Ειδήσεις

Η καινούρια Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας / ΔΟΠΑΚ


Το ΔΣ του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού & Αθλητισμού Καρδίτσας (ΔΟΠΑΚ) λίγο πριν εκπνεύσει το 2022 προχώρησε στον ορισμό καινούριας σύνθεσης για την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας (ΔΠΚ). Επρόκειτο για ένα θέμα που παρέμενε σε εκκρεμότητα λόγω των περιορισμών της πανδημίας, αλλά και της δύσκολης συνθήκης που επεκράτησε για την ΔΠΚ μετά την πλημμύρα του ΙΑΝΟΥ.

Για να βοηθήσει λοιπόν στην καλύτερη λειτουργία και σύμφωνα με όσα ορίζονται στο καταστατικό της ΔΠΚ, το ΔΣ επέλεξε πέντε εκλεκτά μέλη που με τις ιδέες, την πείρα και την διάθεση προσφοράς τους επιθυμούν να βοηθήσουν την ΔΠΚ στις εκθεσιακές επιλογές και σε αποφάσεις για τον εμπλουτισμό της συλλογής της, αλλά και να την υποστηρίξουν με κάθε τρόπο στην αποκατάστασή της.

Πρόεδρος ορίστηκε η κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικός της τέχνης, με μεγάλη επαγγελματική και ερευνητική δουλειά, αλλά και πολύχρονη σχέση με την Δημοτική Πινακοθήκη Καρδίτσας, της οποίας υπήρξε επιστημονική υπεύθυνη τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας της και έκτοτε με κάθε τρόπο τη βοηθάει. Κατάγεται από την Καρδίτσα και κατοικεί στον Βόλο.

Μέλη είναι οι:

Γιάννης Αντωνόπουλος, εικαστικός καλλιτέχνης, με πλούσιο καλλιτεχνικό έργο και μεγάλη εκθεσιακή δραστηριότητα με ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο.  Κατάγεται από την Καρδίτσα και κατοικεί στην Αθήνα.

Θωμάς Καλλιάρας – Φένοκ, εικαστικός καλλιτέχνης, απόφοιτος του Εικαστικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2018 διακρίθηκε με εύφημο μνεία για την συμμετοχή του στον Διαγωνισμό ζωγραφικής του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου. Κατάγεται και κατοικεί στη Μαγουλίτσα Καρδίτσας.

Βαλεντίνη Μαργαριτοπούλου, εικαστική επιμελήτρια – μουσειολόγος, με μεγάλη επαγγελματική πείρα και πάρα πολλές συνεργασίες με φορείς πολιτισμού. Δραστηριοποιείται ως ανεξάρτητη επιμελήτρια εικαστικών εκθέσεων και δράσεων σύγχρονης τέχνης και αρθρογραφεί για την τέχνη και τον πολιτισμό. Ζει και εργάζεται στη Λάρισα.

Άνι Πέτκοβα, εικαστική καλλιτέχνιδα, απόφοιτος του Εικαστικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε με υποτροφία. Το 2018 έλαβε το 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό ζωγραφικής του Κληροδοτήματος Βαλταδώρου. Κατάγεται από την Βουλγαρία και κατοικεί στην Καρδίτσα, όπου δουλεύει ως καθηγήτρια καλλιτεχνικών μαθημάτων στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας.

Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής. Τα μέλη  της συζήτησαν για τον προσανατολισμό και τους στόχους της συγκεκριμένης επιτροπής. Εξέφρασαν την κοινή επιθυμία όλων να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην καλύτερη λειτουργία της ΔΠΚ. Εκτός από την εξέταση προτάσεων που υποβάλλονται, συμφώνησαν να συνεισφέρουν και οι ίδιες / ίδιοι και με δικές τους προτάσεις ώστε σταδιακά να μπορεί να καταρτιστεί ένας μακροχρόνιος προγραμματισμός με βάση τις δυνατότητες του σχετικού προϋπολογισμού για εκθέσεις και εκδηλώσεις. Εκτιμούν ότι οι εκθεσιακοί χώροι της ΔΠΚ δεν πρέπει να παραχωρούνται για εκδηλώσεις τρίτων, ότι είναι κρίσιμη η διασφάλιση του ποιοτικού κριτηρίου, η εξωστρέφεια και η διεύρυνση των συνεργασιών της ΔΠΚ. Προχώρησαν στην εξέταση συγκεκριμένων προτάσεων που είχαν υποβληθεί με αιτήματα για πραγματοποίηση εκθέσεων, αλλά και δωρεών έργων τέχνης. Δεσμεύτηκαν ότι θα δουλέψουν για την τελική διαμόρφωση εκθεσιακού προγράμματος για το 2023, αλλά και την έγκαιρη οριστικοποίηση του αντίστοιχου προγράμματος για το 2024, του οποίου θα φέρουν και την αποκλειστική ευθύνη.

Μέλος του ΔΣ του ΔΟΠΑΚ θα παρίσταται πάντοτε στις συνεδριάσεις της Καλλιτεχνικής Επιτροπής ώστε μαζί με το προσωπικό της ΔΠΚ να φροντίζουν να εξυπηρετούν την επικοινωνία ανάμεσα στο γνωμοδοτικό σώμα, την Καλλιτεχνική Επιτροπή, και στο αποφασιστικό σώμα, το ΔΣ του ΔΟΠΑΚ.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Τα χρήματα που λαμβάνει κάθε Περιφέρεια από την πρώτη κατανομή ΚΑΠ
Επόμενο άρθρο Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ για τον θάνατο του 20χρανου ποδοσφαιριστή