Ειδήσεις

Γιώργος Σουξές αποκλειστικά στο Ηχόραμα 100,8: Είμαι συναισθηματικός βλάξ και δεν θέλω να το χάσω


Είναι ο γλυκός ενωμοτάρχης από την τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες», είναι ο τρυφερός παπά-Γρηγόρης από «Το Ναυάγιο» που παρακολουθούμε φέτος στην τηλεόραση, είναι ο πρωταγωνιστής στο θεατρικό «Da», είναι ο άνθρωπος που έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 35 κινηματογραφικές ταινίες. Ο λόγος για τον καταξιωμένο και ιδιαίτερα αγαπητό ηθοποιό Γιώργο Σουξέ ο οποίος, επί ένα δεκαήμερο, βρέθηκε στην πόλη μας στο πλαίσιο του 39ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας όπου συμμετείχε στην Κριτική Επιτροπή. Με αυτή την αφορμή, ο Γιώργος Σουξές παραχώρησε, την Παρασκευή 22 Μαρτίου, μια αποκλειστική συνέντευξη στο Ηχόραμα 100,8 και στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» με τη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Ζωντανά από το στούντιο του Ηχόραμα 100,8, ο ηθοποιός Γιώργος Σουξές μίλησε για την επαγγελματική του πορεία και τους ρόλους που τον σημάδεψαν, για το «Ναυάγιο» όπου πρωταγωνιστεί φέτος και γιατί τον δυσκόλεψε ο ρόλος του παπά-Γρηγόρη που υποδύεται αλλά και για το από πού αντλεί δύναμη, τον ρομαντισμό που έχει ανάγκη στη ζωή του και την πίστη του στο Θεό, καταθέτοντας τις δικές του ανθρώπινες αλήθειες και ευαισθησίες.

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στο Ηχόραμα 100,8 έχει ως εξής:

Ερώτηση: Κύριε Σουξέ, βρίσκεστε στην Καρδίτσα στο πλαίσιο του 39ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, όπου συμμετέχετε στην Κριτική Επιτροπή. Ποιες είναι οι εντυπώσεις από την Καρδίτσα και τους ανθρώπους της αλλά και από το θεσμό; 

Απάντηση: Νομίζω ότι δεν έξω ξαναέρθει στην Καρδίτσα. Είναι η πρώτη φορά. Γνώρισα ανθρώπους πολύ ενδιαφέροντες, ζεστούς και πολύ δημιουργικούς και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά.

Ερώτηση: Μιλάμε για ερασιτεχνικό θέατρο, μιλάμε για ανθρώπους που έχουν μέσα τους άσβεστη τη φλόγα της δημιουργίας, κρατώντας μια ΄΄βαλίτσα’’ γεμάτη όνειρα. Εσείς ασχολείστε με το ερασιτεχνικό θέατρο και έχετε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα στη Σιάτιστα. Το δικό σας ξεκίνημα πως ήταν; Και πότε συνειδητοποιήσατε ότι αυτός είναι ο δρόμος ο οποίος θέλετε να ακολουθήσετε;

Απάντηση: Εγώ αυτό ήθελα από πολύ μικρός. Δεν ονειρεύτηκα κάτι άλλο. Απλά ονειρεύτηκα να γίνω ηθοποιός. Ξεκίνησα και εγώ ερασιτεχνικά και σιγά-σιγά μπήκα στον επαγγελματικό χώρο.

Ερώτηση: Ήταν δύσκολο αυτό το ξεκίνημα και όλη αυτή η πορεία που χαράχτηκε στη συνέχεια;

Απάντηση: Αυτό έχει να κάνει με όλα τα επαγγέλματα. Αν θέλεις να κάνεις τη δουλειά σου σωστά, είναι πάντα δύσκολος ο δρόμος.

Ερώτηση: Σημασία έχει η θέληση και αυτή τη φλόγα της δημιουργία και της έκφρασης να την κρατάμε αναμμένη;

Απάντηση: Ναι. Φυσικά.

Ερώτηση: Μεγάλη η επαγγελματική σας πορεία, πλούσιο το καλλιτεχνικό σας έργο. Ποιος ήταν, σε όλη αυτή τη διαδρομή, ο ρόλος εκείνος ο οποίος σας άφησε ένα χνάρι πιο βαθύ μέσα σας από τους υπόλοιπους, για τον οποιονδήποτε λόγο;

Απάντηση: Κοιτάξτε, τώρα έχω μεγαλώσει και λίγο και δεν τους θυμάμαι όλους. Αυτό που σίγουρα, όμως, δεν ξεχνάω ποτέ είναι ότι οποιονδήποτε ρόλο και να μου έδιναν, ακόμα και όταν ήμουν πολύ νέος, προσπαθούσα πάντα να τον αποδώσω όσο καλύτερα γινόταν γιατί είχα στο μυαλό μου ότι ηθοποιός είναι αυτός ο οποίος φθάνει μέχρι το τέλος σε μια διαδρομή. Όχι να κάνει μια επιτυχία και μετά να εξαφανιστεί.

