Ειδήσεις

Η έκθεση φωτογραφίας Έυζωνες, οι φύλακες των αφανών στην Καρδίτσα


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Καρδίτσας και το ΔΟΠΑΚ, θα παρουσιάσουν την ατομική έκθεση φωτογραφίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ στη Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, από 26 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2022. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τέταρτη 26 Οκτωβρίου 2022, στις 19:30 και την εκδήλωση θα τιμήσει ο Περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Αγοραστός. Το πολιτιστικό γεγονός αποτελεί γέννημα της μακροχρόνιας εργασίας της Δήμητρας Χατζηαδάμ, διαπιστευμένης φωτογράφου του Προεδρικού Μεγάρου από το 2010. Η μοναδική φωτογράφος που εισχώρησε στο στρατόπεδο της Προεδρικής Φρουράς, ακολουθώντας τους απαράβατους κανόνες που το ορίζουν. Εργάστηκε ακούραστα με πάθος και όραμα για να καταγράψει την αθέατη όψη του σώματος των Ευζώνων.

Μία φωτογραφική περιήγηση που διήρκησε 3 χρόνια καθώς εξελίχθηκε σε ένα έργο ζωής και σε μία κατάθεση ψυχής. Με τον φακό της στραμμένο στο Ιερό σύμβολο του Εύζωνα, κατάφερε να αναδείξει τον άνθρωπο πίσω από αυτό. Μέσα από τα έργα μεταφέρεται με σεβασμό και ευθύνη, η σκληρή καθημερινότητα, το απέραντο αίσθημα τιμής και η αμέριστη αφοσίωση στο καθήκον. Έννοιες όπως η Εθνική Υπερηφάνεια, η Πατρίδα και η Σημαία προσωποποιούνται στα μάτια του Εύζωνα, στο σταθερό του βήμα και στο ακλόνητο σώμα. Ένα οπτικό αποτέλεσμα, τόσο ανθρωποκεντρικό όσο και συμβολικό, που γεννά συναισθήματα μέσα από την δύναμη της εικόνας, της συμμετρίας και των χρωματικών αντιθέσεων.

Μέσα από την προσέλευση εκατοντάδων επισκεπτών και μαθητών, η έκθεση έχει παρουσιαστεί με επιτυχία σε 21 πόλεις εντός και εκτός Ελληνικών συνόρων. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει στα έργα, τις 6 εντυπωσιακές αναπαραστάσεις των Ευζωνικών στολών σε φυσικό μέγεθος 2 μέτρων. Η έκθεση περιλαμβάνει 45 έργα που συνοδεύονται με σπάνιες βιωματικές καταθέσεις των Ευζώνων και τα μοναδικά ηχητικά ντοκουμέντα. Την οπτικοακουστική εμπειρία ολοκληρώνουν τα αυθεντικά Ευζωνικά υλικά, τσαρούχια και φουστανέλα, που θα παρουσιαστούν στην αίθουσα, προσφέροντας την δυνατότητα στους θεατές να τα αγγίξουν και να αντιληφθούν το μεγαλείο αυτού του εξέχοντος Σώματος.

Ξεναγός στην εικαστική εμπειρία θα είναι η φωτογράφος, να μοιραστεί ιστορίες από την φωτογραφική παραγωγή και να εξηγήσει όσα δεν χωρούν στις γραπτές περιγραφές. Υπάρχει η δυνατότητα προγραμματισμένων σχολικών ξεναγήσεων, για να γνωρίσουν βιωματικά οι μικροί θεατές το σημαντικό αυτό κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας. Σκοπός της φωτογράφου είναι η έκθεση να συνεχίσει το ταξίδι της, επανασυστήνοντας τον Εύζωνα τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, σε Έλληνες και φιλέλληνες.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας Κώστας Νούσιος

Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη της έκθεσης φωτογραφίας με θέμα ‘’ Εύζωνες’’, στη Δημοτική Πινακοθήκη από τις 26 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου. Για εμένα προσωπικά αποτελεί τιμή, αφού είχα την ευκαιρία να ζήσω από κοντά πολλές από τις στιγμές που απεικονίζονται στα φωτογραφικά στιγμιότυπα , υπηρετώντας ως Εύζωνας στην Προεδρική Φρουρά.

Η έκθεση αυτή δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί, χωρίς την επίπονη αλλά και συνάμα υπέροχη δουλειά της διαπιστευμένης φωτογράφου του Προεδρικού Μεγάρου από το 2010, της κας Δήμητρας Χατζηαδάμ.

Και πραγματικά δεν είναι μόνο η περίτεχνη και εντυπωσιακή στολή ενός Εύζωνα που τραβά την προσοχή. Είναι πάνω από όλα τα συναισθήματα που προκαλεί και που αντικατοπτρίζουν το σεβασμό, την πίστη στα σύμβολά μας, τη Σημαία μας, είναι στην ουσία σύμβολο ο ίδιος ο Εύζωνας. Μέσα από την έκθεση αυτή βέβαια προσεγγίζεται και ο άνθρωπος πίσω από το σύμβολο , η προσωπικότητά του και η αφοσίωση στο καθήκον.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας – ΠΕ Καρδίτσας στηρίζουν αυτό το πρωτοποριακό πολιτιστικό γεγονός, που θα δώσει τη δυνατότητα στο κοινό πέρα από τις αναπαραστάσεις των Ευζωνικών στολών να  θαυμάσει και άλλα 45 έργα που συνοδεύονται με ηχητικά ντοκουμέντα.

Καλώ λοιπόν όλους τους Καρδιτσιώτες  και μη να επισκεφτούν την έκθεση αυτή, που θα διαμορφώσει μια άλλη αντίληψη για το σημαντικό αυτό κομμάτι της ιστορίας μας.

 

Στοιχεία για την Έκθεση

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

Διάρκεια έκθεσης: 26.10 – 02.11 | 2022

Χώρος: Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας

Διεύθυνση: Τζέλλα & Βασιαρδάνη

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09:00 -14:00 | Σάββατο – Κυριακή κλειστά

                                       *Αργία 28ης Οκτωβρίου: 10:00 – 14:00

Ξενάγηση σχολείων: 11:00-13:00  Τηλέφωνο επικοινωνίας: 24410.79937 & 24413.50139

Φορέας διοργάνωσης: Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας | www.thessaly.gov.gr/

Συνδιοργάνωση : Δήμος Καρδίτσας & ΔΟΠΑΚ | www.dimoskarditsas.gov.gr/

 

Προηγούμενο άρθρο 4.218 παιδιά Δημοτικών Σχολείων σε Κολυμβητήρια με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Δυο στα δυο για την ομάδα του Γ.Σ. Μουζακίου