Ειδήσεις

Η Αστυνομία απέκλεισε τους αγρότες στον Ε65


Σε συνέχεια του αγώνα που δίνουν διεκδικώντας να παρθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, οι βιοπαλαιστές αγρότες της Καρδίτσας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της  Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ΕΟΑΣΚ), πραγματοποίησαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, κινητοποίηση με τρακτέρ στον αυτοκινητόδρομο Ε65.

Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας απόκοψαν με αστυνομικά λεωφορεία τις εισόδους στον Ε65 ώστε να μην μπορέσουν να ανέβουν για μια ώρα, όπως ζήτησαν οι αγρότες, ωστόσο αυτό δεν έγινε εφικτό.

Οι αγρότες δεν δέχθηκαν ούτε να ανεβούν πεζοί στο οδόστρωμα του Ε65 καθώς η ΕΛ.ΑΣ επέμεινε στην άρνησή της να επιτρέψει έστω και τη συμβολική παρουσία 2 τρακτέρ επί της Ε65, όπως ήταν το τελευταίο αίτημα που έθεσε η Διοίκηση της ΕΟΑΣΚ προς τον Αστυνομικό Δ/ντη.

«Αντί η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα δίκαια αιτήματά μας έστειλε τις δυνάμεις καταστολής» κατήγγειλε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της  Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, συμπληρώνοντας ότι, «βγήκαμε στο δρόμο διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματά μας. Είναι βαθιά γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι με την καταστολή και την τρομοκρατία θα φοβηθούμε και δεν θα αγωνιστούμε. Συνεχίζουμε το επόμενο διάστημα ακόμα πιο δυναμικά, συμμετέχουμε στο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο το Σάββατο 16 Δεκέμβρη στη Λάρισα, προετοιμάζουμε τις πολύμορφες συντονισμένες κινητοποιήσεις στο δεύτερο 15ημερο του Γενάρη».

Η ΕΟΑΣΚ μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους διεκδικεί  μεταξύ άλλων ως ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί στους αγρότες π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ζητά επίσης, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια, να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες από την νέα ΚΑΠ, να δοθεί συνδεδεμένη στο καλαμπόκι και αναπλήρωση εισοδήματος σε αγροτοκτηνοτρόφους, ως ότου αποκατασταθεί το εισόδημα από την παραγωγή και τα ζώα.

Απαιτεί ακόμα τη  μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο,  πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Το πλαίσιο αιτημάτων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής:

– Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

– Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά που αγγίζει όλη τη χώρα, για όλα τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

– Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.

– Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

– Να γίνουν τώρα τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας. Να σταματήσει η απαράδεκτη λογική του «κόστους – οφέλους» που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν. Η ανθρώπινη ζωή και η περιουσία δεν είναι κόστος.

ΠΗΓΗ: 902.gr

Προηγούμενο άρθρο Την Υφυπουργό Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Δόμνα Μιχαηλίδου επισκέφτηκε ο βουλευτής Καρδίτσας Τέλης Σπάνιας
Επόμενο άρθρο Γιώργος Μπαρμπούτης στο Ράδιο Ηχόραμα: Υπερβολικές και πολυτελείς οι παρεμβάσεις ανάπλασης του Παυσιλύπου