Ειδήσεις

Γιώργος Σακελλαρίου στο Ράδιο Ηχόραμα: Αν δεν υπάρξει βοήθεια κρατική, ο Δήμος Παλαμά θα σβήσει


Για τα όσα δύσκολα βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει ο πολύπαθος από τη θεομηνία Daniel Δήμος Παλαμά μίλησε ο δήμαρχος Παλαμά και εκ νέου υποψήφιος, στον δεύτερο επαναληπτικό γύρο της ερχόμενης Κυριακής, Γιώργος Σακελλαρίου, σε μια αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε, το μεσημέρι της Τετάρτης 11 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Δήμαρχε Καλησπέρα. Πως είστε; Πως σχολιάζετε το εκλογικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής;

Απάντηση: Πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά στον πρώτο γύρο, τηρουμένων των αναλογιών. Μην ξεχνάμε όλο αυτό που πέρασε ο Δήμος μας τις προηγούμενες μέρες. Αλλά αποδείχτηκε ότι κόσμος, μας έχει περιλάβει με εμπιστοσύνη και αγάπη και μας έδωσε ένα σημαντικό προβάδισμα για τη δεύτερη Κυριακή.

Ερώτηση: Πέντε εβδομάδες μετά την καταστροφική επέλαση του Daniel, πως είναι σήμερα η κατάσταση στην περιοχή; Πως προχωράει η καταγραφή των ζημιών; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες;

Απάντηση: Οι μεγαλύτερες ανάγκες, και θα πρέπει να δοθεί άμεσα λύση, είναι οι ανάγκες στέγασης.

Πλέον, μπαίνουμε στο χειμώνα, οι ανάγκες όλων αυτών των ανθρώπων είναι τεράστιες. Δεν έχει δοθεί ακόμα καμία λύση. Εξακολουθούμε να φιλοξενούμε κόσμο στα ξενοδοχεία, τις δομές. Και οι όμοροι Δήμοι, τους οποίους ευχαριστώ πολύ, και ο Δήμος Καρδίτσας και ο Δήμος Μουζακίου, προσφέρουν φιλοξενία σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας. Έχουν αναλάβει τα πάντα αυτοί αλλά υπάρχουν και κάποια περιθώρια. Στο Κλειστό Γυμναστήριο δεν είναι και ο καταλληλότερος χώρος. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει κάποιος προγραμματισμός για το τι θα γίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι, πέρα από αυτούς που φιλοξενούνται τώρα, φιλοξενούνται και σε σπίτια φίλων και συγγενών και αυτό δεν μπορεί να είναι εσαεί.

Όπως ξέρετε, δίνεται και η στεγαστική συνδρομή. Δυστυχώς, τα σπίτια δεν είναι πάρα πολλά στην περιοχή μας για να μπορούν να στεγάσουν όλο αυτό τον κόσμο.

Θα πρέπει να δοθεί, πάντως, άμεσα λύση για όλους αυτούς τους ανθρώπους που είναι στο Κλειστό Γυμναστήριο, στις δομές γενικότερα.

Ερώτηση: Δήμαρχε, ανακοινώσατε και μια σειρά από μέτρα ανακούφισης των πληγέντων. Μιλήστε μας γι ΄ αυτά τα μέτρα.

Απάντηση: Τα μέτρα που ζητάμε θα πρέπει να είναι κάθετα. Η αποτίμηση θα πρέπει να είναι στο 100% της ζημιάς. Ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πάρουν κάποια παραγωγή φέτος.

Το 90% των αγροτών, ενώ είναι σε περίοδο συγκομιδής, δεν θα μπορέσει να πουλήσει ούτε ένα κιλό βαμβάκι ή καλαμπόκι ή ό,τι άλλα προϊόντα καλλιεργούσαν.

Θα πρέπει η αρωγή της πολιτείας να είναι στο 100%. Δεν υπάρχει έκπτωση σε αυτό το πράγμα.

Πρέπει να το καταλάβουν από την κυβέρνηση ότι θα πρέπει άμεσα να δοθούν χρήματα.

Βλέποντας και στο μέλλον, τα χωράφια όλα αυτά είναι μπαζωμένα, είναι τεράστια τα προβλήματα. Πρέπει να δοθεί και εκεί κρατική χορήγηση για να μπορέσουν να επαναφέρουν τα χωράφια.

Και επειδή βλέπω ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και θεωρώ ότι αποκλείεται του χρόνου ή πάρα πολύ δύσκολα, τα χωράφια αυτά θα καλλιεργηθούν. Που σημαίνει ότι πάνε δύο χρονιές χαμένες για τους αγρότες.

Συν το ότι και το δίκτυο άρδευσης όλου του Δήμου είναι εντελώς κατεστραμμένο.

Δηλαδή, η κρατική χορήγηση θα πρέπει να είναι και προς τους αγρότες και προς το Δήμο γενναία.

Θα πρέπει να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι θα πρέπει να πέσουν πολλά εκατομμύρια.

Ο Παλαμάς είναι μια περιοχή η οποία έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Για να επανέλθει στην κανονικότητα θα πάρει χρόνια.

