Ειδήσεις

Η «επιτελική αλφαδιά» … ή όχι άλλο κάρβουνο/ τηλεκπαίδευση στην εκπαίδευση – Της Κοινής Δράσης Εκπαιδευτικών Καρδίτσας


Το Υπουργείο έχει πάθει ΛεΠά  και σε λίγο θα τα κάνει όλα με «τηλεπάθεια» και … τηλεκπαίδευση αφού , σύμφωνα με ρεπορτάζ από ιστοσελίδα-άτυπο γραφείο τύπου του ΥΠΑΙΘ,  πληροφορούμαστε πως στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πρόσφατης πλημμύρας περιλαμβάνεται και η  «Προετοιμασία για τη διεξαγωγή τηλεκπαίδευσης,   όπου αυτό είναι δυνατόν»!!!! (https://www.esos.gr/arthra/84673/den-tha-htypisei-ayrio-koydoyni-gia-toys-mathites-tis-thessalias-kai-sporadon). Θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο γέλιο η αναφορά αυτή αν δεν γινόταν μετά από μια τέτοια καταστροφή. Η είδηση αυτή  αναπαράγει το αφήγημα της κυβέρνησης που θέλει την τηλεκπαίδευση πανάκεια «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» ενώ την ίδια στιγμή ακυρώνει τη διδασκαλία αυτή καθαυτή ως παιδαγωγική πράξη και ενισχύει παράλληλα τις κοινωνικές ανισότητες στην εκπαίδευση. Θέλει να κουκουλώσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με την πονηράδα της φράσης «όπου αυτό είναι δυνατόν»  να αποφύγει την κριτική. Για εμάς που ζούμε εδώ που πλημμύρισαν τα πάντα αυτή η φράση είναι κενή περιεχομένου γιατί πουθενά δεν είναι δυνατό.

Επισημαίνουμε ακόμη πως αν δεν παρθούν σοβαρά μέτρα οικονομικής υποστήριξης και ανάταξης του περιβάλλοντος ιδιαίτερα στους πιο μικρούς οικισμούς, αν δεν παρθούν μέτρα για να μην μεταναστεύσει  ο ενεργός πληθυσμός τότε τα σχολεία αυτά θα σβήσουν μαζί με τα χωριά.

Με την ευκαιρία αυτού του σχολίου και σε εκπαιδευτικό επίπεδο  θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως για να ανοίξουν τα σχολεία εκτός αυτών που περιγράφονται στο ρεπορτάζ θα πρέπει:

  1. Να ελεγχθούν όλα τα κτίρια και μόνο αν κριθούν κατάλληλα να λειτουργήσουν.
  2. Να προβλεφθεί η επάρκεια σε λυόμενες αίθουσες για να μην χαθούν μαθήματα όσο θα γίνονται εργασίες.
  3. Να γίνουν απολυμάνσεις και να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής τόσο σε μονάδες που υπέστησαν καταστροφές αλλά και σε αυτές που μετατράπηκαν σε δομές υποδοχής πλημμυροπαθών.
  4. Να εξασφαλιστεί η ασφαλής διαμονή και μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.
  5. Να υπάρξει πλήρης και κατά προτεραιότητα επάνδρωση με διδακτικό προσωπικό.
  6. Να μην εφαρμοστεί η υπουργική απόφαση για την περικοπή και την αλλαγή καθηκοντολογίου για τoυς εκπαιδευτικούς της “παράλληλης στήριξης”.  Ένας εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης  για κάθε παιδί.
  7. Να προβλεφθούν πρόσθετα κονδύλια για την λειτουργία των σχολικών μονάδων.
  8. Και τέλος, εφόσον αρχίσει έγκαιρα το πρόγραμμα της σίτισης (και δεν χαθούν μήνες) να επεκταθεί σε όλες τις βαθμίδες.

 

Προηγούμενο άρθρο Υπ. Παιδείας: Άμεση παρέμβαση ψυχολογικής υποστήριξης στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Χρήσιμες οδηγίες για τους πληττόμενους από τις πλημμύρες από τη ΓΔΑΕΦΚ