εμείς έχουμε 30 χωριά που είναι στο κόκκινο στο Νομό μας. Αυτά, όμως, θα λυθούνε;

Και όχι να μοιράζει εκατομμύρια που λέει η κυβέρνηση. Εμείς αυτό ζητάμε. Την ικανοποίηση όλων των πληγέντων.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χρόνια Πολλά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας από τα παιδάκια των Κατηχητικών
Επόμενο άρθρο Όλγα Χρήστου (Γραμματέας Δικηγορικού Συλλόγου) στο Ηχόραμα 100,8: Αντιμετωπίζουμε άμεσα τον κίνδυνο της βίαιης εξόδου από το επάγγελμά μας