Ειδήσεις

Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ για τον θάνατο του 20χρανου ποδοσφαιριστή


Η Τ.Ε Καρδίτσας του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του ποδοσφαιριστή που έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο από ανακοπή καρδιάς. Ο  θάνατος του 20χρονου ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στην ομάδα Καραϊσκάκης Μαυροματίου στη διάρκεια του αγώνα με τη Δόξα Αμπέλου, έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων αντίστοιχων τραγικών περιστατικών.

Τραγικά περιστατικά που φανερώνουν την παντελή έλλειψη ιατρικής κάλυψης, πρόληψης και ελέγχου, αλλά και την απουσία ενός συγκεκριμένου πλαισίου που να αφορά τις εξετάσεις των αθλητών με ευθύνη του κράτους.

Αυτή η κατάσταση, που δυστυχώς κοστίζει τις ζωές νέων παιδιών, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής  εμπορευματοποίησης της Υγείας που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις όπως και η σημερινή της ΝΔ. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν πάρουμε υπόψη ότι τα αθλητικά σωματεία αδυνατούν να καλύψουν το κόστος ακόμα και για τις λεγόμενες τυπικές εξετάσεις (πόσο μάλλον για τις εξειδικευμένες) εξαιτίας της απουσίας κρατικού σχεδιασμού και μέριμνας.

Έτσι, ο προαθλητικός έλεγχος, η σταθερή παρακολούθηση των ποδοσφαιριστών και γενικά των αθλητών, οι απαραίτητες εξετάσεις αφήνονται στην ατομική ευθύνη του αθλητή όπως και το μεγάλο κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ομάδες αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα λόγω της υποχρηματοδότησής τους, όταν τη ίδια στιγμή δίνεται πακτωλός χρημάτων στις ΠΑΕ.

Καμία μέριμνα επίσης δεν υπάρχει για τον απαραίτητο εξοπλισμό (πχ απινιδωτής) αλλά και το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στη διάρκεια του αγώνα που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα για όλες τις κυβερνήσεις οι πολιτικές των οποίων υποβαθμίζουν τον σωματειακό αθλητισμό που αφορά χιλιάδες παιδιά σε όλη την χώρα.

Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της υγείας όλου του λαού, όπως και των αθλητών, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την ΠΦΥ. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής, κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική – περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους γονείς, τη νεολαία, τους μαθητές και τον αθλητικό κόσμο που κατανοούν ότι δεν πάει άλλο να διεκδικήσουν να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των αθλούμενων όπως:

  • Δωρεάν προαθλητικός έλεγχος και παρακολούθηση για όλους τους αθλούμενους από τις δημόσιες μονάδες ΠΦΥ. Καθιέρωση με κρατική ευθύνη της κάρτας υγείας του μαθητή και αθλητή, με δωρεάν εξετάσεις ανά 3 μήνες.
  • Με ευθύνη του κράτους να τοποθετηθούν απινιδωτές σε όλα τα γήπεδα της Καρδίτσας με εκπαίδευση του κατάλληλο προσωπικού που να μπορεί να τους χρησιμοποιήσει.
  • Καμία αθλητική δραστηριότητα να μη διεξάγεται χωρίς την παρουσία γιατρού σε σχολεία και αθλητικά κέντρα με κρατική ευθύνη.

 

Προηγούμενο άρθρο Η καινούρια Καλλιτεχνική Επιτροπή της Δημοτικής Πινακοθήκης Καρδίτσας / ΔΟΠΑΚ
Επόμενο άρθρο Εσπερίδα του Νομαρχιακού Σωματείου ΑμεΑ Καρδίτσας