Ειδήσεις

Η Δ/νση Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου για την Ημέρα Νοσηλευτών


Η Διεθνής Ημέρα Νοσηλευτριών/ών  γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 12 Μαΐου,  επέτειο της γέννησης της Florence Nightingale, μιας από τους ιδρυτές της σύγχρονης νοσηλευτικής.  Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές  σε όλο τον κόσμο με αυταπάρνηση και αλτρουισμό, αγωνίζονται καθημερινά, παρέχοντας νοσηλευτική φροντίδα σε όλους τους συνανθρώπους μας, πρεσβεύοντας τις ηθικές αξίες και τα ιδανικά της νοσηλευτικής δεοντολογίας, ως άξιοι συνεχιστές του έργου της Βρετανίδας πρωτοπόρου νοσηλεύτριας. Η μέρα αυτή, λοιπόν, είναι μια ευκαιρία για τις νοσηλεύτριες και τους νοσηλευτές όλου του κόσμου να γιορτάσουν το επάγγελμα τους και να αναγνωριστεί η προσφορά τους.

 

Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτριών/ων (ICN) τιμά και αναγνωρίζει την ανιδιοτελή συνεισφορά των νοσηλευτριών και νοσηλευτών, επιλέγοντας το κυρίαρχο μήνυμα να είναι «Οι Νοσηλευτές! Το Μέλλον μας!». Φέτος, η μέρα τιμάται αναδεικνύοντας περισσότερο από άλλοτε τον σπουδαίο ρόλο των νοσηλευτριών και νοσηλευτών στα Εθνικά Συστήματα Υγείας οι οποίοι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, αντιμετωπίζοντας την πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση της πανδημίας του COVID19,θέτοντας τα θεμέλια για τη Νοσηλευτική του μέλλοντος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις στην υγεία και να βελτιώσει το επίπεδο υγείας για όλους.

 

Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές αντιμετωπίζουν την υγεία ως ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όλους, αδιακρίτως φύλου, φυλής, χώρας προέλευσης, θρησκευτικών πεποιθήσεων, οικονομικών συνθηκών και τοποθεσίας. Αναγνωρίζουν το δικαίωμα της ίσης και ελεύθερης πρόσβασης στις Δομές Υγείας για ποιοτική και αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα.

 

Η παγκόσμια κρίση της πανδημίας του COVID 19 ανέδειξε για ακόμη μία φορά το σπουδαίο και σημαντικό έργο που προσφέρουν οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές από την πρώτη στιγμή που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους μέσα από δύσκολες και εξουθενωτικές, πολλές φορές, συνθήκες στηρίζοντας με όλες τους τις δυνάμεις το Εθνικό Σύστημα Υγείας και προσφέροντας ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη. Απέδειξαν ότι είναι σε θέση να ηγηθούν,  να καινοτομήσουν να εξελίξουν και να καθορίσουν το μέλλον στις Υπηρεσίες υγείας ακόμα και κάτω από δύσκολες και ιδιαίτερες συνθήκες.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Κωστής Νούσιος για την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων: Μνήμη και χρέος για 353.000 ψυχές
Επόμενο άρθρο Rapid tests για covid-19 στον Δήμο Παλαμά