Ειδήσεις

Γιώργος Στεργιούλης: Οραματίζομαι μια Καρδίτσα ως πρότυπο ανάπτυξης


Για τους στόχους και το όραμά του για την Καρδίτσα, όπως επίσης και για το επιχειρείν, μίλησε ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Καρδίτσας, με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών», Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας, Γιώργος Στεργιούλης, μιλώντας, το μεσημέρι της Τρίτης 3 Οκτωβρίου, στο Ράδιο Ηχόραμα, στην εκπομπή «Μεσημεριανό Μαγκαζίνο» και στη Βάσω Μπαλαμπάνη.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Ερώτηση: Κύριε Στεργιούλη, ποιοι λόγοι σας ώθησαν ώστε να είστε υποψήφιος με τον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών»; Ποιοι είναι οι στόχοι σας;

Απάντηση: Με την Περιφέρεια και τον κ. Αγοραστό συνεργαστήκαμε την περίοδο του Ιανού, σε μια δύσκολη συγκυρία, και εκεί πέρα αποδείξαμε και ως πρόσωπα αλλά και ως Επιμελητήριο, ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και να βάλουμε πλάτη για το όφελος των πολιτών, να πάμε μπροστά τον τόπο μας. Σε όλη αυτή τη διαδικασία ενώσαμε και τους φορείς όλους. Ενώσαμε την Περιφέρεια, ενώσαμε τον Δήμο, το Επιμελητήριο, ο Εμπορικός Σύλλογος.

Μετά από αυτά, βάλαμε και κάποιους στόχους. Έγινε η πρόταση από τον κ. Αγοραστό. Τη δέχτηκα. Γιατί αγαπώ την πόλη μου. Θέλω να δουλέψω σκληρά για την πόλη.

Με τα νέα δεδομένα που μας έχει επιβάλει η φύση, μας οδηγεί να κάνουμε νέα έργα. Να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Θα διεκδικήσουμε έργα ανάπτυξης και έργα τα οποία είναι σημαντικά για τον πολίτη.

Ερώτηση: Τι οραματίζεστε για την Καρδίτσα; Τι θα θέλατε να δείτε να αλλάζει;

Απάντηση: Οραματίζομαι μια Καρδίτσα ως πρότυπο ανάπτυξης. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, δεν είμαστε στις πρώτες θέσεις. Μάλλον είμαστε τελευταίοι, αν όχι προτελευταίοι.

Ως πρότυπο ανάπτυξης επιχειρηματικής, πολιτιστικής και κοινωνικής. Θέλω να βλέπω τους πολίτες του Νομού να είναι περήφανοι για τον τόπο μας. Γιατί, αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια κατήφεια, έχουν γίνει και αυτά τα δυσάρεστα γεγονότα.

Θα ήθελα κάποια στιγμή να δω τους νέους να επιστρέφουν πίσω στην Καρδίτσα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα,  που έχει ενδεχομένως ξεκινήσει ήδη και το είδαμε από το δημογραφικό, είναι ότι οι νέοι φεύγουν από την Καρδίτσα, πάνε να σπουδάσουν και δεν επιστρέφουν πίσω.

Θα ήθελα να συμβάλω, να βάλω ένα λιθαράκι ούτως ώστε να επιστρέψουν πίσω οι νέοι, να δημιουργήσουν οικογένειες, να δημιουργήσουν επιχειρήσεις. Έτσι αναπτύσσεται ο τόπος. Από τους ίδιους τους ανθρώπους.

Ερώτηση: Ο Ιανός και τώρα ο Danielέχουν πλήξει ανεπανόρθωτα τον επιχειρηματικό κόσμο της Καρδίτσας, ενώ η οικονομική και ενεργειακή κρίση κάνουν την κατάσταση ακόμα δυσκολότερη. Ποιες είναι οι κινήσεις και οι διεκδικήσεις του Επιμελητηρίου Καρδίτσας στην κατεύθυνση στήριξης των επιχειρηματιών; Κατά την άποψή σας, τι θα πρέπει να γίνει;

Απάντηση: Ως Επιμελητήριο, και μετά τον Ιανό και μετά από την τελευταία πλημμύρα, τον Daniel, έχουμε στείλει στο Υπουργείο και στην κυβέρνηση υπόμνημα.

Επιγραμματικά θα ήθελα να αναφέρω ότι εμείς σας Επιμελητήριο, ζητάμε την άμεση καταγραφή των ζημιών και την αποζημίωση αυτών στο 100%, την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων και όσοι μπορούν να μπουν σε ρυθμίσεις, να μπουν σε 240 δόσεις, τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων στην τιμή που αγοράζονται από τα funds, απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος, φοροαπαλλαγή κερδών για τρία χρόνια.

Τα λεφτά θα μείνουν στην κοινωνία μας, θα μείνουν στην Καρδίτσα. Πάλι εδώ πέρα για να τα επενδύσουμε.

Επίσης, αναστολή σφράγισης επιταγών για έξι μήνες, αναστολή δανείων και πλειστηριασμών.

Αυτά είναι κάποια από τα λίγα πράγματα τα οποία ζητήσαμε ως Επιμελητήριο από την κυβέρνηση.

Τώρα, τι θα γίνει; Το παλεύουμε ακόμα.

Θα πρέπει, όμως, να γίνουν μελέτες και υποδομές ώστε να σταματήσουμε πλέον να ζητάμε τέτοια πράγματα από την κυβέρνηση.

Θα πρέπει να ζητάμε πράγματα ουσίας και πράγματα ανάπτυξης για τον τόπο μας.

Όταν μπει ένα τέλος στο ΄΄Βρέχει, φοβάμαι μην πλημμυρίσω΄΄, τότε θα έχουμε όλοι πιο καθαρά μυαλά ούτως ώστε να δημιουργήσουμε ανάπτυξη. Όλοι το θέλουμε αυτό.

Ερώτηση: Ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος αποτελεί τον κύριο «αιμοδότη» της ίδιας της τοπικής οικονομίας. Πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμα καλύτερα αυτή η τόνωση της τοπικής οικονομίας, η εξωστρέφεια, η προβολή του Νομού μας και των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων, η ανάδειξη των τοπικών επιχειρήσεων και των τοπικών προϊόντων; Ποιες είναι οι σκέψεις και οι προτάσεις σας;

Απάντηση: Καταρχάς, η Καρδίτσα σε λίγο καιρό θα συνδεθεί με σχεδόν όλους τους οδικούς άξονες. Είτε προς Αθήνα είτε προς Θεσσαλονίκη. Θα έχουμε ενδεχομένως τους καλύτερους αυτοκινητόδρομους, με μεγάλη ασφάλεια και με λιγότερα έξοδα να μεταφέρονται τα προϊόντα μας.

Αυτό, τη στιγμή που είμαστε στην καρδιά της Ελλάδας, είναι ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Έχουμε μια γη η οποία μπορεί να παράγει τα πάντα. Έχουμε προϊόντα τα οποία, συγκριτικά με άλλες περιοχές, είναι ανώτερα ποιοτικά.

Αυτό που μας υπολείπεται, είναι κάτι απλό. Να δημιουργήσουμε μεταποίηση των δικών μας προϊόντων.

Ένα παράδειγμα. Είμαστε ο μεγαλύτερος Νομός σε παραγωγή βαμβακιού. Στηριζόμαστε στον αγρότη. Ο αγρότης στηρίζει την τοπική οικονομία και όλοι πρέπει να σκύψουμε πάνω στη στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Στο βαμβάκι, για παράδειγμα, δεν υπάρχει κλωστήριο στην Καρδίτσα. Φεύγουν τα βαμβάκια, πάνε στην Τουρκία και ξαναγυρνάνε υφάσματα στην Ελλάδα.

Δηλαδή, νομίζω ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον τόπο μας και τη μεταποίηση προϊόντων όπως και την τυποποίηση των προϊόντων.

Είμαστε ένας Νομό ο οποίος έχει ΒΙ.ΠΕ. αλλά ουσιαστικά ΒΙ.ΠΕ. δεν έχουμε. Θα πρέπει να δούμε σοβαρά πως μπορεί να αλλάξει αυτό.

Ήδη, το Επιμελητήριο είναι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τη ΒΙ.ΠΕ., να ενεργοποιηθεί.

Επίσης, να μπορέσουμε να διορθώσουμε αυτό το μεγάλο λάθος που έγινε τα προηγούμενα χρόνια με τις χρήσεις γης. Υπάρχουν πάρα πολλοί επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν χώρο, θέλουν να αναπτύξουν τις επιχειρήσεις τους αλλά δεν μπορούν ούτε να αναπτυχθούν ούτε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις λόγω των χρήσεων γης.

Ένα μεγάλο έργο το οποίο πήραμε στις πλάτες μας ως Επιμελητήριο είναι η τροποποίηση του ΣΧΟΑΠ Κάμπου. Στο Καρδίτσα-Δέλτα καμία επιχείρηση δεν μπορούσε να αδειοδοτηθεί. Αυτή τη στιγμή, έχει λυθεί και προχωράμε ουσιαστικά σε άλλες δυο περιοχές.

Είναι στις σκέψεις μας και θεωρώ ότι, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια αλλά και με τον Δήμο, κυρίως με τον Δήμο που είναι οι υπηρεσίες του, να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε και εκείνους τους ΣΧΟΑΠ.

Ερώτηση: Μέσα από ποια άλλα έργα ή παρεμβάσεις θα μπορούσε να επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη για το Νομό μας;

Απάντηση: Η ανάπτυξη του Νομού είναι ένα σύνθετο πράγμα. Απαιτεί συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς. Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήριο, Εμπορικούς Συλλόγους, τη Συνεταιριστική Τράπεζα που είναι ένα δυνατό εργαλείο για την Καρδίτσα.

Δεν μπορεί ένας κλάδος να φέρει την ανάπτυξη στην Καρδίτσα. Θα πρέπει όλοι οι κλάδοι μαζί να αρχίσουν να ανεβαίνουν.

Δεν μπορεί να είναι ως φορέας ανάπτυξης ο τουρισμός. Ο τουρισμός είναι εξαιρετικά καλός, όπως είπαμε και πριν, αλλά είμαστε αγροτική περιοχή.

Ο πρωτογενής τομέας θα δώσει την ώθηση και στους άλλους τομείς. Και στον δευτερογενή και στον τριτογενή τομέα παραγωγής.

Ο τουρισμός είναι ένα εργαλείο ανάπτυξης με αρκετό ανταγωνισμό.

Μην ξεχνάμε έχουμε δίπλα τα Τρίκαλα, έχουμε τα παράλια, έχουμε τα Μετέωρα, που είναι πιο ξακουστά. Έχουν δουλέψει καλύτερα τον τουρισμό εκεί.

Πρέπει στον τουρισμό στην Καρδίτσα να δείξουμε τα στολίδια που έχουμε. Τις Λίμνες μας, να ακολουθήσουμε τους leader της αγοράς, που έχουμε εξαιρετικούς επιχειρηματίες και στον τομέα της εστίασης και στον ξενοδοχειακό κάδο οι οποίοι τραβάνε μπροστά.

Θα πρέπει όλοι οι υπόλοιποι να γαντζωθούμε πάνω τους και να τραβήξουμε και εμείς μπροστά και να μπορέσουμε να τους ξεπεράσουμε, να πούμε μπράβο σε αυτούς που θα μπορέσουν.

Επίσης, έχουμε ένα τρομερά πολύ καλό πολιτισμό. Είμαστε ο μοναδικός Νομός που έχουμε Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων. Δεν έχω να πω κάτι άλλο πάνω σε αυτό.

Τα τοπικά προϊόντα μας. Έχουμε λουκάνικο, έχουμε τραχανά, έχουμε τσίπουρο. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να είναι και τοπικά αναπτυξιακά αλλά μπορούν  να γίνουν και εξαγώγιμα προϊόντα.

Ερώτηση: Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους πολίτες. Για ποιο λόγο, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στο συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού «Συμμαχία υπέρ των πολιτών» και σε εσάς προσωπικά;

Απάντηση: Έχω γεννηθεί, έχω μεγαλώσει στην Καρδίτσα. Έχω ασχοληθεί με το Επιμελητήριο εδώ και αρκετά χρόνια. Έχω δει τις παθογένειες του τόπου. Έχω διάθεση για να δουλέψω σκληρά. Μαζί με τους συμπολίτες. Για τους συμπολίτες μου.

Ζητώ την ψήφο τους ως ένας νέος άνθρωπος, ενδεχομένως ο πιο νέος στον συνδυασμό του Κώστα Αγοραστού.

Έχω όνειρα για την Καρδίτσα. Και διάθεση για δουλειά. Δουλειά για να πάμε μπροστά.

 

Προηγούμενο άρθρο Παρεμβάσεις σωματείων της Καρδίτσας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών
Επόμενο άρθρο Ευρωπαϊκή βοήθεια προς τους πληγέντες