Ειδήσεις

Παρεμβάσεις σωματείων της Καρδίτσας για τα προβλήματα των πλημμυροπαθών


Σωματεία και σύλλογοι της Καρδίτσας, πραγματοποίησαν μια σειρά παρεμβάσεις για να αναδειχτούν τα οξυμένα προβλήματα των πλημμυροπαθών της Καρδίτσας.

Μαχητική παράσταση διαμαρτυρίας από εργατικά σωματεία, αγροτικούς συλλόγους και κατοίκους από τα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, έγινε την Τρίτη 3 Οκτώβρη  στο δημαρχείο Παλαμά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά.

Απαίτησαν να δικαιωθούν τα αιτήματά τους για την επιβίωση του λαού, για αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών για όλους τους πληγέντες, για στέγαση σε όσους έμειναν χωρίς σπίτια, για αποκατάσταση της περιοχής. Κατήγγειλαν τις εγκληματικές ευθύνες κυβέρνησης, δήμου και Περιφέρειας για την κατάσταση που εξακολουθεί να υπάρχει και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να σωπάσουν, ότι θα συνεχίσουν τον συντονισμένο αγώνα.

Τα αιτήματα, που έχουν επείγοντα χαρακτήρα προκειμένου οι πληγέντες να μπορέσουν να ορθοποδήσουν και να μείνουν στον τόπο τους, και τα οποία καταλήχθηκαν στο μεγάλο πανκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής, κατατέθηκαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

— Να παρθούν άμεσα μέτρα υποδομών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φαγητό, πόσιμο νερό, χημικές τουαλέτες για τους πληγέντες, να αποκατασταθούν οι υποδομές σε ρεύμα και νερό.

— Να βρεθούν χώροι υποδοχής με όλες τις απαραίτητες υποδομές για τους ανθρώπους που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους, να μοιραστούν κρεβάτια και στρώματα.

— Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, αγροτικό κεφάλαιο, καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή, το σύνολο των πληγέντων αγροτών και ΕΒΕ.

— Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει «πάγωμα» των χρεών σε κράτος – τράπεζες – εκκαθαριστές, χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες, για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

— Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή λειτουργία νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, ιδιαίτερα στον Παλαμά. Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης, να γίνει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

— Ειδική μέριμνα και μοριοδότηση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις περιοχές που επλήγησαν. Επίσης, να προβλεφθεί επίδομα ή δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες για τα παιδιά των πληγέντων που σπουδάζουν.

Σε παρέμβασή του ο Αρης Πολυγένης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Παλαμά, μετέφερε τα αιτήματα των κατοίκων και στηλίτευσε τη στάση δήμου και Περιφέρειας, που δεν έκαναν τίποτα για τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για την ανύπαρκτη αντιπλημμυρική προστασία. Ο δήμαρχος Γ. Σακελλαρίου (στηρίχτηκε από ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ) ισχυρίστηκε ότι είχαν γίνει έργα από την προηγούμενη πλημμύρα του «Ιανού», αλλά επιχείρησε να ρίξει το «μπαλάκι» στην Περιφέρεια.

Κάτω από την πίεση και την επιμονή των συγκεντρωμένων, το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα των φορέων με τις διεκδικήσεις τους για άμεσα μέτρα ανακούφισης. Οι φορείς και οι κάτοικοι δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές παρεμβάσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

Στη συνέχεια τα ξημερώματα  της Τετάρτης 4 Οκτώβρη γιγαντοπανό στην Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας κρέμασαν το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καρδίτσας και το Συνδικάτο Οικοδομών Ν. Καρδίτσας.

«Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας» αναγράφεται στο πανό.

Στόχος της συμβολικής αυτής κίνησης ήταν να αναδειχτούν οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής για τις μεγάλες ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση του νομού.

«Τώρα έργα αντιπλημμυρικά, να μη μας πνίξουν πάλι τα νερά» φώναξαν τα μέλη των σωματείων.

Ταυτόχρονα έκαναν ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης των πληγέντων, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

 

Προηγούμενο άρθρο Πρόγραμμα Δημοτικού Κινηματοθέατρου Καρδίτσας
Επόμενο άρθρο Γιώργος Στεργιούλης: Οραματίζομαι μια Καρδίτσα ως πρότυπο ανάπτυξης