Εγώ ήθελα να ζήσω σαν ηθοποιός και να πάρω σύνταξη ως ηθοποιός. Βέβαια, πήρα σύνταξη αλλά οι ηθοποιοί δεν σταματούν ποτέ να δουλεύουν. Δουλεύω ακόμη και ελπίζω να δουλεύω για πολλά χρόνια ακόμα.

Ερώτηση: Ερχόμαστε, λοιπόν, εκεί τώρα, στο σήμερα, στο τηλεοπτικό «Ναυάγιο», μια εξαιρετική σειρά στην οποία υποδύεστε τον παπά-Γρηγόρη. Είναι όντως ένας από τους δυσκολότερους ρόλους ο συγκεκριμένος, όπως έχετε δηλώσει. Και γιατί;

Απάντηση: Ναι. Με δυσκόλεψε πολύ γιατί από κειμένου, δηλαδή από το σενάριο, ο συγκεκριμένος ήρωας πιστεύει απόλυτα στο Θεό. Είναι βαθιά θρησκευόμενος. Όχι με την έννοια της θρησκοληψίας αλλά πιστεύει στο Θεό, πιστεύει στην αγάπη, στους ανθρώπους. Κάτι που το συναντάς πολύ δύσκολα.

Εγώ προσπαθούσα να επαναφέρω μνήμες από ανθρώπους που έχω συναντήσει και δεν μπορούσα να επαναφέρω ούτως ώστε να ταυτιστώ μαζί τους ή να αντιγράψω πράγματα για να τα χρησιμοποιήσω και με δυσκόλεψε πολύ.

Γιατί αυτό που έπρεπε να βγαίνει στην οθόνη είναι το ότι πραγματικά αυτός πιστεύει. Ότι φοβάται το Θεό αν κάνει κάποιο αδίκημα.

Πρέπει να μεταδίδει αγάπη. Και αυτό τώρα, πως μεταδίδεις αγάπη μέσα από το γυαλί της τηλεόρασης;

Ερώτηση: Και από τα τηλεοπτικά λημέρια, πάμε τώρα να μεταφερθούμε στα θεατρικά δρώμενα και το συγκινητικό και γεμάτο μηνύματα «Da», με πρωταγωνιστή τον Γρηγόρη Βαλτινό. Μιλήστε μας γι ΄ αυτή την παράσταση. Αυτό ήταν ένα ακόμη εσωτερικό σκάψιμο;.

Απάντηση: Ναι. Είναι ένας άλλος δύσκολος ρόλος. Γιατί ο ρόλος που υποδύομαι αφορά έναν άνθρωπο ο οποίος είναι σκληρός αλλά ταυτόχρονα απόλυτα ειλικρινής.

Δηλαδή, λέει τα πράγματα όπως είναι και αυτό τον φέρνει σε συγκρούσεις με τους γύρω του.

Ξέρουμε όλοι ότι δεν μας αρέσει να ακούμε τις αλήθειες κατά πρόσωπο. Αυτός, όμως, το κάνει και βοηθάει τον νεαρό ήρωα του έργου να βρει τον δρόμο του.

Ερώτηση: Στο «Da» ο συγγραφέας υπογραμμίζει την ανεκτίμητη αγάπη των γονιών μέσα από τη σχέση θετού πατέρα και γιου. Πως είναι η δική σας σχέση με το γιο σας;

Απάντηση: Προσπαθώ να είναι εξαιρετική. Προσπαθώ κάθε μέρα να είναι εξαιρετική. Του λέω ΄΄σ ΄ αγαπώ΄΄, του γράφω ΄΄σ ΄ αγαπώ΄΄.

Το μήνυμα του συγκεκριμένου έργου στο τέλος είναι ότι οι γονείς δεν χρειάζεται να είναι τέλειοι, αρκεί να σε αγαπάνε.

Είναι πολύ σημαντικό να σε αγαπάνε οι γονείς σου για να βγεις στην κοινωνία.

Ερώτηση: Πάμε τώρα να ΄΄ακουμπήσουμε΄΄ και σε μια άλλη πτυχή σας. Γράφετε και θεατρικά έργα για παιδιά. Αυτό αποτελεί μια εσωτερική ανάγκη; Πως προέκυψε;

Απάντηση: Γράφω για παιδιά γιατί εμπεριέχει περισσότερα χρώματα και επίσης μπορείς να γράφεις ό,τι θέλεις, να μαλώνεις το δήμαρχο ο οποίος μπορεί να είναι ένας χιμπατζής και δεν τα κάνει καλά τα πράγματα.

Ενώ στην πραγματική ζωή αν τα γράψεις μπορεί να σου κάνει κάποιος καμία μήνυση.

Και μετά να τον βάζεις στο έργο να μαζεύει τις μπανανόφλουδες που πέταγε, ας πούμε.

