Ειδήσεις

Η απάντηση στην ερώτηση της Ελληνικής Λύσης για την ανάγκη στήριξης της αλιείας στη Θεσσαλία


 Κύριε Υπουργέ, Σύμφωνα με ενημέρωση ψαράδων του Βόλου και των παραλιακών περιοχών της Λάρισας, έντονα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που κατέστρεψαν τον θεσσαλικό κάμπο. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι στα αζήτητα παραμένουν τα ψάρια τους στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλίας, καθώς οι καταναλωτές τα αποφεύγουν, φοβούμενοι ότι είναι μολυσμένα από νερά των πλημμύρων, τα οποία κατέληξαν τόσο στον Παγασητικό κόλπο όσο και στα παράλια της Λάρισας. Θεωρούν οι ως άνω ότι υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση των καταναλωτών, αφού η αλιεία έχει απαγορευτεί στον Παγασητικό και ψαρεύουν πλέον στα ανοιχτά του Αιγαίου πελάγους, γεγονός που σημαίνει ότι τα ψάρια τους είναι υγιεινά και ολόφρεσκα. Η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί, αναγκάζει τους ιχθυοπώλες να πουλούν κάτω από το κόστος, οδηγώντας τον κλάδο τους σε απελπιστική οικονομική κατάσταση. Ζητούν οι ως άνω να υπάρξει παρέμβαση από την Πολιτεία για να στηριχτεί το επάγγελμά τους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να στηριχτεί η αλιεία στις παραλιακές περιοχές της Θεσσαλίας μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή;

 

Η απάντηση του Υφυπουργού Οικονομίας Αθ. Πετραλιά

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ.πρωτ. 1282/23.10.2023 Ερώτησης, που κατέθεσε ο ανωτέρω Βουλευτής, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων υπέβαλε, με το αριθ. 1385/303366/11-10-2023 έγγραφό του, αίτημα ενίσχυσης του τακτικού του προϋπολογισμού με πιστώσεις ύψους 1.489.000€ για την καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της αλιείας και συγκεκριμένα στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014 της Επιτροπής.

Το εν λόγω αίτημα ικανοποιήθηκε με την αριθ. 2/99436/20-11-2023 απόφαση του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

 

Προηγούμενο άρθρο Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επί του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.
Επόμενο άρθρο Πανθεσσαλική εκδήλωση με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της έμφυλης βίας