Τα χρήματα, όμως, που πρέπει να πέσουν είναι πολλά. Θα πρέπει να το αντιληφθούν όλοι. Αν δεν υπάρξει βοήθεια κρατική, εδώ ο Δήμος θα σβήσει.

Και δεν μιλάω μόνο για το Δήμο ως Δήμο. Εννοώ οι κάτοικοι.

Ερώτηση: Ειδικά για την αγροτική παραγωγή, τον πρωτογενή τομέα και τη στήριξη αγροτών και κτηνοτρόφων, ποια είναι τα μέτρα που ζητάτε από την πολιτεία και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο οποίο ήδη αποστείλατε σχετική επιστολή;

Απάντηση: Τα μέτρα αυτά που πήραμε αγγίζουν τα πέντε εκατομμύρια περίπου. Τα ουσιαστικά και αυτά τα οποία θα ελαφρύνουν είναι ότι δεν θα πληρώσει κανένας αγρότης τέλος άρδευσης και τέλος χρήσης του αγροτικού ρεύματος. Δεν θα πληρώσει ενοίκια για δυο χρόνια στα χωράφια τα δημοτικά και τα υπόλοιπα είναι μικρότερα μέτρα που αφορούν τα πάγια στη ΔΕΗ, το φόρο το δημοτικό προς τη ΔΕΗ, το τέλος που χρεώνουμε στη ΔΕΥΑ.

Είναι μέτρα τα οποία το πέντε τοις χιλίοις για τους επαγγελματίες, τα τραπεζοκαθίσματα, την κατάληψη των χώρων, τις ενοικιάσεις των δημοτικών καταστημάτων όπου για δύο χρόνια δεν θέλουμε ενοίκιο.

Είναι μέτρα τα οποία πραγματικά τα έχουμε πάρει για να δώσουμε και εμείς ένα χέρι βοηθείας σε όλους αυτούς τους κατοίκους μας.

Ερώτηση: Από εδώ και πέρα, στην επόμενη μέρα – και μην ξεχνάμε ότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών – τι μπορεί να γίνει για τη θωράκιση της περιοχής αλλά και για την ανοικοδόμηση του Παλαμά καθώς πληγεί ανεπανόρθωτα σε όλους τους τομείς και σε όλα τα επίπεδα;

Απάντηση: Η θωράκιση θα πρέπει να είναι άμεση και με μελέτη. Θα πρέπει τα αναχώματα των ποταμών, ξέρετε ότι υπάρχουν πολλοί ποταμοί που περνάνε από τα όρια του Δήμου μας. Όλοι έχουν πληγεί πάρα πολύ. Θα πρέπει να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των αναχωμάτων. Τουλάχιστον στα σημεία που «πονάνε» θα πρέπει να γίνουν με ζαρζανέτ. Δεν θα πρέπει να γίνουν απλώς με επιχωμάτωση.

Θα πρέπει, όμως, παράλληλα, να ελεγχθούν όλα τα αναχώματα. Δεν είναι εύκολα αυτά που λέω. Το ξέρω. Το καταλαβαίνω. Αλλά θα πρέπει να γίνουν.

Οι τόνοι του νερού που έπεσαν όλο αυτό το διάστημα με τον Daneil αλλά και με τον Elias έχει χαλαρώσει όλα τα χώματα από τα αναχώματα.

Θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή καταγραφή και αποκατάσταση όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Ερώτηση: Έχετε τονίσει την ανάγκη, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, να διατηρηθεί η ενότητα ώστε να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στο Δήμο Παλαμά. Τι θέλετε να πείτε στους πολίτες ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών; Ποιο μήνυμα θέλετε να τους στείλετε;

Απάντηση: Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όποιον και να εκλεγεί και να αναλάβει την επόμενη δημοτική αρχή. Αυτό είναι κατανοητό σε όλους.

Θα πρέπει οι πολίτες να επιλέξουν αυτόν που θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να διαχειριστεί όλη αυτή την τεράστια κρίση που υπάρχει.

Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουν μια σύγκριση ανάμεσα σε δύο άτομα. Τώρα αυτή τη στιγμή, όπως είναι η κατάσταση.

Ένα άτομο το οποίο αποδεδειγμένα είναι στο Δήμο τα 9 χρόνια και έχει αφιερώσει κόπους και όλη του τη ζωή στο να ανασυγκροτήσει το Δήμο Παλαμά και ένα άτομο το οποίο εκ των πραγμάτων δεν έχει καμία σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν έχει διοικήσει, δεν ήταν καν μέλος σε ένα Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να καταλάβει τι γίνεται. Είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ειδικά κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι θα πρέπει ο λαός του Παλαμά να επιλέξει ανάμεσα σε δυο άτομα και να μας δώσει το προβάδισμα και να μας δώσει την εντολή να είμαστε και η επόμενη Δημοτική Αρχή.

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Χαρδαλιάς για Αγοραστό: Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει την ευθύνη
Επόμενο άρθρο Απάντηση κα Τζανακούλη προς τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα