Ειδήσεις

H Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Καρδίτσας για τις ΑΠΕ


Δεν θα διαφωνήσουμε με την παρέμβαση υπέρ των αρνητικών γνωμοδοτήσεων για τις ΑΕΠΟ των συγκεκριμένων έργων, όμως δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι αυτό θα αποτρέψει τις κατασκευές των αιολικών κλπ ΑΠΕ που επιλέγουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι – άλλωστε μιλάμε για γνωμοδοτήσεις και όχι για αποφάσεις, που θα ακυρώσουν την κατασκευή των έργων.

Θεωρούμε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο και σε κάθε περίπτωση είναι υπέρ των εταιρειών παραγωγής ΑΠΕ παραβλέποντας  και αδιαφορώντας για την καταστροφή του περιβάλλοντος ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές που αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις οριοθέτησαν. Οι πρόσφατες αλλαγές στην περιβαλλοντική νομοθεσία δείχνουν ότι όλος ο φυσικός πλούτος ρίχνεται ως βορά στους μεγάλους ομίλους της ενέργειας, ενώ τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν πανάκριβα την ενέργεια και χιλιάδες άνθρωποι την στερούνται και δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες επιβίωσης, παρ’ όλο που ζούμε σε εποχές που η επιστήμη και η τεχνολογία πετυχαίνουν ‘’θαύματα’’

Σε κάθε περίπτωση οι όποιες θετικές αποφάσεις οργάνων υπάρχουν που πιθανόν φαίνεται να βάζουν κάποια εμπόδια στη δράση των μεγάλων ομίλων, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν οι κινητοποιήσεις του λαού, ο αγώνας με τους φορείς και τα σωματεία του, και αυτός ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα, σε βάρος του περιβάλλοντος, μαζί με τις πολιτικές που νομοθετούν αυτό το πλαίσιο. Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει και αυτές τις ελάχιστεςυπέρ του αποφάσεις για την άνοδο των αγωνιστικών διαθέσεων ώστε να γίνει πράξη η ανατροπή της πολιτικής υπέρ των εταιρειών ΑΠΕ.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο περιβαλλοντικό. Είναι κυρίως πολιτικό και έχει να κάνει με την παράδοση της ενέργειας και άλλων κοινωνικών αγαθών στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το μεγάλο ‘’σκάνδαλο’’!

Γι’αυτό θεωρούμε πως πέρα από την απόρριψη της κατασκευής ανεμογεννητριών στα Άγραφα,  το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να αρνηθεί και την παράδοση της ενέργειας στους ιδιώτες.

Πιστεύουμε ότι το σημαντικότερο είναι η οργανωμένη μαζική διαμαρτυρία από τους κατοίκους του Δήμου μας και των γύρω Δήμων για να μη μείνει στα χαρτιά η όποια διαφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου, με τα αιολικά στην περιοχή μας. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε τους Καρδιτσιώτες να κινητοποιηθούν.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι Β. Κρανιάς, Ε. Γάζος, Π. Μπούτα

Προηγούμενο άρθρο Το πρόγραμμα ελέγχων ανίχνευσης κορωνοιού για την Τετάρτη 8/6
Επόμενο άρθρο Με επιτυχία η μουσικοχορευτική εκδήλωση Καλλιχόρεια 2022