Έχει μια ελευθερία να γράφεις για τα παιδιά.

Ερώτηση: Είναι και ένα ΄΄χαμόγελο΄΄, μια ΄΄κρυφή ματιά΄΄ προς την αθωότητα, προς το παιδί που όλοι κρύβουμε μέσα μας.

Απάντηση: Ναι. Έχεις απόλυτη ελευθερία να ΄΄παίζεις΄΄.

Ερώτηση: Πρέπει να το ανασύρουμε καμιά φορά και αυτό το μικρό παιδί που κρύβουμε μέσα μας. Συμφωνείτε;

Απάντηση: Είναι απαραίτητο.

Ερώτηση: Στη συνέντευξη τύπου που παραχωρήσατε όλα τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής του 39ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας, σημειώσατε ότι θα ψάξετε να διακρίνετε τους πιο ρομαντικούς ερασιτέχνες. Αυτός ο ρομαντισμός και αυτές οι ευαισθησίες, σας χαρακτηρίζουν και ως άνθρωπο; Και, αλήθεια, υπάρχει χώρος στη σημερινή εποχή της επιφάνειας και του εφήμερου, για ρομαντισμό και ευαισθησία;

Απάντηση: Όχι. Ο κόσμος είναι πολύ σκληρός.

Εγώ, ευτυχώς, είμαι συναισθηματικός βλάξ και δεν θέλω να το χάσω γιατί θα χάσω μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου.

Θέλω να σκέφτομαι έτσι, να πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ότι οι άνθρωποι θα γίνουν καλύτεροι, ότι δεν θα υπάρχουν πόλεμοι, ενώ γνωρίζω ταυτόχρονα ότι όλα αυτά δεν θα γίνουν.

Ερώτηση: Πρέπει να χτίζουμε οχυρά οι άνθρωποι, να έχουμε τις λεγόμενες εσωτερικές μας αντιστάσεις. Έτσι δεν είναι;

Απάντηση: Έτσι ακριβώς.

Ερώτηση: Εσείς από πού αλλού αντλείτε δύναμη και ΄΄φως΄΄;

Απάντηση: Αντλώ δύναμη από τον ήλιο κάθε πρωί. Δηλαδή, κάθε μέρα που ξημερώνει λέω ΄΄Α, ωραία είναι. Ζω ακόμη΄΄.

Από το Θεό. Γιατί εγώ πιστεύω στο Θεό. Δεν πιστεύω θρησκόληπτα αλλά ναι, πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος Θεός.

Αν και έχω μιλήσει με αστρονόμους και μου είπαν ότι δεν υπάρχει Θεός, εγώ, με το δικό μου το μυαλό, πιστεύω ότι υπάρχει Θεός.

Από τη φύση γιατί, μέσα από τη φύση μπορείς να πάρεις και παραδείγματα αλλά και λύσεις στα προβλήματά σου.

Από τον γιο μου που τον βλέπω να μεγαλώνει και χαίρομαι που είναι δυναμικός και προχωράει στη ζωή του.

Από αυτά.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποια είναι τα επόμενα άμεσα επαγγελματικά σας σχέδια;

Απάντηση: Σε ό,τι αφορά στο «Ναυάγιο» θα τελειώσουν τα γυρίσματα τον Μάϊο, οπότε στα μέσα Ιουνίου θα ολοκληρωθεί και η σειρά.

Ελπίζω να είμαι σε κάποια άλλη σειρά του χρόνου. Ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις.

Ξέρω ότι θα είμαι στο θέατρο του χρόνου αλλά δεν μπορώ να σας πω, αυτή τη στιγμή, το έργο που έχω συμφωνήσει.

Αλλά προς το παρόν θα συνεχίσουμε τις παραστάσεις στο θέατρο «Ιλίσια». Επιστρέφοντας τώρα στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη, με το Γρηγόρη Βαλτινό, με το έργο«Da». Από 5 Απριλίου και μέχρι πριν το Πάσχα.

Είμαι μια εξαιρετική παράσταση. Μιλάει για τη σχέση των γονιών με τα παιδιά, των παιδιών με τους γονείς.

Κάτι που όλοι το έχουμε περάσει γιατί υπήρξαμε παιδιά και οι περισσότεροι έχουμε παιδιά.

Είναι και πολύ διασκεδαστική παράσταση αλλά ταυτόχρονα είναι μια πολύ συγκινητική παράσταση.

Ερώτηση: Κύριε Σουξέ σας ευχαριστούμε θερμά γι ΄ αυτή τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε να είστε πάντα καλά και δημιουργικός.

Απάντηση: Ευχαριστώ παρά πολύ. Ελπίζω να μπορέσετε να έρθετε κάτω να δείτε την παράσταση. Είστε καλεσμένοι. Και εύχομαι Καλή Σαρακοστή.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Συνάντηση του Γιώργου Κωτσού με τον πρέσβη του Μπανγκλαντές
Επόμενο άρθρο Αίτημα για ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης