Ειδήσεις

Η ακολουθία του Εσπερινού στο Ιερό Παρεκκλήσιο Προφήτου Ηλιού άλσους Χιλίων Δένδρων


Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτην Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023, παραμονή της εορτής του αγίου και ενδόξου προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού στο Ιερό Παρεκκλήσιο Προφήτου Ηλιού του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης (άλσος Χιλίων Δένδρων).

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι ο λαοφιλής και ένδοξος προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης, είναι μια δυναμική και σπουδαία προσωπικότητα με ιδιαίτερα χαρίσματα.

Ως Προφήτης ήταν απεσταλμένος του Θεού, ομιλούσε εξ ονόματός Του και ευρισκόμενος μέσα σε θεοπτεία, απεκάλυπτε τον λόγο του Θεού στους ανθρώπους. Αμέσως μετά την εκδίωξη των πρωτοπλάστων από τον Παράδεισο της τρυφής, εξαιτίας της παρακοής τους στο θέλημα του Θεού και της απώλειας της χάριτος και της θεοκοινωνίας, ο Θεός επιβεβαιώνει, ότι θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εν χρόνω, ώστε πάλι να δοθεί η δυνατότητα της σωτηρίας στο ανθρώπινο γένος. Εξαπέστειλε Προφήτες για να καλέσει τον λαό σε μετάνοια και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της εν Χριστώ σωτηρίας. Οι Προφήτες εκλήθηκαν από τον Θεό, για να επαναφέρουν στην τάξη τους άρχοντες και τον λαό της εποχής τους, έξαγγέλοντας ότι μιλούν εξ ονόματος του Θεού, αρχίζοντας τον λόγο τους με τη φράση : “Τάδε λέγει Κύριος”.

Ο Προφήτης Ηλίας παρουσιάστηκε στον βασιλιά Αχαάβ, που είχε απομακρυνθεί από την πίστη του αληθινού Θεού και για να τον συνετίσει του είπε: “Ζει Κύριος ο Θεός”. Για να αποδείξει την δύναμη του αληθινού Θεού, προκάλεσε ανομβρία που διήρκεσε 3 1/2 χρόνια και με παρότρυνση του Θεού, αυτό το χρονικό διάστημα κρυβόταν, για να αποφύγει την τιμωρία, για την αστοργία που επέδειξε. Ο Θεός έστελνε ένα κόρακα, που είναι ένα άστοργο πουλί, για να του φέρνει φαγητό, ώστε να τον διδάξει, ότι ήταν άδικη η αστοργία που επέδειξε. Αυτό όμως δείχνει επίσης, ότι ο Θεός έχει την δύναμη να μετασκευάσει τα πάντα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε όλα να υπηρετούν τον άνθρωπο και να είναι στην εξουσία του, αρκεί να βιώνει την παρουσία του Θεού στη ζωή του και να έχει τη χάρη Του.

Με την προσευχή του προφήτη Ηλία, ο Θεός άνοιξε ξανά τους ουρανούς και έβρεξε ,ώστε η γη να ξαναβλαστήσει και να καρποφορήσει και αυτό το γεγονός μας διδάσκει, ότι ο Θεός ακούει τις προσευχές των δικαίων ανθρώπων και μας αφυπνίζει πνευματικά.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι όπως τότε έτσι και σήμερα, πολλές φορές αλλοιώνουμε την πίστη μας, επιβαρύνουμε τη συνείδησή μας με άσχημες σκέψεις και πράξεις, δημιουργούμε ατελέσφορες καταστάσεις στη ζωή μας και γινόμαστε μισόθεοι και μισάνθρωποι, γιατί έχει εκλείψει από την ψυχή μας η ζωντανή πίστη στον Ιησού Χριστό. Ο προφήτης Ηλίας, που ανελήφθη στους ουρανούς και θα έρθει να μας προετοιμάσει για την Δευτέρα Παρουσία του Χριστού, μας διδάσκει την μετάνοια και την επιστροφή στην όντως ζωή, που μας χαρίζει ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

 

Προηγούμενο άρθρο Kαλοκαιρινός χορός του Λαογραφικού, Αρχαιολογικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Οξυάς και ετήσια Γενική Συνέλευση
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας