Ειδήσεις

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας καλεί σε συμμετοχή στο Συλλαλητήριο


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Ν.Τ. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Καρδίτσας καλεί τα πρωτοβάθμια  σωματεία αλλά και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τομέα να δώσουν μαζικά το «παρών» στο Πανκαρδιτσιώτικο Συλλαλητήριο που θα γίνει στην κεντρική πλατεία του Παλαμά την Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2023.

Στο συλλαλητήριο θα συμμετάσχουν όλοι οι φορείς και οι πολίτες του Νομού προκειμένου να αναδειχθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα που προκάλεσε ο “Ντάνιελ” και η ανεπαρκής όπως αποδείχθηκε στην πράξη αντιπλημμυρική προστασία  και να διεκδικηθούν άμεσα μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πληγέντες και θα κρατήσουν όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Χωριά και ολόκληρες συνοικίες σε ολόκληρο το νομό Καρδίτσας πνίγηκαν από την ανυπαρξία, εδώ και χρόνια, των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες. Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι κυβέρνηση και τοπικές αρχές τα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών τα θεωρούν “κόστος”, ενώ την ίδια στιγμή πασχίζουν για τα δισεκατομμύρια που κατευθύνονται στο “όφελος” των επιχειρηματικών ομίλων.

Αποδείχτηκε και πάλι ότι ακραία δεν είναι τα φυσικά φαινόμενα, αλλά η πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων και θεωρεί πολυτέλεια την προστασία της ζωής των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων από τα φαινόμενα αυτά. Το κριτήριο του κέρδους καθιστά “μη επιλέξιμα” μια σειρά από απαραίτητα έργα προστασίας.

 

Στηρίζουμε τα αιτήματα που έχουν διατυπώσει οι φορείς του Ν. Καρδίτσας που συμμετείχαν στη σύσκεψη του Παλαμά όπως:

  • Να εξασφαλιστεί η διαμονή όλων των κατοίκων των πλημμυρισμένων περιοχών, η τροφή, υγειονομική περίθαλψη, η χορήγηση κλινοσκεπασμάτων και ό,τι άλλο χρειάζονται, μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές στις κατοικίες τους.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια.
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, οχήματα, υποδομές, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο, να αντικατασταθούν μηχανήματα, πρώτες ύλες, άλλα αναλώσιμα κλπ. να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών, χωρίς προϋποθέσεις.
  • Να γίνουν ατελώς δεκτές οι αιτήσεις και να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, σε κάθε νοικοκυριό, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες, όπως είναι οι αγρότες με χωράφια, επαγγελματίες κ.α. που έχουν υποστεί ζημιές, οι κτηνοτρόφοι που έχασαν ζωικό κεφάλαιο κ.λπ.
  • Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κλπ. Αναστολή χρεών σε εφορία, δημόσιο και τράπεζες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών.
  • Να καταγραφούν και να απομακρυνθούν από την ύπαιθρο τα νεκρά ζώα για προστασία της δημόσιας υγείας. Να κινητοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση.
  • Προκήρυξη άμεσα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη της κυβέρνησης-δήμου-περιφέρειας για όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

 

Προηγούμενο άρθρο Πως έχει η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
Επόμενο άρθρο Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε οδούς της πόλεως της Καρδίτσας