Ειδήσεις

Η κοινότητα για το συν στην Εκπαίδευση


Η επιστημονική ένωση με έδρα την Καρδίτσα και την επωνυμία: ‘Educom+, Η κοινότητα για το «συν» στην εκπαίδευση’’, φιλοξένησε την τρίτη διεθνική συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Erasmus+: “Playing with the past, improving with the future”, με κωδικό 2021-1-R001-KA220-SCH-000027772”. H συνάντηση έλαβε χώρα στις 30 & 31 Μαϊου 2022, στο πολιτιστικό κέντρο της Κερασιάς στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα, με την συμμετοχή 20 εκπαιδευτικών από 6 διαφορετικές χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Ελλάδα η οποία εκπροσωπείται από την Educom+ και το 27ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου Κρήτης. Η πρώτη μέρα ήταν αφιερωμένη στην σύνδεση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τα παραδοσιακά παιχνίδια, την φιλοσοφία των «Σχολείων του Δάσους» και τα οφέλη τους στην κοινωνικό-γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Παρουσιάστηκε επίσης η τεχνική του ηθικού διλήμματος (διαδεδομένη τεχνική ευαισθητοποίησης στην περιβαλλοντική εκπαίδευση) και ο τρόπος εφαρμογής της στην τάξη. Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε βιωματικές δραστηριότητες που περιελάμβαναν παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορες χώρες, μια δραστηριότητα προσανατολισμού (orienteering) με στόχο την καλλιέργεια της χωρικής αντίληψης και δεξιοτήτων όπως η εκτέλεση οδηγιών, η σύνθετη σκέψη, η λήψη αποφάσεων κτλ. Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την εμπειρία του σχολείου του δάσους και τον καθαρισμό μονοπατιού.

Στη συνάντηση της πρώτης μέρας παρέστη και ο Δήμαρχος της Λίμνης Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος ο οποίος αφού καλωσόρισε εγκάρδια τους εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, τόνισε τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε σχέση με την ανταλλαγή ιδεών και τον εμπλουτισμό των εμπειριών που οδηγούν σε ένα νέο τοπίο συνδιαμόρφωσης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας μέσα από την προοπτική του γλωσσικού και πολιτισμικού πλουραλισμού. Ο κ. Νάνος αναφέρθηκε επίσης στις καίριες πρωτοβουλίες του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα σχετικά με την ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη σπουδαιότητα των παραδοσιακών παιχνιδιών και του Σχολείου του Δάσους.

Το Δ.Σ και τα μέλη της Επιστημονικής Ένωσης Educom+: “Η κοινότητα για το «συν» στην Εκπαίδευση’’ ευχαριστούν θερμά τον Δήμαρχο της Λίμνης Πλαστήρα για την ουσιαστική υποστήριξη και την πλαισίωση σε δράσεις όπως η συγκεκριμένη που έχει ως απώτερο στόχο να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στη φύση, με διάθεση σεβασμού και προστασίας αυτής.

 

Προηγούμενο άρθρο 5o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Αναπηρίας και Μη IDFD
Επόμενο άρθρο Σύγχρονο παιδικό σταθμό αποκτά ο Δήμος Παλαμά